Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Funcþionari discriminaþi

Funcþionari discriminaþi

• salariaþii de la Casa de Pensii Neamþ, Primãrie ºi Inspectoratul de Stat în Construcþii nu primesc sporul pentru condiþii vãtãmãtoare, deºi cei de la Prefecturã ºi CJ beneficiazã de acest drept • antenele de la Romtelecom sînt la aceeaºi distanþã aproximativ egalã ºi de unii, ºi de alþii

Sporul de 10%, pentru condiþii vãtãmãtoare, de care beneficiazã cei ce lucreazã în Palatul Administrativ, nu se aplicã ºi pentru salariaþii de la Casa Judeþeanã de Pensii Neamþ, Inspectoratul de Stat în Construcþii, ori din Primãria Piatra Neamþ, deºi toate aceste instituþii sînt la distanþe aproximativ egale faþã de sursa de cîmp electromagnetic. Acest lucru pare, la prima vedere, o discriminare, deoarece sporul respectiv este reglementat de un act normativ în vigoare. Cu toate acestea, funcþionarii publici ºi personalul contractual din cele douã instituþii care funcþioneazã în Palatul Administrativ din Piatra Neamþ, Consiliul Judeþean ºi Prefectura, ºi-au cerut drepturile ºi le-au obþinut, spre deosebire de cei de la celelate trei instituþii, care încã nu au fãcut acest lucru. „Deocamdatã, nu luãm acest spor de 10%, pentru condiþii vãtãmãtoare, chiar dacã sîntem foarte aproape de clãdirea Romtelecom, pe care sînt instalate antenele de telecomunicaþii. Nu am ºtiut de prevederea legislativã, dar, ca sã putem beneficia de aceste sume, trebuie sã cerem, mai întîi, niºte mãsurãtori ºi avizele de la instituþiile abilitate. Dacã vom primi un rãspuns afirmativ de la Direcþia de Radiocomunicaþii, vom face demersurile care trebuie, dar, în acest moment, nu am demarat nimic în acest sens“, a declarat directorul executiv al Casei Judeþene de Pensii Neamþ, Cezar Aanegroae.
La Inspectoratul de Stat în Construcþii Neamþ nu se dã sportul cu pricina, dar salariaþii de aici nici nu sperã sã punã mîna pe el vreodatã. Ei nu au statut de funcþionari publici, nu sînt nici bugetari, salariile lor venind din autofinanþãri. Chiar ºi aºa, sporul li se cuvine pe deplin, dacã þinem cont cã distanþa dintre sediul lor ºi cel al Romtelecom este mai micã decît cea dintre Palatul Adminsitrativ ºi proprietarul antenelor. Nici funcþionarii Primãriei Piatra Neamþ nu au spor pentru condiþiile vãtãmãtoare de lucru, chiar dacã le-ar conveni grozav. „N-am fãcut cerere sã se mãsoare nivelul radiaþiilor din clãdire, dar sper sã reuºim acest demers ºi sã primim ceva, dacã legea ne permite. ªtiu de acest spor acordat angajaþilor de la Evidenþa Populaþiei, dar în sediul în care funcþioneazã ei s-au fãcut mãsurãtori. Noi primim doar sporul de vechime, de 25%, ºi se mai dã ceva femeilor de serviciu. Celor de la Evidenþa Populaþiei li se acordã un procent de 5%, pentru cã legea prevede un maxim de 10%. Cum prevederea legalã a apãrut în cursul anului, în bugetul de salarii pe anul în curs nu a fost prins ºi sporul cu pricina, ºi atunci am zis sã nu destabilizãm fondul, ci sã ne încadrãm în continuare în el. Nu s-au fãcut mãsurãtori în Primãrie, dar dacã se vor face ºi se vor constata radiaþii, ni s-ar face un mare bine sã mai cãpãtãm un ban. Sînt angajaþi care stau cîte 8-10 ore cu ochii în calculator ºi nu primesc nici un ban pentru problemele cu care se aleg. Sã ni se dea spor pentru ce-o fi, radiaþii de la Romtelecom, calculatoare, numai bani sã primim“, a spus directorul economic al Primãriei Piatra Neamþ, Silvia Olaru.

Legea, pentru unii mumã, pentru alþii ciumã
Cei de la Prefecturã ºi CJ au fost mai informaþi ºi, în luna martie, au trimis hîrtii la cei în mãsurã sã stabileascã dacã sînt întrunite condiþiile prevãzute de douã ordonanþe de guvern care reglementeazã acordarea acestui spor. Mai altfel spus, s-a verificat dacã în Palatul Administrativ sau în apropiere funcþioneazã instalaþii care genereazã cîmpuri electromagnetice de radiofrecvenþã produse de emiþãtori pentru comunicaþii, instalaþii de microunde, instalaþii de curenþi de înaltã frecvenþã sau instalaþii de bruiaj. ªi cum rãspunsul primit de la Direcþia de Radiocomunicaþii Bucureºti a fost afirmativ, din luna aprilie a acestui an, salariaþii mai au un spor la leafã.
Salariile din administraþie sînt mici, dar legea prevede o grãmadã de sporuri care cresc simþitor veniturile realizate: spor de vechime (pînã la 25%), pentru lucru în timpul nopþii (pînã la 25%), pentru orele prestate suplimentar peste durata normatã de lucru, premii anuale (echivalentul unui salariu) ºi lunare (pînã la 10 %). Nu mai spunem cã, în cazul unor funcþionari, se mai pot adãuga sporuri de 15 % drept salariu de merit, 15% pentru cei care deþin titlul ºtiinþific de „doctor“, 25% pentru persoanele care exercitã controlul financiar preventiv ºi tot aºa.

Articol afisat de 2770 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective