Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sfîrºitul lumii pe Vãile Bicazului ºi Bistriþei

Sfîrºitul lumii pe Vãile Bicazului ºi Bistriþei

• peste 100 de locuinþe, 150 de anexe ºi 15 hectare au fost inundate • ºase kilometri de drum ºi 23 de podeþe au fost distruse • în Bicaz Chei, 30 de locuinþe au fost izolate, iar 150 de fîntîni au fost inundate • precipitaþiile cãzute pe Valea Bistriþei ºi Valea Muntelui au depãºit 85 litri/metru pãtrat • mii de tone de pietriº s-au rostogolit peste gospodãriile localnicilor • „Am crezut cã a venit sfîrºitul lumii“, a declarat un gospodar care s-a trezit cu casa inundatã în cîteva minute •

Potopul s-a dezlãnþuit luni seara peste locuitorii de pe Vãile Bicazului ºi Bistriþei. O orã ºi cinci minute, atît a durat ploaia care a „înecat“ comunele Bicaz Chei, Farcaºa ºi Borca. Potrivit mãrturiilor localnicilor, zãgazurile cerului pãreau cã s-au rupt, norii grei ºi negri slobozind precipitaþii care au depãºit 85 litri/metru pãtrat.
Autoritãþile judeþului s-au întrunit de urgenþã, în zonele afectate fiind trimise echipe de intervenþie pentru ajutorarea familiilor afectate. Peste 100 de locuinþe, 153 de gospodãrii anexe, curþi ºi beciuri,15 hectare de culturi agricole - toate inundate, 6 kilometri de drum comunal, 23 de podeþe ºi punþi avariate, acestea au rezultat dintr-o primã evaluare a dezastrului, fãcutã de specialiºtii de la Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ. În cea mai dificilã situaþie se aflã comuna Bicaz Chei, unde sînt izolate 30 de locuinþe ºi au fost inundate 150 de fîntîni.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu este din nou supãrat pe autoritãþile locale despre care afirmã cã nu s-au miºcat cu suficientã rapiditate, dupã primirea avertizãrilor cu privire la iminentele furtuni. „Sînt foarte supãrat de modul în care îºi intrã în atribuþii comisiile locale. Aºteaptã sã se producã evenimentele nedorite, pentru ca sã intervinã, deºi avertizãrile meteo au fost trimise primãriilor vizate la ora 15“, a declarat Toader Mocanu, prefectul judeþului Neamþ. Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã a trimis în zonã douã autospeciale, o maºinã ºi 24 militari, iar de la Comandamentul Judeþean pentru Jandarmi s-au deplasat 12 militari. De asemenea, ieri, la nivelul Prefecturii s-au constituit douã comisii care s-au deplasat în zonele lovite de urgia naturii, pentru constatarea, la faþa locului, a pagubelor înregistrate, în vederea dispunerii mãsurilor necesare.

Un munte de pietriº peste Poiana Teiului
Un potop devastator i-a lovit, luni seara, pe muntenii Vãilor Bicazului ºi Bistriþei. Dupã o zi toridã, ce nu anunþa nimic, cerul s-a acoperit de nori negri, ameninþãtori, iar, dupã cîteva clipe de acalmie, natura s-a dezlãnþuit cu sãlbãticie peste lume. Pîraiele, ce peste an abia îºi fãceau simþitã prezenþa, s-au umplut pe loc, transformîndu-se cît ai clipi din ochi în adevãraþi torenþi. Debitul lor a cãpãtat dimensiuni apocaliptice. Masa de apã a antrenat mii de tone de pietriº pe care le-a prãvãlit peste gospodãriile oamenilor. Aºa au descris gospodarii din satul Poiana Teiului, în cîteva vorbe, iadul de o orã ce le-a marcat existenþa pentru ceva timp, de-acum încolo. „A fost prãpãd. Un pîrîiaº, nevinovat pe timpul anului, uite ce-a putut sã facã. Ne-a distrus gospodãria, apa nãvãlind peste noi, intrînd în casã ºi inundîndu-ne totul. Am crezut cã a venit sfîrºitul lumii“, a povestit Gheorghe Scripcaru a cãrui gospodãrie se aflã pe uliþa din vecinãtatea Pîrîului Pîrvu. ªi, într-adevãr, din cele 12 gospodãrii „atinse“ de potopul de luni seara, a lui a fost cea mai afectatã. A fost „mîlit“ întreg habitaclul familiei, cu mobilier cu tot. Compromisã, într-o clipã, agoniseala de-o viaþã. ÃŽn aceeaºi curte, gospodãria lui Ioachim Marc - plecat în Italia, la muncã - se aflã în aceeaºi situaþie. „A trimis omul aici lucruri, pentru a-ºi face viaþa mai bunã cînd se va întoarce în þarã. Acu', ce-o sã zicã bietul om cînd o afla...“, a mai spus Gheorghe Scripcaru.
Pentru a strãbate uliþa satului, ieri, dupã dezastrul produs de ruperea de nori din zona Poiana Teiului, trebuia escaladat un munte întreg de bolovãniº. „Cu o zi înainte, pe aici puteai trece cu maºina sau cu cãruþa, astãzi, dupã cum vedeþi, trebuie sã te caþeri ca pe munte. Sã fi auzit ce zgomot a produs bolovãniºul ãsta asearã! Te cuprindeau fiorii. Eu sînt de o viaþã aici, dar aºa ceva n-am trãit. Mi-aduc aminte de cînd aveam vreo ºapte, opt ani cã apa a mai fost, dar fãrã pietriº“, a declarat Pantelimon Gãinã, iar Iftimie Juncãnaru, pensionar, ca mulþi alþii din zonã, a povestit cã: „N-am închis un ochi ieri noapte, dupã cele trãite. Cum auzeam un zgomot, cum ieºeam afarã sã vãd ce se mai întîmplã. Domnule, iadul pe pãmînt. ªi, aici nu putem da vina pe tãierea pãdurii, cã apa vine din þarinã. Dacã mai þinea ploaia asta încã vreo orã, ne lua cu totul“. Oamenii ne-au povestit cã torenþii ºi-au fãcut „treaba“ în mai puþin de o orã. „O orã domnule! Nimic mai mult, dar dezastrul nu-l putem scoate din gospodãrii nici într-o lunã“, a afirmat Veronica Marc. ªi totuºi, ieri dimineaþã, au fost deplasate - în zona în care Pîrîul Pîrvu se dezlãnþuise cu sãlbãticie - douã buldoexcavatoare ºi o basculantã, pentru a disloca pietriºul din uliþã ºi din gospodãriile gospodarilor. O datã cu aceasta, au descins în zonã primarul ºi viceprimarul din Poiana Teiului, pentru a da o mînã de ajutor. „De ce nu aduceþi oameni de la ajutorul social?“, a întrebat unul din cei nãpãstuiþi de soartã. Fãrã a sta pe gînduri, autoritãþile locale au pornit cele trei utilaje. Numai cã nu era uºor sã te lupþi cu aºa masã compactã de bolovãniº. Am vrut sã aflãm de la primar un sumar bilanþ al nenorocirii. „Din ce am socotit noi, sînt 12 gospodãrii afectate, dintre care una inundatã complet, cea a familiei Scripcaru. ÃŽn rest, apa a inundat curþile, grãdinile, beciurile ºi fîntînile. Problema este, însã, masa imensã de pietriº care a blocat accesul în sat. Trebuie sã mai adaug faptul cã mai avem douã pîraie care au distrus cãile de acces - Brînza ºi Þiganu - asta pe celãlalt versant al muntelui, spre Poiana Largului. Sînt ºi acolo cam cîte cinci-ºase gospodãrii afectate ºi chiar izolate“, a spus primarul Petru Bîia. Aºadar, necazuri la care oamenii nu s-au aºteptat. Rezolvarea pe termen lung, mai cu seamã cei de pe Pîrîul Pîrvu, o vãd în realizarea unui baraj pentru cã, spun ei, o astfel de investiþie de regularizare a fost prevãzutã cîndva ºi s-a renunþat, fãrã vreun motiv anume.

„Ne-am dat seama cu toþii cã nu ne putem bate cu natura dezlãnþuitã“

Din Poiana Teiului, am aflat cã o situaþie ºi mai dramaticã - ca urmare a amplorii aceluiaºi fenomen natural - este la Bicaz Chei. Ne-am grãbit sã ajungem la faþa locului ºi ne-am convins, încã o datã, cã nu e de glumit cu natura. Ruperea de nori a slobozit barierele mai multor pîraie, devastatoare fiind Ghermanul ºi Lipcheºul, iar dacã mai adãugãm ºi faptul cã precipitaþiile au depãºit 85 litri/metru pãtrat, ne putem imagina cã oamenii locului s-au confruntat cu un adevãrat potop. Au fost inundate case, distruse cãi de acces ºi terenuri agricole, poduri, punþi ºi podeþe ºi scoase din funcþiune peste 150 de fîntîni. Ieri, în gospodãriile afectate, mai cu seamã din cele situate în vatra satului, se scotea apa din fîntîni, cea dintîi prioritate fiind asigurarea lichidului vital, atît pentru oameni, cît ºi pentru vite. „Practic scoatem apa din fîntîni, pentru a le reda oamenilor sursa de existenþã pentru ei ºi vitele din gospodãrii. Apa va fi ºi dezinfectatã“, a spus Stelicã Mihãilã, inginer ºef la Apele Române, filiala Neamþ. Ieri, la Bicaz Chei erau masate cele mai substanþiale forþe, pentru ajutoarea oamenilor. La faþa locului a fost prezent ºi ºeful Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ, care a trecut în revistã întregul front de lucru. I-am solicitat cîteva vorbe ºi am aflat cã, imediat dupã oprirea nahlapilor, adicã luni seara, s-a fãcut o primã estimare a consecinþelor, s-a stabilit necesarul de intervenþie ºi s-a trecut la treabã de la primele ore ale dimineþii de ieri: „N-a fost nevoie de evacuare, dar acum, dupã cum vedeþi, am dispus forþe ºi tehnicã pentru scoaterea apei din fîntîni, beciuri ºi alte subsoluri. Acþionãm cu motopompe ºi cu un efectiv format dintr-un ofiþer, patru subofiþeri ºi opt militari. Sînt alãturi de noi atît reprezentanþii Apelor, cît ºi cei ai Direcþiei Sanitare“. Cît priveºte aleºii locali, aceºtia se aflau în miezul acþiunii, cu atît mai mult cu cît ºi gospodãriile lor fuseserã inundate. „Sîntem aici pentru cã, dupã cum se vede, situaþia este destul de gravã. Case inundate, fîntîni, aºa cã sigur trebuie sã acþionãm. ªi eu sînt localnic, dar mai cu seamã oamenii în vîrstã au trãit clipe de coºmar. Totul a fost precum o clipã neagrã în existenþa noastrã. Ne-am dat seama cu toþii cã nu ne putem bate cu natura dezlãnþuitã“, a declarat viceprimarul comunei Bicaz Chei. Aºadar, natura s-a dezlãnþuit din nou. Pentru cîteva clipe, muntenii au trãit clipe de coºmar. N-a fost uºor deloc, dar mai cu seamã nu le va fi nici de-acum încolo, pentru cã vor fi necesare zile, sãptãmîni ºi luni pentru a-ºi pune gospodãriile la loc. „Doar Dumnezeu dacã ne mai apãrã, dar se vede treaba cã ne mai pedepseºte din cînd în cînd“, a afirmat unul dintre bicãjenii Cheilor.

Articol afisat de 2375 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI, Carmen ILISEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective