Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Impas la Salvamont

Impas la Salvamont

• conducerea Salvamont cere închiderea temporarã a bazei de la Dochia • clãdirea necesitã reparaþii capitale, fiind puternic degradatã, dar salvatorii montani nu dispun de fonduri • ei se confruntã ºi cu o acutã crizã de medicamente ºi materiale sanitare necesare în acþiunile de salvare

ªeful Salvamont Neamþ, Raul Papalicef, va înainta, astãzi, conducerii Consiliului Judeþean Neamþ un memoriu prin care îºi declarã intenþia de a închide, o vreme, baza din Dochia a acestei instituþii. Acest lucru se impune pentru cã în clãdire plouã prin acoperiºul spart, iar apa s-a infiltrat în pereþi. Astfel, potrivit lui Raul Papalicef, avînd în vedere situaþia în care se aflã, baza Salvamont de la Dochia trebuie neapãrat închisã pentru reparaþii capitale. „Ploile abundente din ultima vreme au agravat la maxim starea sediului nostru din Dochia ºi nu mai putem continua aºa. Oricît am încerca sã o protejãm, aparatura de care dispunem este afectatã de umezealã. Despre sãnãtatea noastrã nu mai spunem nimic, dar nu cred cã reprezintã un aspect de neglijat, mai ales cã sîntem puþini ºi prost plãtiþi. Mai grav este cã nu avem la dispoziþie fondurile necesare pentru aºa ceva, iar reparaþiile ar trebui fãcute cît mai repede, deoarece ne aflãm în plin sezon turistic ºi iubitorii de munte nu ne ocolesc deloc. Ne punem toate speranþele în rectificarea de buget care va avea loc la sfîrºitul acestei luni, dar ar fi bine dacã, pînã atunci, am gãsi o soluþie ºi am putea face reparaþiile. ÃŽnchiderea bazei noastre din Dochia ar fi de dorit sã dureze cît mai puþin, deoarece se repercuteazã asupra activitãþii noastre, mãrind timpul de rãspuns la solicitãri. De la baza din Dochia facem jumãtate de orã pînã în orice punct din masiv, în timp ce de la baza din Durãu dureazã douã ore, deoarece multe dintre drumurile pe care ne deplasãm sînt, acum, impracticabile, fiind distruse de inundaþii“, a declarat Raul Papalicef, ºeful Serviciului Salvamont Neamþ.
Potrivit aceleiaºi surse citate, serviciul de salvare montanã pe care îl conduce se aflã la un pas de intrarea în colaps ºi, din cauza crizei financiare cu care se confruntã, ar trebui, practic, închis de la 1 iulie. Activitatea Serviciului Salvamont nu poate fi eficientã doar în baza bunãvoinþei ºi profesionalismului angajaþilor, în lipsa carburanþilor, medicamentelor ºi materialelor sanitare. „Pentru un minim de materiale sanitare ºi medicamente, punem noi bani din buzunar. Vreau sã atrag atenþia celor care au urechi de auzit cã, Doamne fereºte de un accident colectiv sau unul complex, nu ºtiu cum ne descurcãm. Eu sînt foarte conºtient de faptul cã neefectuarea în timp util a anumitor manevre sau acþiuni poate fi fatalã pentru un accidentat în stare criticã, iar noi rãspundem penal. Numai cã, în actuala conjuncturã financiarã în care ne aflãm, în cazul unui insucces al unei acþinui de salvare, ori a unei tragedii, nu noi sîntem autorul moral“, a conchis Raul Papalicef.
Sezonul turistic de varã s-a deschis în masivul Ceahlãu pe 15 iunie, iar de atunci sute de turiºti, de toate vîrstele, au venit aici fie în week-end, fie în concediu. Despre cît de importante sînt prezenþa ºi rolul salvamontiºtilor în masivul Ceahlãu ne putem face o idee dacã ne gîndim cã, în ultimele douã sãptãmîni, aceºtia au rãspuns la nouã solicitãri. Cei care au avut nevoie de intervenþia salvatorilor montani se rãtãciserã sau se accidentaserã ºi aveau nevoie de ajutor, ori se simþeau rãu din cauza unor afecþiuni cronice ºi necesitau transportarea urgentã la cea mai apropiatã unitate spitaliceascã.

Articol afisat de 1598 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective