Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
MOARTEA A STAT LA PINDA

MOARTEA A STAT LA PINDA

O tragedie de nedescris a fost pe cale sa se produca ieri la sediul din Turturesti, comuna Girov, al societatii Köber, unde explozia unei cantitati de diluant a provocat un incendiu. Sinistrul s-a produs la instalatia de imbuteliere din cadrul sectiei Vopsele si Diluanti, in timp ce la introducerea in box-paleti a unui recipient cu diluat, acesta s-a spart, iar continutul s-a scurs. Din cauza caldurii, lichidul volatil s-a aprins, a explodat si a generat incendiul. Intrucit linia tehnologica de imbuteliere este automatizata si nu necesita supraveghere din partea multor angajati, singura persoana care avea acest rol in acel moment nu se afla linga masina de ambalat, ci in afara incintei. Suflul destul de puternic al exploziei care a spart sticla peretelui sectiei nu numai ca l-a facut pe angajat sa isi aminteasca de instalatie, dar l-a si speriat foarte tare.
In cel mai scurt timp posibil, lucratorii care isi desfasoara activitatea in acea sectie, impreuna cu personalul serviciului voluntar pentru situatii de urgenta au incercat sa stinga focul, sa limiteze extinderea incendiului la sectiile invecinate si au solicitat ajutorul pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Neamt. Constientizind riscurile majore ale acestui incident, persoane din conducerea unitatii au dispus evacuarea salariatilor din toate sectiile din sediul firmei Köber. O parte dintre acestia s-au imprastiat prin sat, iar cei care au avut posibilitatea chiar au plecat in oras, pentru a fi cit mai departe de locul unde se putea produce o catastrofa. In numai opt minute de la primirea telefonului care a anuntat incendiul, la locul cu pricina s-au deplasat trei autospeciale cu apa si spuma si o subunitate de pompieri. A fost prezenta si o grupa operativa a ISU Neamt, sub comanda locotenent colonelului Ionel Pirvu, prim adjunct al inspectorului sef al institutiei. Interventia acestora a durat aproximativ doua ore si jumatate. Cu toate ca nu a mai fost cazul sa participe la stingerea incendiului, au fost alertati si s-au deplasat acolo reprezentanti ai serviciilor private pentru situatii de urgenta de la Agrofertil Savinesti, Mecanica Ceahlau, Petrocart si DGRS Viisoara. Circulatia pe drumul Piatra Neamt - Roman a fost intrerupta mai bine de o ora, printre cei care a vrut sa treaca de baraj fiind colonelul Marcel Darie, fost sef al IJP Neamt. La insistentele acestuia, un politist i-a replicat ca in cazul unei explozii nu mai conta gradul si functia avuta, astfel ca ofiterul s-a conformat.

Au fost salvate bunuri de 10 miliarde

Dupa ce incendiul a fost lichidat complet, bilantul facut de pompieri impreuna cu angajatii firmei a aratat ca au ars aproximativ 700 de kilograme de vopsea, respectiv 600 litri de diluant. Au fost distruse de flacari instalatiile tehnologice aferente celor trei linii de ambalare si diverse materiale constructive. Au mai ars ambalaje din metal, carton si plastic existente in acea sectie. Din fericire, insa, nu a fost distrusa structura de rezistenta a sectiei Vopsele si Diluanti.
Conform primelor cercetari efectuate de reprezentantii ISU, este posibil ca incendiul sa fi fost provocat si de producerea supraincalzirii unui cuptor al unei masini din cadrul instalatiei tehnologice de ambalare produs finit. Cu certitudine este exclusa ipoteza ca incendiul ar fi putut avea drept sursa un chistoc de tigara, avind in vedere ca, de la sfirsitul saptaminii trecute, conducerea firmei Köber a interzis fumatul in unitate, chiar si in spatiile special amenajate. Circotasii spun ca aceasta decizie nu a avut drept scop prevenirea incendiilor, ci cresterea productivitatii muncii.
Una dintre concluziile formulate de catre reprezentantii ISU a fost aceea ca dezvoltarea incendiului a fost favorizata de prezenta unor mari cantitati de vopsea si diluant in cadrul sectiei respective. De altfel, reprezentantii firmei, impreuna cu pompierii au evaluat la aproximativ 10 miliarde de lei bunurile care au fost evacuate din sectie si salvate. Pagubele nu au fost estimate.
Potrivit precizarilor facute de catre Constantin Paval, seful Garzii de Mediu, o echipa alcatuita din reprezentanti ai institutiei pe care o conduce si ai Agentiei de Mediu, s-a deplasat, ieri, la sediul firmei Köber, pentru a constata cele petrecute.
„Cu toate ca nu noi facem cercetarile in acest caz, ci Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, din cele vazute la fata locului, se poate spune ca, dupa cum este amplasata respectiva sectie, riscul producerii unor explozii prin simpatie si al propagarii incendiului era limitat. Echipa care a fost ieri acolo din partea noastra si a Agentiei de Mediu va merge si azi si nu este exclusa aplicarea unor sanctiuni“, a declarat Constantin Paval, seful Garzii de Mediu Neamt.

Articol afisat de 2251 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective