Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Info-integrarea europeanã. Fondurile europene, între ofertã ºi cerere

Info-integrarea europeanã. Fondurile europene, între ofertã ºi cerere

Pregãtirea cadrului instituþional capabil sã facã faþã absorbþiei fondurilor structurale ce vor fi alocate României dupã integrarea în Uniunea Europeanã reprezintã o prioritate a momentului. Regiunea de Nord-Est, în care sînt incluse 6 judeþe, între care ºi Neamþul, deþine o cotã importantã, între cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în privinþa proiectelor eligibile, selectate pentru finanþare - dovedind marea nevoie de dezvoltare. Unele dintre acestea au fost finalizate, iar altele sînt în curs de implementare. Experienþele de pînã acum, în lucrul cu partenerii europeni, nu sînt, însã, suficiente, fiind încã foarte mult de lucru pînã se va ajunge la crearea acelui mecanism capabil sã asigure un raport echilibrat între cererea ºi oferta de fonduri. Fonduri sînt, dar nu existã capacitate de absorbþie.

Pregãtiri pentru mãrirea capabilitãþii de absorbþie a fondurilor structurale

ÃŽn aceastã idee, Agenþia pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est a fost partener - într-un proiect de twinning (de înfrãþire instituþionalã) - al regiunii similare din Marea Britanie. Proiectul, cu o duratã de 2 ani, s-a încheiat recent. ÃŽn general, proiectele de acest gen vizeazã douã regiuni care conlucreazã - una dintr-o þarã cu statut de preaderare, iar cealaltã, dintr-un stat membru al Uniunii Europene. „Proiectul a fost coordonat de adjunctul primului ministru al Marii Britanii. Acesta a avut o duratã de implementare de aproximativ doi ani de zile ºi s-a desfãºurat pe cinci componente, pe întreg arealul Regiunii de Nord-Est, adresîndu-se, în principal, atît Consiliului de Dezvoltare Nord-Est, cît ºi unor structuri complement care lucreazã în aceastã regiune. Una dintre componente a fost legatã de dezvoltarea resurselor umane - am urmãrit mãrirea gradului de înþelegere a dezvoltãrii regionale, a politicilor UE, cît ºi pregãtirea pentru partea de viitor, în ceea ce priveºte fondurile structurale. O a doua componentã a vizat rolul agenþiei, atît în momentul de faþã - în virtutea statutul României, acela de gestionare a fondurile de preaderare - cît ºi pentru perioada de post-aderare. Agenþia de Dezvoltare este organism intermediar în gestionarea fondurilor structurale, care sînt alocate de programul operativ regional. O a treia componentã a urmãrit mãrirea ºi îmbunãtãþirea structurii activitãþii grupurilor tematice. Aceste grupuri tematice sînt, în genere, compuse din principalii actori regionali ºi, mai jos, judeþeni, care au fãcut ºi fac în continuare atît evaluãrile pe anumite teme care sînt prioritare pe regiune, dar ºi definesc partea strategicã pentru perioadele de lucru care vor fi afectate finanþãrii din fondurile structurale. ÃŽn genere, în aceastã regiune am avut cinci grupuri de lucru tematice judeþene, terminînd, la nivel de vîrf de regiune, cu un comitet de planificare regionalã. O altã componentã a fost legatã de latura de monitorizare ºi implementare, atît în ceea ce priveºte gestionarea fondurilor de preaderare - în principal pe instrumentul de finanþare PHARE - cît ºi pregãtirea pentru fondurile structurale. O a cincea componentã a fost elaborarea documentelor programatice pentru perioada 2007-2013. Este vorba despre planul de dezvoltare regionalã care, la rîndul lui, în ansamblu cu cele ºapte planuri din celelalte regiuni formeazã programul operaþional regional pentru perioada 2007-2013. Este unul din cele ºase documente de lucru, operative, pe care se vor duce finanþãrile ce vor veni pe fondurile structurale“, a declarat Constantin Apostol (foto), directorul Agenþiei pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est.

Autoritãþile, rol determinant în dezvoltare

Experienþa britanicilor a fost de bun augur pentru factorii regionali din Moldova, contribuind la definirea structurilor, deschiderea noi niºe, domenii de activitate care sînt specifice în domeniul programãrii, a pregãtirii proiectelor pentru finanþare, dar ºi în vederea gestionãrii lor - atît în timpul, cît ºi dupã finalizarea implementãrii. „Existã, deja, un portofoliu de proiecte care cuprinde domeniile principale care vin atît pe programul operativ regional, cît ºi pe celelalte programe operative sectoriale, iar aceste domenii prioritare sînt legate de infrastructurã ºi mediu, sprijinirea sectorului de afaceri, turism, dezvoltare ruralã ºi dezvoltarea resurselor umane. Existã, în acelaºi timp, cîteva planuri de lucru ºi le-am concretizat prin cele douã strategii care se deruleazã, în momentul de faþã. Una este de conºtientizare, de pregãtire a autoritãþilor publice locale ºi a altor beneficiari pentru accesarea fondurilor structurale. La început, am avut întîlniri, la nivel de experþi, cu principalii actori administrativi din aceastã regiune - în principal pe zona urbanã, pentru cã programul operativ regional pe care noi îl vom gestiona va fi pe zona urbanã, dar ºi pe grupe de comune. ÃŽncercãm sã conºtientizãm administraþiile asupra rolului pe care îl au, în privinþa modului în care se vor derula aceste finanþãri. O a doua strategie este una de informare permanentã, cu toate oportunitãþile, în ceea ce priveºte finanþãrile. Pe lîngã bugetele proprii, transferurile de la bugetul de stat, principalul suport financiar vor fi aceste fonduri europene. Deci, probabil cã ele vor fi cu mult mai mari decît alocaþiile de stat ºi chiar decît bugetele proprii. Este o sursã de finanþare pentru obiectivele pe care ºi le-au propus administraþiile locale ºi alþi beneficiari, de a-ºi rezolva problemele pe care le au“, a subliniat directorul Apostol.

Articol afisat de 1845 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective