Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PLOI CU FOC

PLOI CU FOC

• descãrcãrile electrice violente, care au însoþit furtuna de miercuri searã, au provocat douã incendii • unul dintre acestea, izbucnit într-un garaj din Pîngãraþi, s-a soldat cu pagube de aproximativ 120 de milioane de lei • cele mai mari cantitãþi de precipitaþii au fost înregistrate în Taºca ºi Tarcãu, unde au fost inundate ºapte gospodãrii ºi douã fîntîni • un drum forestier în construcþie a fost distrus de ape • cîteva localitãþi au rãmas în beznã •

Precipitaþiile abundente, însoþite de grindinã ºi descãrcãri electrice, care s-au abãtut asupra judeþului miercuri searã nu au trecut neobservate, chiar dacã nu au repercusiunile celor de luna trecutã. Descãrcãrile electrice au fost violente ºi au generat incendii în douã localitãþi. Unul dintre acestea a izbucnit la domiciliul lui Ion Cojan, din satul Stejaru, comuna Pîngãraþi, fiind distrus aproape în întregime un garaj în care se aflau numeroase bunuri. Focul s-a propagat cu repeziciune ºi a fost întreþinut de importante cantitãþi de substanþe inflamabile care erau depozitate în respectivul spaþiu - 80 de litri de motorinã, 20 de litri de benzinã, 20 de litri vopsea. În afarã de acestea, care au ars integral, au mai fost fãcute scrum acoperiºul confecþionat din lemn, carton bituminat ºi plãci de azbociment, douã uºi din lemn, un abric, 14 cauciucuri, un adãpost de animale - confecþionat din bîrne din lemn ºi ºipcã, ºi 30 de metri liniari de gard din lemn. Flãcãrile au deteriorat ºi un perete de cãrãmidã.
Incendiul a fost lichidat de pompierii militari din Piatra Neamþ, care au intervenit cu douã autospeciale. Conform primelor estimãri ale pagubelor suferite de proprietar, acestea ar fi de aproximativ 120 de milioane de lei. Tot din cauza descãrcãrilor electrice, a luat foc o magazie de materiale a societãþii Urbanex, amplasatã în zona gãrii vechi. Au ars zece dulapi din lemn, patru prelate din polietilenã ºi zece ferestre (rame ºi geamuri).
Ploile au fost distribuite neuniform din punct de vedere cantitativ, în diverse zone din judeþ. Cele mai mari cantitãþi de precipitaþii au fost înregistrate în comuna Taºca - 49 de litri pe metru pãtrat.

Copaci cãzuþi pe liniile electrice
Conform pecizãrilor fãcute de cãtre primarul Alexandru Drãgan, ploaia torenþialã, care a durat cîteva zeci de minute, a favorizat formarea unui torent pe versantul muntelui Floarea. „Torentul a colectat toatã apa de pe versant ºi a dat pe dinafarã, distrugînd un drum forestier aflat în construcþie. Acesta este în administrarea Ocolului Silvic. ÃŽntrucît acesta se aflã la o distanþã de aproximativ 100 de metri de satul Ticoº-Floarea ºi existã risc maxim de inundaþii în cazul în care va mai ploua, se impune devierea torentului. Am luat legãtura cu cei de la ocolul silvic ºi i-am rugat sã intervinã urgent pentru a devia torentul. Am cerut sprijinul autoritãþilor ºi am solicitat formarea unei echipe de specialiºti care sã vinã aici ºi sã facã un studiu geo-tehnic ºi un proiect, pentru ca versantul sã fie consolidat“, a declarat primarul Alexandru Drãgan.
Apele de nestãvilit colectate de torent au inundat patru gospodãrii, fãrã a produce pagube majore. În Tarcãu, unde au fost înregistrate cantitãþi de 32 de litri pe metru pãtrat, au fost inundate trei gospodãrii ºi douã fîntîni. În zona Piatra Neamþ ºi Þibucani au fost înregistraþi 29 de litri pe metru pãtrat. Mãsurãtorile fãcute de cãtre meteorologii din Piatra Neamþ, care au puncte de lucru în mai multe localitãþi din judeþ, au indicat, în zona Gherãieºti, 16 litri de apã pe metru pãtrat, în Bodeºti - 11 litri pe metru pãtrat, pe vîrful Toaca - 15 litri pe metru pãtrat. În Bãlþãteºti ºi Moldoveni au cãzut cantitãþi mici de precipitaþii, iar în Boghicea ºi Bîra nu a plouat deloc.
Vîntul care a însoþit furtuna a cauzat neajunsuri, cîteva localitãþi rãmînd în beznã dupã ce liniile de electricitate au fost avariate. De la Liviu Luca, purtãtorul de cuvînt al firmei E.ON, am aflat cã probleme au fost în zonele Girov ºi Poiana Teiului. În comuna de pe Valea Muntelui, 8 sate au rãmas pe întuneric, doi copaci rupþi de vînt cãzînd peste firele de curent electric. Avaria a fost remediatã ieri, în jurul prînzului.

Articol afisat de 1600 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective