Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 20 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Profesor în America

Profesor în America

• dascãlii nemþeni pot profesa în America, cu salarii estimative de 27.000 de dolari pe an • Daniela Suman, directorul Colegiului „Roman Vodã“, a împãrtãºit aceastã experienþã

Profesorii nemþeni, pentru care vorbirea limbii engleze nu este un impediment ºi sînt bine pregãtiþi în domeniul educaþional, au posibilitatea sã profeseze în ºcoli americane. Existã protocoale semnate între România ºi SUA, prin care dascãlii care efectueazã schimburi de experienþã beneficiazã de anumite facilitãþi, cum ar fi scutire de impozite pe o durata de doi ani în SUA (impozitele pe venit fiind destul de mari), recunoaºterea vechimii în România ºi altele.
Inspectorul ºcolar Mariana Roºanu, purtãtorul de cuvînt al Inspectoratului ªcolar al judeþului Neamþ, a declarat cã existã un protocol semnat între Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii ºi FACES din SUA, prin care este legiferatã aceastã cooperare româno-americanã - schimb cultural. Procesul de selecþie se desfãºoarã direct cu reprezentantul firmei FACES din SUA, iar prin acest protocol, pentru titulari se pãstreazã postul, mai puþin gradele didactice care nu sînt compatibile cu sistemul american de învãþãmînt, dar existã oportunitatea de a echivala, cu sprijinul FACES, definitivatul, lucrîndu-se cu statut de profesor calificat.
Angajarea este în regim „full time“, în ºcolile publice americane din Carolina de Nord, cu un salariu estimativ de 27.000 de dolari pe an. Timp de doi ani, nu se plãtesc taxe nici în România ºi nici în SUA. Contractul se încheie pe perioade cuprinse între unul ºi trei ani, dupã care profesorul este obligat sã se întoarcã în þara de origine, sã stea doi ani, iar apoi are dreptul la încã trei ani de revenire în SUA.
Singura modalitate de înscriere în program este aplicarea, cu ajutorul Internet-ului, pe site-ul organizaþiei din SUA, iar dacã doritorii întrunesc condiþiile minimale, ei vor participa la faza urmãtoare de trimitere a actelor legalizate, necesare pentru constituirea dosarului de angajare. Profesorii nemþeni interesaþi vor trebui sã aplice online pe site-ul www.facesinc.org. Condiþii obligatorii sînt: cunoºtinþe de limba englezã ºi carnet de conducere.
Ultima faza este cea de interviu, care se face, în România, la Iaºi ºi Cluj, cu reprezentantul FACES, în urma cãrora se dau calificativele admis sau respins.
Dacã rãspunsul este favorabil ºi trece de interviu, candidatul intrã într-o bazã de date pe Internet, de unde este angajat de cãtre directorii de ºcoalã americani prin FACES. Siguranþa plecãrii apare abia dupã confirmarea postului, solicitantul urmînd sã facã paºii ceruþi pentru obþinerea vizei.
Teoretic, înscrierile se fac pînã în martie, în fiecare an, dar, în funcþie de cerere-ofertã, perioada poate fi prelungitã.

„ªederea în America, un ºir de experienþe din prima, pînã în ultima zi“

Daniela Suman, directorul Colegiului Naþional „Roman Vodã“, a trãit experienþa de a fi profesor de matematicã în America, respectiv în Carolina de Sud. „ªederea în America a fost un ºir de experinþe din prima, pînã în ultima zi. Am învãþat foarte multe lucruri din ce fac ei în sistemul de învãþãmînt american. Acolo, ºcoala e altceva; nu pot spune cã-i mai bine sau mai prost. Am cunoscut America din interior, am vãzut cît de diferiþi sînt elevii americani faþã de cei români. Cadrul didactic trebuie sã colaboreze impecabil cu elevul, sã fie extrem de corect ºi consecvent în ceea ce face. Existã un set de reguli afiºat în fiecare clasã ºi care trebuie respectat în orice moment. Profesorul nu poate fi foarte apropiat de elev, dar nici distant, ºi nu-i uºor de gãsit acest echilibru. Pentru mine, primele douã, trei luni au fost extrem de grele, dupã care totul a devenit OK. ÃŽn SUA, profesorul este evaluat permanent, în vreme ce elevii dau douã teste, unul toamna ºi altul primãvara. Evaluarea profesorului depinde ºi de progresul demonstrat de elevi la teste. Ca noutate, la începutul fiecãrui an, toþi profesorii participã la cursuri ºi le sînt prezentate obiectivele pe care se pune accent ºi cum se vor desfãºura orele. Elevii se ataºeazã destul de greu de profesori, dar cînd o fac, o fac total. Eu am satisfacþia de a pãstra legãtura cu cîþiva dintre cei care mi-au fost elevi. Am avut o relaþie extraordinarã cu colegii americani ºi asta pentru cã la ei totul se bazeazã pe profesionalism, iar spiritul de echipã este obligaþie de serviciu. Dovadã este o recomandare excepþionalã pe care mi-a dat-o directorul ºcolii la care am predat“, a povestit profesorul Daniela Suman. Aceasta a mai precizat cã statutul profesorului în America este foarte complicat, întrucît elevii au foarte multe drepturi, pãrinþii pot fi foarte dificili, iar Protecþia Copilului exigentã. Elevii le spun direct dascãlilor ce nu le convine ºi atunci ei trebuie sã acþioneze astfel încît sã le dovedeascã faptul cã sînt profesorii de care au nevoie. „Sistemul educaþional american nu este perfect, ei pot învãþa de la noi ºi noi de la ei. Cît am stat acolo, am reuºit sã mã erijez într-un ambasador la României ºi le-am «predat» elevilor americani cursuri de istorie, arhitecturã, literaturã etc, astfel cã au aflat lucruri grozave despre noi, în condiþiile în care nu ºtiau nimic“, a mai spus directorul Daniela Suman.

Articol afisat de 4170 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective