Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un nou scandal în Cheile ªugãului

Un nou scandal în Cheile ªugãului

• „mãrul discordiei“ este o lucrare de reabilitare a captãrii de apã de la unul dintre cele 17 izvoare existente în Cheile ªugãului, fãrã anunþarea custodelui Rezervaþiei, care este Clubul Montan Român • „cerem prezenþa unei Comisii Europene la faþa locului“, a avertizat Ticu Lãcãtuºu, preºedintele Clubului Român Montan • în replicã, Sorin Balint, director la firma Mihoc, a declarat: „avem acoperire la tot ceea ce facem. Am fãcut douã studii de impact asupra zonei ºi instituþiile abilitate în a se pronunþa pentru a primi acordul de mediu ne-au dat avizul. Am lucrat în întocmirea documentaþiilor cu oameni iluºtri din instituþiile din þarã“ •

Declanºarea lucrãrilor de captare a apei, de cãtre Grupul de firme Mihoc SRL, de la un izvor din Cheile ªugãului a stîrnit un val de reacþii din partea custodelui acestei rezervaþii. Marþi, 6 iunie, firma Mihoc SRL a împrejmuit o suprafaþã de teren situatã la intrarea în Rezervaþia Cheile ªugãului, pentru a pune la punct reabilitarea captãrii de apã de la unul dintre cele 17 izvoare existente în zonã. Aceastã miºcare i-a determinat pe reprezentanþii Clubului Montan Român, custode al Rezervaþiei Cheile ªugãului, sã trimitã, în regim de urgenþã, un raport cãtre Garda de Mediu Neamþ ºi Garda Naþionalã de Mediu, prin intermediul cãruia a anunþat cã firma Mihoc a demarat lucrãrile în rezervaþia naturalã, fãrã a anunþa administraþia rezervaþiei. „A fãcut o delimitare a unui teren considerat proprietate privatã. Timp de patru ani, am reuºit sã blocãm eliberarea acordului de mediu, iar acum acesta s-a dat tacit. Instituþiile abilitate în a respecta legea - Prefectura, Consiliul Judeþean, Ministerul Lucrãrilor Publice ºi Amenajarea Teritoriului - nu s-au dus niciodatã acolo, ca sã vadã cã se construieºte ilegal. Ca sã stopãm iniþiativa firmei Mihoc, vom trimite informãri pe 782 de adrese de e-mail ale organizaþiilor nonguvernamentale, ne vom adresa ambasadelor þãrilor Uniunii Europene, vom traduce sesizãrile noastre în limba englezã ºi le vom trimite tuturor instituþiilor abilitate din lume, ca sã spunem ce se întîmplã în Cheile ªugãului. Mihoc nu ºtie cu cine se luptã. Aceastã rezervaþie este de interes mondial, în care existã specii unice de florã ºi faunã, ºi nu va fi distrusã. Cerem prezenþa unei Comisii Europene la faþa locului ºi se va întîmpla ca la Sighiºoara, unde lucãrrile au fost stopate. Va afla despre ce se petrece în Cheile ªugãului ºi Fundaþia Prinþului Charles, care sîntem siguri cã se va implica“, a declarat Ticu Lãcãtuºu, preºedintele Clubului Român Montan, custodele rezervaþiei. De aceeaºi pãrere a fost ºi profesorul Stelian Grigore, de la Institutul de Speologie din Ploieºti.

Firma Mihoc se teme doar de întîrzierea lucrãrilor

Conducerea Grupului de firme Mihoc susþine cã iniþiativa lui Ticu Lãcãtuºu este în zadar, cîtã vreme, la Cheile ªugãului, se acþioneazã conform legii. Sorin Balint, unul dintre directorii din cadrul societãþii Mihoc, a declarat: „Noi avem acoperire la tot ceea ce facem. Am fãcut douã studii de impact asupra zonei ºi instituþiile abilitate în a se pronunþa pentru a primi acordul de mediu ne-au dat avizul. Avem studiu de impact exhaustiv realizat, pe baza cãruia s-a fãcut dezbatere publicã. Am lucrat în întocmirea documentaþiilor cu oameni iluºtri din instituþiile din þarã. Noi, în rezervaþie, pe zona protejatã, intervenim pe maximum zece metri, lucrarea fiind la limitã. Ceea ce facem este sã reabilitãm vechea captare, care este din 1953. Este adevãrat cã sînt 17 izvoare în zona Cheilor, dar pe noi ne intereseazã acesta pentru cã este cel mai uºor de abordat. De altfel, aici este fãcutã lucrarea, noi nu intervenim decît sã o modernizãm. Vrem sã facem o fabricã de îmbuteliere a apei ºi sã dãm de treabã la o sutã de oameni. Nu avem emoþii, orice ar face Tucu Lãcãtuºu. Singurul nostru regret este cã, probabil, vom întîmpina întîrzieri în efectuarea lucrãrii. Sînt zeci de investiþii similare în þarã ºi nimeni nu a mai fãcut atîta scandal“, a declarat directorul Sorin Balint.
Vlad Marcoci, preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ, a precizat cã lucrarea din Cheile ªugãului se face legal, cu avizul tuturor instituþiilor implicate. „Nu se poate vorbi de trafic de influenþã sau de ce mai spune domnul Ticu Lãcãtuºu. Dacã eu nu semnam pe acordul de mediu, puteam fi acuzat de ceva. ÃŽn condiþiile în care instituþiile importante, ca Protecþia Mediului, ºi-au dat avizul pentru executarea lucrãrii, nu vãd care este problema“, a spus preºedintele Vlad Marcoci.

Articol afisat de 2126 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective