Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Iulie ne lasã cu buzunarele mai goale

Iulie ne lasã cu buzunarele mai goale

• un nou val de scumpiri va produce efecte, de astãzi • curentul electric, gazele ºi benzina vor costa cu cîteva procente în plus • viciile vor ustura la buzunare • preþul bãuturilor alcoolice creºte cu 15%, iar un pachet de þigãri va valora cu aproape 10.000 de lei în plus

Jumãtatea anului aduce un nou val de scumpiri, iar de la 1 iulie vor costa mai mult atît utilitãþile cît ºi viciile. Preþurile la energia electricã ºi gaze vor creºte cu pînã la 2%, iar ºoferii vor plãti în plus, pentru un litru de benzinã, de la 500 pînã la 1.000 de lei. Cele mai mari scumpiri vor fi, însã, la þigãri ºi bãuturi alcoolice. Un pachet de þigãri va costa cu circa 8.000 de lei mai mult, în urma introducerii taxei pe viciu ºi creºterii accizei, de la 1 iulie. În acelaºi timp, bãuturile alcoolice vor fi mai scumpe cu 10, pînã la 15 procente. Ministerul Finanþelor a fãcut public, la jumãtatea lunii trecute, calendarul accizelor, iar dupã acestea, autoritãþile de reglementare în domeniul energiei ºi gazelor, precum ºi companiile petroliere, producãtorii ºi comercianþii de tutun ºi alcool au stabilit noile preþuri aplicabile cu data de 1 iulie 2006. Mari scumpiri vor fi operate ºi la bãuturile alcoolice, accizele majorîndu-se, de la 1 iulie, cu 85 de euro. Taxa pe viciu a dus, deja, la o majorare a preþurilor cu circa 30%, iar accizele le vor scumpi din nou cu 10-15%. Astfel, litrul de votcã va ajunge la 210.000 - 220.000 lei, comparativ cu 130.000 lei, cît este în prezent. Comercianþii apreciazã cã dacã la vînzarea de þigãri nu s-a simþit mare lucru dupã ultimele scumpiri, vînzãrile de bãuturi spirtoase au cunoscut o scãdere considerabilã. Taxa la benzina cu plumb va creºte de la 480 euro/ tonã la 513 euro/ tonã, pentru ca, în ianuarie 2007, sã ajungã la 547 euro/ tonã. O veste bunã pentru ºoferi este cã acciza pentru benzina fãrã plumb, motorinã, gaze petroliere lichefiate ºi petrolul lampant va rãmîne la nivelul actual. Tarifele gazelor naturale furnizate populaþiei de companiile de distribuþie vor creºte, de astãzi, cu o medie de 1,54%, a anunþat Autoritatea Naþionalã de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Modificarea tarifelor a fost determinatã de majorarea preþurilor gazelor naturale importate ºi de recalcularea anualã a tarifelor de transport.
Avansul tarifelor a fost limitat la 1,54 de evoluþia leului în raport cu monedele internaþionale. Astfel, populaþia cu un consum de pînã la 2.400 metri cubi pe an va plãti 8,43 milioane de lei pe mia de metri cubi, dacã sînt clienþi ai companiei Distrigaz Sud, ºi 8,42 milioane de lei pe mia de metri cubi în cazul E.ON Gaz România, iar preþurile nu includ TVA. ANRGN a stabilit, totodatã, o majorare medie de 1,65% pentru gazele naturale furnizate instituþiilor ºi firmelor care nu au statut de consumatori eligibili, modificarea urmînd a fi aplicatã de astãzi. Preþul gazelor naturale din producþie internã va fi menþinut, în perioada iulie-septembrie, la 3,3 milioane de lei pe mia de metri cubi. ANRGN precizeazã cã, la 1 iulie, gradul de deschidere a pieþei interne de gaze va fi majorat de la 65% la 75%. De la începutul anului viitor, toþi consumatorii non-casnici (firme ºi instituþii care nu deþin statutul de consumator eligibil) vor fi declaraþi eligibili ºi vor putea negocia condiþiile ºi preþul gazelor naturale.
Totodatã, consumatorii non-casnici cu un consum anual mai mare de 12.400 de metri cubi pot deveni consumatori eligibili începînd cu data de 1 iulie 2006, precizeazã ANRGN. Piaþa va fi complet liberalizatã la data de 1 iulie 2007.

Articol afisat de 1758 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective