Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
RENEGAT

RENEGAT

• cel mai bun elev al ªcolii Speciale „Alexandru Roºca“ a fost dus, acum douã zile, sã-ºi cunoascã mama • femeia nu l-a lãsat sã intre pe poartã • dupã ce l-a abandonat la naºtere, ºi-a dat acceptul sã fie dat spre adopþie internaþionalã • „Mã bucur cã am cunoscut-o. ªtiþi, este drãguþã ºi cred cã semãn puþin cu ea. Are o casã aºa de frumoasã, cu curte mare, cu multe flori ºi cu perdele albe la geamuri. Pe mine n-a vrut sã mã primeascã, deºi mi-ar plãcea sã fie ºi casa mea acolo. I-am spus cã dacã 17 ani ea nu a vrut sã mã cunoascã, eu mi-am dorit s-o vãd, sã ºtiu cum aratã. M-a þinut în faþa porþii cu tot cu domnii din Primãria Ceahlãu“, a spus Ionuþ Ursu, descriind întîlnirea cu mama sa •

„ªtefãnuþ, eu sînt fratele tãu ºi chiar dacã doamna Ursu nu þi-a spus cã tot ea m-a nãscut ºi pe mine, tu, cînd vei creºte mare, te vei interesa ºi vei afla cã exist ºi cã avem aceeaºi mamã“, acestea au fost cuvintele cu care un adolescent, pãrãsit la naºtere, l-a întîmpinat, pentru prima datã, pe fratele de pe mamã, în faþa porþii acesteia. Miercuri, 14 iunie, este pentru Ionuþ Ursu ziua pe care, cu siguranþã, nu o va uita niciodatã. Dupã 17 ani, el a reuºit sã o vadã pe cea care i-a dat viaþã. A fost o dorinþã a lui ca, dupã atîþia ani de stat în case de copii, sã o cunoascã pe femeia cãreia ar putea sã-i spunã „mamã“. Acum, el este elev al ªcolii Ajutãtoare Speciale „Alexandru Roºca“ din Piatra Neamþ ºi, cu sprijinul conducerii acestei unitãþi, în urmã cu douã zile a ajuns la Ceahãu, acolo unde locuieºte mama lui. „ÃŽmi amintesc de pe vremea cînd avea cîþiva aniºori ºi mã ruga sã-i scriu mamei lui ºi sã-i spun cã vrea s-o cunoascã. Odatã, am primit un rãspuns de la cei din Primãria Ceahlãu care ne-au zis cã femeia nu vrea sã-ºi vadã copilul. Anii au trecut, dar el a rãmas cu aceastã dorinþã neîmplinitã“, a povestit Georgeta Cernat, educatoarea lui Ionuþ. Desele modificãri în structura centrelor de plasament au fãcut ca bãiatul sã ajungã la ªcoala Specialã „Alexandru Roºca“, acolo unde s-a impus ca fiind cel mai bun copil din unitate. „Ionuþ este ca ºi copilul nostru. Este foarte gospodar, harnic ºi responsabil de faptele sale. Are grijã de copiii mai mici, iar pentru noi este un adevãrat sprijin. Nu avem decît cuvinte de laudã la adresa lui. A mers, acum cîteva zile, la Ceahlãu, sã-ºi cunoascã mama, dar, din pãcate, aceasta nu l-a primit. A venit seara în ºcoalã ºi era rãvãºit. Eu am simþit de dimineaþã cã dãdea înapoi cînd sã plece la Ceahlãu, cu toate cã am pus la punct deplasarea la cererea lui. Mi-a spus cã avea un presentiment ciudat, se gîndea cã ar putea s-o gãseascã rãu pe maicã-sa. A auzit cã a avut probleme cu... O patimã specificã bãrbaþilor, dar în ultimul timp ºi a femeilor. Nu vreau sã spun mai multe“, a spus Irina Bãlþãtescu, directorul ªcolii Speciale Ajutãtoare Alexandru Roºca.

„Are o casã frumoasã, cu curte mare, flori ºi perdele albe la geamuri“
Reîntors printre copiii nimãnui, Ionuþ Ursu ºi-a revenit cît de cît. Ca un fãcut, dupã deplasarea la Ceahlãu, seara, bãiatul a primit cadou un calculator de la o doamnã cu care este prieten. ÃŽn ziua urmãtoare, pentru meritele de peste anul ºcolar, a primit premiul al II-lea de la diriginta lui. „Este adevãrat cã am fost la Ceahlãu ca sã-mi cunosc mama ºi nu m-a primit, dar eu mã bucur cã am cunoscut-o. ªtiþi, este drãguþã ºi cred cã semãn puþin cu ea. Are o casã aºa de frumoasã, cu curte mare, cu multe flori ºi cu perdele albe la geamuri. Dupã pãrerea mea, este gospodinã. Din pãcate, pe mine n-a vrut sã mã primeascã, deºi mi-ar plãcea sã fie ºi casa mea acolo. I-am spus cã dacã 17 ani ea nu a vrut sã mã cunoascã, eu mi-am dorit s-o vãd, sã ºtiu cum aratã. M-a þinut în faþa porþii cu tot cu domnii din Primãria Ceahlãu, care ne-au însoþit. I-am spus «Doamnã Ursu, dacã pe mine nu m-aþi crescut, aveþi vã rog grijã de acest copil, de ªtefãnuþ, sã nu ajungã ca mine. M-am uitat pe caietele lui ºi am vãzut cã scrie foarte frumos. Sã-l lãsaþi sã înveþe carte ºi ajutaþi-l cînd are nevoie. Pe mine m-aþi lãsat sã mã creascã statul, cu el nu faceþi la fel. Nu mã iubiþi ºi nu vreþi sã ºtiþi de mine. Vã garantez cã nu-mi trebuie nimic din ce-i al dumneavoastrã. Am vrut doar sã vã vãd, sã mã vedeþi ºi mã întorc acolo unde-i casa mea. Doamnele de la ºcoalã îmi sînt ºi mamã, ºi prieteni. Dacã 17 ani nu m-aþi vrut, nu speram sã mã vreþi acum». Aºa i-am spus celei care mi-a dat viaþã. ªtiu cã nu m-a dorit, dar ce vinã am eu cã m-am nãscut? Cînd stãteam acolo, în faþa porþii, a venit de la ºcoalã ªtefãnuþ, bãiatul pe care ea l-a fãcut cu actualul concubin. I-am spus cine sînt ºi am vrut sã-i dau ceva. Nu i-a convenit cã am vorbit cu fratele meu ºi tot îl trãgea de mînã ºi-l trimitea în casã. «Lãsaþi-l aici, doamnã Ursu, cã sînt fratele lui. Lãsaþi-l sã stea cu mine, cã plec repede», aºa i-am zis. Ne-am luat rãmas bun ºi am plecat în drumul meu. Am vrut s-o vãd, sã-i spun cã, dacã vrea sã þinem legãtura, eu sînt de acord ºi sã-i explic cã nu-mi doresc nimic din ce-i aparþine“. Acestea au fost cuvintele lui Ionuþ, bãiatul care ºi-a vãzut pentru prima datã mama în ochi, la vîrsta de 17 ani. ªi ca rana din suflet sã fie ºi mai adîncã, Ionuþ ºtie cã a fost dat spre adopþie internaþionalã cu acceptul mamei.

Cadou pentru frate
Cînd a intrat în comuna Ceahlãu, Ionuþ, însoþit de asistenta socialã, au trecut mai întîi pe la Primãrie, acolo unde i-a cunoscut pe funcþionari. Aceºtia au rãmas uimiþi de sinceritatea ºi maturitatea de care dã dovadã copilul. Stîrniþi de emoþie, secretarul ºi viceprimarul i-au dat un milion de lei. Cînd l-a cunoscut pe ªtefãnuþ, Ionuþ i-a dat acestuia o sutã de mii de lei, ca sã-ºi ia ce vrea, ca un cadou din partea fratelui mare. Dãrnicia bãiatului nu s-a manifestat atunci pentru prima datã. Fiind harnic, face tot felul de treburi pe la cei care au nevoie de un ajutor în casã, iar din banii obþinuþi face cumpãrãturi pentru prietenii sãi. „La Sãrbãtori, Ionuþ a cumpãrat din banii lui ghirlande ºi a ornat toatã ºcoala. Nu o datã s-a lãsat pe el, ca sã le fie altora bine. Pe timpul vacanþei, merge la Oglinzi ºi lucreazã la bucãtãria taberei. Cîºtigã bani cu care face mici cadouri pentru toþi“, a mai spus directoarea Bãlþãtescu.
Pentru cã a terminat clasa a VIII-a, conducerea ªcolii „Alexandru Roºca“ s-a interesat ce demersuri trebuie sã facã pentru ca bãiatul sã rãmînã în unitate ºi sã continue ºcoala. Dorinþa lui este sã devinã ospãtar ºi vrea sã urmeze cursurile ªcolii Profesionale de la Economic.
Funcþionarii din Primãria Ceahlãu susþin cã, dacã ar vrea, femeia care a fost vizitatã de copil ar avea posibilitãþi financiare ºi materiale sã-ºi întreþinã bãiatul. Din pãcate, se pare cã el face parte dintr-o perioadã a tinereþii de care vrea sã uite ºi încearcã cu tot dinadinsul sã nu-i aparã în cale acest copil. Ea nu a fost cãsãtoritã cu bãrbatul cu care l-a conceput ºi nici acesta nu s-a interesat vreodatã de copil.

Articol afisat de 2099 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective