Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MORÞI SUB APE

MORÞI SUB APE

• în Cimitirul „Pietricica“, morþii îºi duc somnul de veci în apã • înainte de sãparea unei gropi se dã „proba þevii“, ca sã se ºtie dacã la adîncimea de doi metri este apã • o femeie a „strãmutat“ sicriul cu soþul mort pentru cã nu a vrut sã îl lase sã bãlteascã în groapã •

Unii dintre cei care au rude apropiate înmormîntate în Cimitirul public „Pietricica“ au surprize neplãcute, dat fiind faptul cã, în solul acestuia, sînt alveole cu apã. De asemenea, anii ploioºi din ultima perioadã au fãcut ca, în multe locuri, la adîncimi mici, pãmîntul sã devinã cleios. ÃŽn aceste condiþii, mai mulþi deþinãtori de locuri de veci din cimitirul public de la poalele culmii împãdurite pe care se aflã releul de televiziune au avut surpriza sã constate cã în mormintele în care ºi-au înhumat rudele a apãrut apã. ÃŽn unele cazuri pînã la un metru. Constantin Pîrvu, un concesionar de loc de veci în Cimitirul „Pietricica“ a povestit cum o femeie a mutat sicriul cu soþul decedat pentru cã stãtea în apã. „Cavoul familiei Ciupercã, de loc din Bîrgãoani, satul Gherãieºti, este plin cu apã. ÃŽn urmã cu mai mulþi ani, soþia celui înmormîntat a descoperit cã se adunase apã în mormînt ºi a fãcut tot ce a putut ca sã scoatã sicriul de acolo. A fãcut demersurile necesare ºi a mutat sicriul într-unul uscat. Familia Ciupercã deþine cinci locuri de veci unul lîngã altul, la rînd, ºi au fost «ocupate» doar primul ºi ultimul. Unul dintre sicrie a fost mutat, dar unul a rãmas în groapã ºi se poate vedea cã are apã de cel puþin un metru deasupra lui“, a declarat Constantin Pîrvu. O situaþie similarã se întîlneºte ºi la familia Sgaibã, din Piatra Neamþ. ÃŽn februarie 2003, soþul ºi-a înmormîntat soþia ºi, de la sfîrºitul anului trecut, în criptã a apãrut apa. „Eu am scarã de coborît în cavou ºi, într-o zi, dupã ce am coborît cîteva trepte, am pãºit în apã. Asta se întîmpla în octombrie anul trecut ºi, de atunci, situaþia nu s-a mai schimbat. Mi s-a spus cã este apã de izvor. ÃŽn urmã cu cîþiva ani, ni s-a comunicat cã administratorul cimitirului a mutat izvoarele, dar au mutat pe dracu'. Treaba nu este deloc uºoarã ºi nu ºtiu ce trebuie fãcut pentru rezolvarea ei“, a spus pietreanul.

Gãsirea parcelelor potrivite, un chin pentru gropari

Cimitirul public „Pietricica“ din cartierul Dãrmãneºti a fost deschis în 1991 ºi a funcþionat în paralel, cîþiva ani, cu Cimitirul „Eternitatea“, de pe Borzogheanu, pînã în 2000, cînd acesta din urmã a fost declarat închis, din lipsã de locuri. La puþinã vreme de la stabilirea amplasamentului, conducerea Aqua Calor, administratorul cimitirului, a constatat cã în mai multe parcele sînt alveole cu apã. S-au fãcut multe demersuri pentru desecarea acestora, dar situaþia a rãmas neschimbatã. Acum, ca sã se facã o înhumare, înainte de sãparea gropii se face „proba þevii“. Concret, groparii bat o þeavã în pãmînt pînã la o adîncime semnificativã ºi o învîrt, pentru a vedea dacã dau de apã, caz în care se merge la altã parcelã, ºi tot aºa, pînã cînd se depãºeºte limita alveolei. Mihaela Ciocoiu, administratorul Cimitirului „Pietricica“, a declarat cã probleme mai multe cu pînza freaticã apar dupã ploile abundente ºi de lungã duratã. „Cînd este secetã, avem mai puþine cazuri de parcele cu apã. ÃŽmi amintesc cã, în 2001, serviciile funerare se desfãºurau în condiþii normale. Acum, mai întîi încercãm structura solului cu o þeavã pe care groparii o înfing în pãmînt, pentru a vedea dacã este apã la adîncime. Dacã se dã se apã, într-un anumit loc, facem o nouã repoziþionare“, a declarat Mihaela Ciocoiu.
Prezenþa apei în mai multe zone ale cimitirului nu este singura problemã. Pe o bucatã din acesta, de la intrare pe partea dreaptã, în zona care acum nu este ocupatã, pot fi vãzute bucãþi de beton, smoalã ºi alte reziduuri apãrute dupã demolãri sau de pe ºantiere ºi care au fost aruncate acolo pentru a se acoperi o groapã, înainte de 1989. Lucrãrile în acea zonã vor fi aproape imposibil de realizat dacã, în prealabil, nu se vor face intervenþi de amploare, de acoperire a acelor deºeuri ºi de nivelare a solului. Cimitirul „Pietricica“ se întinde pe o suprafaþã de aproximativ ºapte hectare.

Articol afisat de 2029 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective