Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 10 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Indulgenþã cumpãratã la BAC?

Indulgenþã cumpãratã la BAC?

• unii elevi din Piatra Neamþ au dezvãluit, sub rezerva anonimatului, cã au dat bani pentru a primi note mai mari • „astfel de informaþii au circulat în fiecare an ºi cred cã vor exista cîtã vreme bacalaureatul se va da la educaþie fizicã“, susþine Dorina Drexler, inspectorul general al ISJ Neamþ •

Se pare cã nici bacalaureatul de anul acesta nu a rãmas nepãtat de aranjamentele dintre unii candidaþi ºi o serie de cadre didactice din comisiile de examinare care, pe baza unor sume de bani, s-au pus de acord sã se aplice note pe nedrept.
Se pare cã asemenea situaþii au apãrut la centrele de examen de la Colegiul Forestier ºi de la „Gheorghe Cartianu“. Absolvenþi de clasa a XII-a, care au dat ultima probã a bacalaureatului vineri, 7 iulie, la cele douã licee, au venit cu dezvãluiri senzaþionale, la un post de televiziune local sau pe Internet, sub rezerva anonimatului, cã au dat bani pentru a primi note mai mari la educaþie fizicã. Supãrarea lor a venit de la faptul cã, deºi au contribuit financiar la teºchereaua profesorilor din comisii, au primit notele în raport cu prestaþia fizicã. ÃŽn felul acesta, ºi BAC-ul din aceastã varã „se lasã“ cu scandaluri. Rãmîne de vãzut dacã dupã ce absolvenþii se vor vedea diploma de bacalaureat în mînã nu vor veni ºi cu alte dezvãluiri. Profesor Dorina Drexler, inspector ºcolar general, a declarat cã informaþii despre plata în bani pentru note mai bune la examen au circulat în fiecare an. „Sper ca respectivele declaraþii, ale elevilor care au dat bacalaureatul în ultimele zile, sã ajungã la poliþie ºi sã se descopere adevãrul. Sper sã se facã luminã în acest caz. Astfel de informaþii au circulat în fiecare an ºi cred cã vor exista cîtã vreme bacalaureatul se va da la educaþie fizicã“, a declarat Dorina Drexler, ºefa Inspectoratului ªcolar General Neamþ. Se pare cã, pînã ieri dupã amiazã, poliþiºtii nu au fost sesizaþi despre acest incident. „Nu ºtiu ca, pînã în acest moment, sã existe vreo plîngere sau sã se fi demarat cercetãrile referitoare la faptul cã s-au dat bani pentru pentru obþinerea de note mai mari la proba de educaþie fizicã. Mîine dimineaþã, voi prezenta comandei Inspectoratului de Poliþie situaþia ºi se va stabili ce se va face“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, ofiþer de presã în cadrul IPJ Neamþ.

Protocol pentru îndulcirea profesorilor examinatori

În liceele nemþene, pe lîngã posibilitatea ca unii dintre candidaþii la BAC sã îºi rezolve personal problemele, prin mijloace mai puþin ortodoxe, la scarã largã bunãvoinþa comisiilor de examen se cumpãra cu protocoalele strînse pe clase întregi. Se pare cã deºi interzisã, încã de anul trecut, strîngerea banilor pentru protocol a continuat sã se practice, în mare secret, la unele licee.
Adunarea protocoalelor s-a fãcut într-un mod mult mai discret ca în alþi ani. Elevii au fost secretoºi în privinþa subiectului, pãrinþii nu l-au discuta deloc, iar profesorii s-au disculpat, spunînd cã nu s-au implicat în strîngerea sumelor de bani. Dupã numeroasele avertismente ale Ministerului Educaþiei, dascãlii au renunþat sã se mai implice în strîngerea fondurilor, ba chiar, de teama de a nu fi excluºi din comisiile de bacalaureat, au interzis protocolul. Inspectoratul ªcolar al Judeþului a interzis categoric astfel de practici.
În 2005, conducerea Inspectoratului ªcolar Neamþ a interzis pentru prima datã protocolul cu care erau obiºnuiþi, în alþi ani, supraveghetorii ºi corectorii la testele naþionale ºi examenul de bacalaureat. Acþiunea a fost motivatã de mediile neobiºnuit de mari obþinute în anul precedent. Atunci, prima probã a bacalaureatului a fost promovatã, cu note foarte bune, de toþi candidaþii, peste o treime din cei 3.861 de candidaþi prezenþi la proba oralã de limba ºi literatura românã obþinînd nota 10. Primele rezultate au conturat, în acest fel, un fenomen fãrã precedent în istoria examenului. Trei sferturi dintre candidaþii nemþeni au obþinut medii peste 8 la examenul de bacalaureat din 2004. Dupã centralizarea rezultatelor obþinute în toate judeþele þãrii, Neamþul s-a situat pe locul I, cu un procent foarte mare de promovabilitate, peste 98%, în timp ce media pe þarã a fost de aproximativ 82%. Dintre nemþeni, 40% au avut note între 9 ºi 10. Potrivit rezultatelor, cel mai bine pregãtiþi au fost absolvenþii din Tîrgu Neamþ ºi Roman, unde ponderea elevilor cu medii între 9 ºi 10 a fost de 56%, respectiv 42%.
Elevii au reclamat, însã, pe forumul de discuþii al site-ului www.portal.edu.ro, cã în unele centre de examen, pentru ca supraveghetorii sã-i lase pe candidaþi sã se mai „inspire“ la probele scrise, candidaþii adunau, dimineaþa, cîte 100.000 sau 200.000 de lei fiecare, avînd, astfel, siguranþa cã mai pot sã se uite pe un manual sau sã discute cu colegii, dacã nu ºtiu vreun subiect. ÃŽn alte cazuri, dacã se dorea nota maximã, cotizaþia ajungea la un milion de lei. Dupã aceastã sesiune, cei mai dezamãgiþi au fost candidaþii care au obþinut pe merit notele, care au învãþat pe rupte atît în anii de liceu, cît ºi pentru examen, convinºi cã valoarea ºi munca le vor fi recunoscute, cîndva.

Articol afisat de 2018 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. ÞÃRNÃ, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective