Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 10 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lipsa educaþiei îi lasã pe rromi fãrã pîine

Lipsa educaþiei îi lasã pe rromi fãrã pîine

• participarea la cursurile de calificare este condiþionatã de absolvirea a cel puþin 8 clase • parte dintre ei abandoneazã pregãtirea • ºomerii þigani sînt obligaþi, astfel, sã ocupe ofertele de forþã de muncã necalificatã •

Consideratã categorie defavorizatã pe piaþa muncii, etnia þigãneascã se confruntã cu probleme de integrare. Pentru atragerea acestor persoane în cîmpul muncii, Agenþia Judeþeanã pentru Ocuparea Forþei de Muncã Neamþ intenþioneazã înfiinþarea, în urmãtoarea perioadã, a unor centre de consiliere speciale pentru persoanele de etnie rromã. „Pentru perioada urmãtoare, intenþionãm deschiderea unui astfel de centru în Vãleni, localitatea Moreni, deoarece acolo este o comunitate mai mare de rromi. Mai sînt ºi în comunele Oniceni, Valea Ursului ºi Icuºeºti, dar acestea sînt la mare distanþã de oraº ºi nu ºtiu care angajator ar fi dispus sã plãteascã cheltuielile de transport. Cu sprijinul primarului din Vãleni, vom obþine un spaþiu unde, sãptãmînal, o persoanã de la Agenþia Roman se va deplasa pentru mediere, informare ºi consiliere profesionalã. Problemele de integrare pe piaþa muncii sînt legate de gradul de pregãtire a acestor persoane care, nu este un secret, nu au, de cele mai multe ori, decît o pregãtire minimã. Chiar ºi la cursurile de calificare organizate de noi este nevoie, pentru participare, de cel puþin 8 clase, în mod exepþional fiind acceptaþi cu 6 clase. Chiar ºi aºa, durata cursului este de 3 pînã la 5 luni, iar unii se plictisesc ºi nu mai finalizeazã pregãtirea. ÃŽn aceste condiþii, trebuie sã alergãm dupã ei sã recuperãm banii, deoarece, dacã nu terminã cursurile ºi abandoneazã, trebuie sã le plãteascã“, a declarat directorul AJOFM Neamþ, Rodica Popescu. Prin programul de Ocupare a persoanelor de etnie rromã - pe 2006 - derulat de AJOFM, au beneficiat de mãsurile active de ocupare a forþei de muncã 489 de þigani. Din totalul acestora, doar 137 au fost încadraþi, 87 prin serviciile de mediere, 38 prin cele de informare ºi consiliere profesionalã, iar alþii 19 au fost angajaþi pe perioadã determinatã în lucrãri publice de interes comunitar.

Întîlniri cu rromii, în comune

„Trebuie menþionat faptul cã pe piaþa muncii nici nu prea sînt oferte pentru rromi, deoarece pot fi direcþionaþi cãtre cele pentru necalificaþi sau în lucrãri publice de interes comunitar, subvenþionate. Din pãcate, pentru acestea din urmã am terminat fondurile, ºi, deºi colaborãm biniºor cu liderii romilor care-i trimit la noi pentru integrare pe piaþa muncii, nu prea avem oferte. Pe de altã parte, nu este un secret, agenþii eonomici se feresc sã angajeze persoane de etnie rromã. Aceasta este o realitate. Am impus primarilor sã-i angajeze în lucrãrile publice de interes comunitar, în condiþiile în care primeau ºi subvenþii“, a adãugat Rodica Popescu, directorul AJOFM Neamþ.
Tot pentru creºterea ocupãrii în rîndul þiganilor, a avut loc Bursa locurilor de muncã pentru aceste persoane, pe 26 mai 2006, numai la Roman. Au participat 49 de rromi pentru 23 de oferte de locuri de muncã venite de la 7 firme. Din cei 16 þigani selectaþi în vederea angajãrii, numai cu 4 au fost încheiate contracte de muncã ferme. „Pentru luna iulie 2006, ne-am propus deplasarea în 5 comunitãþi de rromi, din Rãuceºti, Farcaºa, Piatra ªoimului, Boghicea ºi Vãleni, unde vor fi organizate întîlniri cu rromii ºi reprezentanþii lor, pentru a-i include în programul nostru de mãsuri active, în vederea ocupãrii unui loc de de muncã“, a mai spus directorul Popescu. Anul trecut, în 2005, au beneficiat de mãsurile active de ocupare a forþei de muncã 311 de þigani, iar 552 ºi-au gãsit un loc de muncã: cei mai mulþi, peste 350, în lucrãri publice de interes comunitar, 81 de þigani s-au încadrat prin serviciile de informare ºi consiliere profesionalã, iar 107 - prin cele de mediere. Tot pentru integrarea etnicilor pe piaþa muncii, anul trecut, a fost organizatã, de Agenþia Naþionalã, „Caravana ocupãrii pentru rromi“, acþiune care s-a desfãºurat ºi în judeþul Neamþ.

Articol afisat de 1665 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective