Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Protest pentru Centrul de Sãnãtate Ceahlãu

Protest pentru Centrul de Sãnãtate Ceahlãu

• primarii de Valea Muntelui au cerut ieri sprijin prefectului ºi preºedintelui CJ pentru menþinerea actualului statut al acestei unitãþi sanitare

O delegaþie alcãtuitã din primarii comunelor Ceahlãu, Grinþieº ºi Poiana Teiului, cãreia i s-a alãturat ºi doctor Lucreþia Dobreanu, manager al Centrului de Sãnãtate Ceahlãu, a venit ieri la Palatul Administrativ din Piatra Neamþ, pentru a solicita prefectului Toader Mocanu ºi preºedintelui Consiliului Judeþean, Vlad Marcoci, sã se implice în susþinerea actualului statut al Centrului de Sãnãtate Ceahlãu. Ideii de menþinere a acestei unitãþi sanitare în forma actualã ºi netransformãrii sale în centru medico-social subscriu ºi primarii din Borca ºi Farcaºa. Cel mai înverºunat opozant al ideii de transformare a centrului de sãnãtate în centru medico-social este primarul comunei Ceahlãu, Constantin ªchiopu, care susþine cã ar fi o crimã ca spitalul sã fie desfiinþat.
„Acest spital funcþioneazã de 50 de ani ºi este mai mult decît util populaþiei de pe Valea Muntelui, care numãrã aproximativ 30.000 de suflete. Or fi oamenii aºtia de la þarã ºi consideraþi mai proºti, de cãtre unii, dar au dreptul la asistenþã medicalã la fel ca aceia care stau la oraº. ªi þãranii contribuie la fondul de asigurãri de sãnãtate, la fel ca ºi orãºenii, ºi au dreptul sã fie trataþi atunci cînd sînt bolnavi ºi sã nu fie lãsaþi sã moarã. Dacã se desfiinþeazã spitalul din Ceahlãu, orice om de pe Valea Muntelui ar fi obligat sã ajungã pentru un caz mai grav la Spitalul Bicaz. De la Ceahlãu pînã la Bicaz sînt 80 de kilometri distanþã, adicã destul cît sã mori liniºtit în cazul în care eºti grav bolnav. Transformarea spitalului din Ceahlãu în centru medico-social ar însemna sã nu se mai poatã semna contract cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ, adicã lipsa de finanþare a unitãþii. Sperãm ca autoritãþile judeþene sã înþeleagã cît de important este pentru noi ca acest spital sã existe ºi sã funcþioneze ºi sã ne susþinã cauza faþã de Ministerul Sãnãtãþii ºi Casa de Asigurãri de Sãnãtate“, a declarat Constantin ªchiopu, primarul comunei Ceahlãu.
Invitatã sã participe la întîlnirea dintre cei trei primari, managerul Centrului de Sãnãtate Ceahlãu ºi autoritãþile judeþene a fost ºi jurista Daniela Soroceanu, ºefa CAS Neamþ. Aceasta a explicat, încã o datã, cã, în momentul de faþã, respectiva unitate sanitarã nu poate avea statut de centru de sãnãtate dacã are o singurã secþie, mai exact cea de interne, iar despre secþia Pediatrie nu mai poate fi vorba, atît timp cît nu existã un medic care sã lucreze aici zi de zi. Directorul general al CAS Neamþ a mai punctat cã respectiva unitate trebuie sã aibã neapãrat contract cu un laborator de analize, pentru a putea face investigaþii paraclinice bolnavilor internaþi aici ºi a dat termen ca, pînã la 15 iulie, acest lucru sã existe nu numai scriptic, ci ºi faptic.
„Facem tot posibilul sã rezolvãm problema Centrului de Sãnãtate Ceahlãu, astfel încît populaþia din acea zonã sã nu aibã de suferit, iar cadrul de desfãºurare al activitãþii medicale de acolo sã se conformeze legii. Am luat în calcul mai multe variante de funcþionare a acestui spital. Una dintre ele este aceea de secþie exterioarã a spitalului Bicaz sau Tîrgu Neamþ. Se pare cã mai avantajos ar fi sã funcþioneze ca secþie exterioarã a unitãþii din Tîrgu Neamþ. Mîine (astãzi, 28 iunie - n.r.) mã voi întîlni cu doamna doctor Antohie, director al acestui spital, ºi vom discuta mai detaliat acest aspect. Am mai luat în calcul transformarea în compartiment a secþiei de Boli Interne, a Pediatriei, ºi chiar înfiinþarea unui compartiment de Cardiologie. Avînd în vedere cã Spitalul Tîrgu Neamþ are cardiologi ºi mai mulþi medici pediatri, s-ar putea asigura o activitate satisfãcãtoare ºi la Spitalul Ceahlãu. ÃŽn cazul în care aceastã variantã nu este agreatã de conducerea Spitalului Tîrgu Neamþ, vom rãmîne la ideea de centru medico-social, ale cãrui utilitãþi sã fie plãtite de primãriile din zonã, pentru ca activitatea medicalã sã fie suportatã de CAS Neamþ“, a precizat prefectul Toader Mocanu.

Articol afisat de 2037 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective