Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Luaþi în dinþi de patrupede

Luaþi în dinþi de patrupede

• 449 de nemþeni au necesitat îngrijiri medicale ca urmare a agresiunii animalelor, în primul semestru al anului în curs • 91 dintre aceºtia au fost copii

449 de nemþeni au necesitat îngrijiri medicale ºi au ajuns la Spitalul Judeþean de Urgenþã Neamþ, în primele ºase luni ale anului în curs, dupã ce au fost muºcaþi sau zgîriaþi de animale domestice sau sãlbatice. Cele mai multe dintre victime sînt persoane adulte ºi locuiesc în mediul urban, dar 91 dintre acestea sînt copii. Majoritatea celor care au avut de suferit de pe urma furiei animalelor au necesitat efectuarea tratamentului antirabic, întrucît agresorii cu colþi ºi gheare au fost cîinii vagabonzi care au împînzit strãzile judeþului. O parte dintre victimele care au necesitat tratament antirabic au fost încolþite sau zgîriate de pisici, cai, porci, vaci, hamsteri, vulpi, ºobolani, dihori.
O persoanã care este muºcatã de un animal trebuie neapãrat sã se prezinte la medic, care sã stabileascã dacã este sau nu nevoie de tratament pentru profilaxia rabiei. Altfel, pacientului trebuie sã i se facã desensibilizare cu ser antirabic, dupã care, în prima, a treia, a ºaptea, a patrusprezecea ºi a douãzeci ºi opta zi de la producerea accidentului, i se administreazã vaccinul antirabic.
Costurile tratamentului antirabic sînt destul de importante. Preþul unei fiole de vaccin este de 75.000 de lei, iar cel al unei fiole de ser antirabic - 14.000 de lei.
Unul dintre cazurile de-a dreptul dramatice, în care victimã a fost un copil, a fost cel al unei fetiþe în vîrstã de 8 ani, din Roman, care a ajuns la spital în stare gravã, dupã ce a fost mutilatã de un cîine care a muºcat-o de faþã. Incidentul s-a petrecut în timp ce fetiþa se juca cu animalul, al cãrui proprietar este vecin cu pãrinþii sãi. Cazul a ºocat pe toatã lumea, cu atît mai mult cu cît cîinele nu este agresiv, iar copilul se juca foarte des cu el.
Micuþa pacientã a suferit plãgi multiple pe obrazul stîng, din care chiar lipsea o parte. Fetiþa a rãmas ºi fãrã o bucatã a buzei superioare ºi s-a ales ºi cu o plagã la nivelul pleoapei.
Ea a fost transferatã la secþia Chirurgie Plasticã ºi Reparatorie din cadrul Spitalului Judeþean Neamþ, unde a fost operatã. Cum cazul a fost foarte grav, micuþa pacientã a suferit douã intervenþii chirurgicale, în douã zile diferite.
Rabia sau turbarea este o boalã infecþioasã acutã, produsã de virusul rabic. Aceasta se caracterizeazã prin grave tulburãri ale sistemului nervos central ºi evolueazã spre paralizie sau deces. Transmiterea virusului se face prin muºcãtura sau zgîrietura produsã de animalul bolnav. Cele mai grave sînt muºcãturile localizate în regiunea gîtului ºi capului, deoarece virusul ajunge mult mai repede la creier. Prezenþa sa este frecventã la animale domestice (cîini, pisici, vite, porci, cai) ºi la animale sãlbatice (vulpi, lupi, ºobolani, lilieci). Perioada de incubaþie a bolii este, în medie, de 1-3 luni, iar debutul acesteia poate dura între douã ºi patru zile. Boala se manifestã prin dureri, amorþeli ºi mîncãrime a locului unde s-a produs muºcãtura, dureri de cap, ameþeli, insomnie, lipsa poftei de mîncare, greþuri, vãrsãturi, modificãri de caracter. În caz de neprezentare la medic pentru tratament, boala poate duce la deces.

Articol afisat de 1824 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective