Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„ªmecherii“ în pregãtirea examenelor

„ªmecherii“ în pregãtirea examenelor

• medicii igieniºti ºi psihiatrii recomandã eliminarea „nopþilor albe“ înaintea examenelor • consumul de energizante sau de calmante poate avea efecte secundare nedorite • pauzele pentru deconectare sînt obligatorii dupã o anumitã perioadã de învãþare, pe care fiecare o stabileºte în funcþie de puterea sa de concentrare •

Peste 11.000 de absolvenþi nemþeni vor intra în febra examenelor de capacitate ºi bacalaureat, pînã la sfîrºitul acestei luni. Sãptãmîna viitoare, începînd cu 19 iunie, absolvenþii de gimnaziu vor susþine cele trei probe ale examenului de capacitate, mai exact cele de limba ºi literatura românã, matematicã ºi istoria românilor sau geografia României. Începînd cu 26 iunie, cînd este programatã proba oralã de limba ºi literatura românã, va veni rîndul absolvenþilor de liceu sã susþinã probele bacalaureatului.
Perioada examenelor este una dificilã, atît pentru candidaþi, dar mai ales pentru pãrinþi, care trãiesc, la cote mai înalte decît copiii, emoþiile inerente unor momente atît de importante din viaþã.
Din acest motiv, candidaþii trebuie fie foarte atenþi cum îºi planificã învãþarea, cum îºi organizeazã timpul înainte ºi în perioada examenelor sau cum abordeazã fiecare probã.
Foarte important este ºi regimul de viaþã al concurenþilor înainte de examene, în sensul cã este important cît timp dorm, cum se alimenteazã, cînd ºi cît învaþã.
Planificarea învãþãrii este foarte importantã pentru ca elevul sã nu intre în crizã de timp, sã nu fie stresat ºi sã nu ajungã în situaþia de a pierde nopþile dinaintea probelor de examen.
Perioadele de învãþat trebuie sã alterneze cu activitãþi recreative.
Învãþarea este mai eficientã atunci cînd se recapituleazã la douã sau trei discipline în cursul unei zile, iar materiile considerate mai grele alterneazã cu cele mai uºoare. Perioada optimã de învãþare este în intervalele 8-13 ºi 16-21, iar dupã 50-60 de minute de învãþat este recomandatã o pauzã de cîteva minute, în care sã se abordeze activitãþi de deconectare. Pentru ca elevul sã nu uite ceea ce a învãþat, trebuie sã repete materia parcursã la diverse intervale de timp. Pentru a fi odihnit ºi mereu în formã, candidatul trebuie sã doarmã noaptea minimum 8-9 ore.
Medicii igieniºti ºi psihiatri susþin cã nu este recomandat consumul de cofeinã purã sau de calmante în perioada examenelor, deoarece poate avea efecte secundare nedorite. Cofeina are doar pe termen scurt efectul de creºtere a puterii de concentrare ºi a capacitãþii de memorare, dar poate induce stãri de nervozitate ºi chiar panicã. În acelaºi timp, un calmant luat înainte de examen poate induce somnolenþã sau o deconectare exageratã a candidatului.

Calmantele scad randamentul intelectual
„ÃŽn primul rînd, pregãtirea pentru un examen se face în timp îndelungat ºi nu într-o lunã sau douã sãptãmîni. Ceea ce nu s-a acumulat în timp îndelungat nu se poate asimila în scurt timp. Este foarte important ca elevul sã se bucure de o atmosferã de calm ºi de susþinere moralã, sã fie încurajat ºi sã simtã cã nu este singur în faþa unui moment atît de important din viaþa sa. Fiecare copil îºi cunoaºte puterea de concentrare ºi, ca atare, face cîte pauze doreºte, la un anumit interval de timp, în care eficienþa învãþãrii sale este maximã. Pentru a le fi susþinut efortul intelectual, copiilor care au de dat examene li se pot administra suplimente nutritive pe bazã de vitamine, oligoelemente, minerale, sau trofice cerebrale. Pe perioada susþinerii examenelor, sînt inerente emoþiile, dar acestea sînt benefice. Nu se recomandã în nici un caz administrarea de medicamente care sã calmeze candidatul, deoarece acestea scad randamentuil intelectual“, a declarat doctor Paula Iliescu, ºefa secþiei Psihiatrie Infantilã din cadrul Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ.
Este indicat ca pãrinþii sã nu îi streseze sau sã îi tensioneze ºi mai mult pe copiii care învaþã, ci sã-i lase sã-ºi aleagã propriul ritm de parcurgere ºi repetare a materiei.
Cu o zi înainte de examen, candidatul trebuie sã-ºi repete materia dupã scheme care sã cuprindã idei cheie sau schiþe, sã-ºi programeze activitãþi recreative pentru cel puþin douã ore, sã se alimenteze bine ºi sã evite situaþiile stresante. Specialiºtii recomandã învãþarea analiticã prin înþelegerea lecþiei, deoarece învãþarea „mecanicã“ poate sã dea greº din cauza blocajelor memoriei. Una dintre greºelile frecvente ale candidaþilor este aceea cã fac „noapte albã“ înaintea unei probe de examen, ajungînd ca, din cauza oboselii ºi stresului, sã nu mai facã faþã cerinþelor.
În plus, schimbul de informaþii cu colegii privind stadiul parcurgerii materiei îi poate descuraja. De aceea, se recomandã candidaþilor sã evite schimbul de impresii despre materia parcursã.
În timpul examenului, candidatul trebuie sã citeascã cu atenþie subiectele ºi sã înþeleagã exact ce i se cere sã trateze în lucrare. În plus, foarte importantã este planificarea timpului necesar pentru rezolvarea fiecãrui subiect ºi pentru verificarea lucrãrii.

Articol afisat de 2170 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de december la data 13.06.2006 02:38
Despre ziar...
Ce se intampla fratilor?????????Doar TREI articole???????
Ad�ugat de Cel care da spaga la data 13.06.2006 07:46
.......si alea in teri zile ?????
......lasa ca va reveniti voi la autopsie.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective