Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
RADIAÞI PE BANI

RADIAÞI PE BANI

• sporul este consecinþa faptului cã Palatul Administrativ se aflã în apropierea clãdirii Romtelecom • pe care sediu sînt antene generatoare de cîmpuri electromagnetice • pentru obþinerea drepturilor salariale prevãzute de legislaþie s-a obþinut ºi avizul Direcþiei de Radiocomunicaþii Bucureºti • vãtãmaþi „vãduviþi“ de spor sînt prefectul, subprefecþii, preºedintele ºi vicepereºidinþii CJ care nu i-au nici un ban •

Funcþionarii publici ºi personalul contractual din cele douã instituþii care funcþioneazã în Palatul Administrativ din Piatra Neamþ, Consiliul Judeþean ºi Prefectura, beneficiazã, de anul acesta, de un nou spor la salarii. De 10%, în aceastã situaþie fiind circa 200 de persoane, care funcþie de leafã mai cîºtigã cîteva sute de mii de lei, de la 400 pînã la un milion.
Probabil, uitîndu-se pe geam ºi vãzînd cã în apropiere sînt cam multe antene, s-au gîndit cã ar putea profita de prevederile legii care le permite sã primeascã un spor pentru... condiþii vãtãmãtoare. ªi, în luna martie, au trimis hîrtii la cei în mãsurã sã stabileascã dacã sînt întrunite condiþiile prevãzute de douã ordonanþe de guvern care reglementeazã acordarea acestui spor, mai altfel spus dacã în instituþia respectivã sau în apropiere funcþioneazã instalaþii care genereazã cîmpuri electromagnetice de radiofrecvenþã produse de emiþãtori pentru comunicaþii, instalaþii de microunde, instalaþii de curenþi de înaltã frecvenþã sau instalaþii de bruiaj. ªi cum rãspunsul primit de la Direcþia de Radiocomunicaþii Bucureºti a fost afirmativ, din luna aprilie a acestui an, salariaþii mai au un spor la leafã.
Toþi ºtim cã salariile în administraþie sînt mici, dar legea prevede o gramadã de sporuri care cresc simþitor veniturile realizate: spor de vechime (pînã la 25%), pentru lucru în timpul nopþii (pînã la 25%), pentru orele prestate suplimentar peste durata normatã de lucru, premii anuale (echivalentul unui salariu) ºi lunare (pînã la 10 %). Nu mai spunem cã, pentru unii dintre funcþionari, se mai pot adãuga sporuri de 15 % drept salariu de merit, 15% pentru cei care deþin titlul ºtiinþific de „doctor“, 25% pentru cei care exercitã controlul financiar preventiv ºi tot aºa. Persoanele care lucreazã în anumite instituþii publice, cum ar fi Ministerul Integrãrii Europene, Administraþia Prezidenþialã mai beneficiazã, pe lîngã toate acestea, ºi de sporul de confidenþialitate de 15%, cei din structura Ministerului Agriculturii Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale au 50 % - spor pentru condiþii periculoase - pe perioada în care participã la campanii de prevenire ºi combatere a zoonozelor, angajaþii Oficiului pentru Migraþia Forþei de Muncã, de încã 5%. ªi uite aºa, salariile, mici la prima vedere, cresc vãzînd cu ochii cînd le adaugi tot soiul de sporuri ºi premii, în Consiliul Judeþean fiind funcþionari care iau ºi 20 de milioane.
Cu antene sau fãrã prin preajmã, pentru cã bãnuim cã nu sînt în clãdire instalaþii de microunde sau staþii de bruiaj care sã ducã la stabilirea „condiþiilor vãtãmãtoare“ în Palatul Administrativ, vitregiþi de acest spor sînt aleºii ºi cei numiþi. Adicã prefectul, subprefectii, preºedintele ºi vicepºreºedinþii CJ. ªi asta pentru cã legea în vigoare stabileºte pentru persoanele care ocupã funcþii de demnitate publicã o indemnizaþie care reprezintã unica formã de remunerare a activitãþii ºi nu beneficiazã de premii, sporul de vechime ºi nici de altele asemenea. Lor nu le rãmîne decît fie sã suporte „condiþiile vãtãmãtoare“ fãrã a fi remuneraþi pentru asta, fie sã solicite modificarea legii. Dincolo de beneficiile salariale funcþionarii pot cãpãta unele afecþiuni dacã mai stau mult prin Palatul Administrativale expunerii Despre riscurile expune
„Undele electromagnetice pot fi ºi benefice ºi dãunãtoare sãnãtãþii. De exemplu, la fizioterapie, se folosesc aparate care funcþioneazã pe bazã de unde electromagnetice, dar nu dãuneazã sãnãtãþii.
Totul depinde de parametrii acestora - lungime de undã, frecvenþã, spectrul de emisie. S-a dovedit cã aceste unde electromagnetice pot provoca tumori sau leucemie“, a declarat doctor Micaela Petcu, specialist în medicina muncii.

Articol afisat de 2110 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. ILISEI, L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective