Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Canicula „blinda“

Canicula care s-a abatut asupra judetului a fost suportata destul de bine de nemteni, medicii nefiind solicitati, ca in alte perioade, cu temperaturi extreme. La Sectia de Stabilizare a Spitalului Judetean Neamt nu au au fost cazuri de lipotimii, iar Serviciul de Ambulata a fost solicitat numai in doua cazuri, la Piatra Neamt si Bicaz. A fost vorba de pacienti care nu au ridicat probleme deosebite, dar care au ramas, totusi, internati in spitalele din raza de domiciliu. „Am avut doua interventii, in zilele anterioare, ambele cu lipotimie si dezhidratere. Astazi (ieri n.r), nu au fost solicitari la Serviciul de Ambulanta. Pentru ca se anunta vreme caniculara, cu temperaturi de pina la 35 de grade Celsius, recomand consumul a cel putin doi litri de lichide pe zi si evitarea expunerii la soare pe perioada prinzului. Este bine, pe cit posibil, ca deplasarile sa se faca dimineata si dupa-amiaza, pentru a se evita expunerea pe perioada cit temperaturile sint foarte ridicate. De asemenea, este bine ca bolnavii cronici, cei cu afectiuni cardiace sau pulmonare, sa faca o vizita la medicul de familie. Toata lumea ar trebui sa consume multe fructe si legume, mincaruri usoare, sarace in grasimi. Pentru aceste perioade, sint recomandate hainele deschise la culoare, largi si pantofii lejeri“, a declarat directorul Serviciului de Ambulanta Neamt, dr Letitia Damoc. Pietrenii au suportat, ieri, una dintre zilele caniculare ale acestei veri, iar urmatoarele se anunta si mai caduroase. Indicele de disconfort termic inregistrat in Piatra Neamt, adica raportul dintre temperatura si umiditate, a fost foarte apropiat de pragul critic de toleranta al corpului uman, respectiv 80. Doctorul Iliana Nicorescu, sefa Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul celei mai mari unitati sanitare din judet, a mentionat ca, pina dupa-amiaza, nu ajunsese nici un caz de lipotimie, dar nu se prezentasera nici bolnavi cu afectiuni neurologice si cardiaci. Caldura excesiva dauneaza in primul rind acestor doua categorii de bolnavi, dar si acelora cu afectiuni renale, de tiroida, ori diabet. De aceea, medicii recomanda mare atentie la comportamentul si regimul de viata pe care il abordeaza aceste persoane, in zilele cu temperaturi foarte ridicate. Consumul de alcool trebuie evitat, deoarece acesta este extrem de nociv, in aceste conditii.
Pentru a-si menaja sanatatea, persoanele expuse trebuie sa respecte tratamentul care le-a fost prescris de catre medicii de specialitate. In scopul prevenirii efectelor negative ale caniculei, se recomanda populatiei sa evite iesirea pe strada la orele la care soarele arde cu putere sau, daca e neaparat necesar, sa iasa cu capul acoperit. De asemenea, este foarte important sa se consume zilnic doi litri de apa, pentru a se evita deshidratarea si pierderea abundenta de saruri din organism. Bauturile alcoolice si cafeaua trebuie consumate cu masura in zilele foarte caduroase, deoarece pot determina cresterea tensiunii arteriale. Este indicat ca imbracamintea sa aiba culori deschise si sa fie confectionata din fire naturale, iar incaltamintea sa fie cit mai comoda si nu prea inalta. Chiar daca temperaturile crescute imbie la o baie rece intr-un bazin de strand sau intr-o balta, medicii recomanda, de asemenea, prudenta, pentru ca nu cumva sa ne alegem cu boli de piele. Mare atentie se recomanda in ceea ce priveste siguranta igienei locurilor unde se vind mici, hamburgheri, hot-dog, inghetata, suc sau bere la dozator, pentru a evita bolile digestive de sezon.

Articol afisat de 1427 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective