Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 20 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sãrbãtoarea Sfîntului Prooroc Ilie Tesviteanul

Sãrbãtoarea Sfîntului Prooroc Ilie Tesviteanul

Bisericile creºtine sãrbãtoresc, an de an, pe 20 iulie, suirea la Cer, cu cãruþa de foc, a Sfîntului Prooroc Ilie Tesviteanul. Dupã tradiþia Sfintei Scripturi, proorocul Ilie a trãit cu opt sute de ani înainte de Hristos, pe vremea regelui evreilor, Ahab, ºi era fiul unui preot al Legii vechi, pe nume Sovac, din cetatea Tesve din Galaad, dincolo de Iordan, de unde ºi numele sãu, Tesviteanul.
Regele Ahab îºi luase de soþie o prinþesã fenicianã, închinãtoare la zeul Baal, care l-a îndemnat pe soþul sãu sã pãrãseascã credinþa iudeilor, pe cea în Dumnezeu, ºi sã o urmeze pe ea în pãgînitate. Regele, preþuind mai mult frumuseþea deºartã a femeii, a ascultat-o ºi a dat poruncã în popor sã-ºi întoarcã faþa de la Dumnezeu, prigonind pe apãrãtorii dreptei credinþe. A ridicat pretutindeni, pe pãmîntul lui Israel, capiºti idoleºti, unde îi þinea la loc de cinste pe preoþii zelui Baal.
Ilie Proorocul a venit la curtea regelui, l-a mustrat cu cuvinte aspre pentru rãtãcirea lui, dar în zadar. Vãzînd cã nu poate sã-l readucã pe rege la credinþa strãmoºeascã, i-a vestit cã se va abate asupra þãrii o foamete mare timp de trei ani ºi jumãtate, ca pedeapsã pentru lepãdarea sa de credinþã. Auzind despre aceastã nenorocire, regele a hotãrît sã-l omoare pe Ilie, dar acesta s-a ascuns pe muntele Carmel ºi, dupã trei ani ºi jumãtate, s-a întors la curtea regelui Ahab, care suferise, în acest rãstimp, de foamete. Poporul, vãzînd adevãrata dovadã a proorocului Ilie, a strigat: „Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeu cel adevãrat!“. ªi, prinzînd pe slujitorii zeului Baal, i-a ucis, pentru a nu mai înºela ºi pe alþii. Prin rugãciunea lui Ilie, a venit peste ei o ploaie binecuvîntatã ºi a încetat ºi foametea.
Tot Sfînta Scripturã spune ºi despre alte fapte minunate sãvîrºite de proorocul Ilie. A înviat pe fiul unei vãduve din Sarpeta Sidonului, a vãzut pe Dumnezeu „în vînt subþire“, pe cît este cu putinþã omului a-L vedea, a despãrþit Iordanul, trecînd ca pe uscat, ºi a stat înaintea lui Iisus Hristos la Schimbarea lui la Faþã pe multele Tabor. Cînd s-au sfîrºit zilele proorocului Ilie, a fost ridicat la ceruri într-un vîrtej de flãcãri ºi într-un car de foc.
Tradiþia Bisericii ne spune cã Sfîntul Ilie va veni iarãºi pe pãmînt, la sfîrºitul veacurilor, ca Înaintemergãtor la cea de-a doua venire a lui Hristos. Numeroase biserici, mãnãstiri ºi schituri poartã hramul Sfîntul Ilie, iar icoane cu chipul proorocului reprezintã diverse momente din viaþã, precum ºederea sa în peºtera de pe muntele Carmel sau la Schimbarea la Faþã pe muntele Tabor alãturi de Hristos, cea mai popularã fiind icoana cu urcarea la cer în carul de foc. În tradiþia popularã, sãrbãtoarea Sfîntului Ilie este un prilej pentru aplicarea unor obiceiuri ºi ritualuri ce vin din credinþe strãvechi. Sîntilie, cum i se spune în popor, este un sfînt care la rugãciunea oamenilor aduce ploaia. Se crede cã Sîntilie îºi aºteaptã cu atîta nerãbdare ziua în fiecare an, încît, atunci cînd vine, porneºte nãvalnic prin lume, într-un car de foc, mînat de furtunã. De aceea se mai crede cã ploile vor fi nelipsite în aceastã zi ºi, pentru a-l îmbuna sã nu aducã furtunã sau grindinã, credincioºii duc la bisericã mere vãratice, numite mere sîntileºti, pentru cã acestea îi plac sfîntului. ªi dacã în aceastã zi nu se lucreazã, oamenii vor fi ocrotiþi de secetã ºi de incendii.

Articol afisat de 2408 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective