Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 26 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
PSD isi „executa“ dezertorii

PSD isi „executa“ dezertorii

• conducerea formatiunii politice intentioneaza sa ii actioneze in judecata pe cei care au plecat la alte partide cu tot cu mandate • chiar daca Statutul alesilor locali, modificat prin Legea 249/ 2006, prevede incetarea de drept a mandatelor celor in cauza, aplicarea sa ar putea capata interpretari • PSD Piatra Neamt reclama ca asupra consilierilor municipali se fac presiuni •

Alternanta la guvernare a adus, de fiecare data, o intensificare a migratiei politice, cel mai puternic fiind resimtita in teritoriu, in rindul alesilor locali. Unii isi parasesc partidele pe listele carora au cistigat mandate de primari, ori de consilieri pe considerentul ca nu pot avea o cariera politica pe masura ambitiilor, ori ca urmare a unor neintelegeri cu superiorii. Dar, cel mai adesea se vorbeste despre „santajul politic“ la care sint supusi alesii care fac parte din partide de Opozitie, de catre exponentii Puterii. Si ce motiv poate fi mai bun decit nealocarea fondurilor necesare pentru investitii, care sa le permita alesilor sa isi indeplineasca promisiunile facute comunitatilor, in campania electorala. Dincolo de afirmatiile - fara dovezi clare - facute de catre reprezentantii formatiunilor care pierd teren, aceste informatii circula
mai ales prin culise. Foarte putini „dezertori“ au avut, pina acum, curajul sa iasa la rampa si sa isi sustina nemultumirile care i-au determinat sa plece, ori sa recunoasca faptul ca se afla in negocieri pentru accederea in alte partide. Majoritatea au invocat „motive personale“.

Dura lex sed lex

PSD a decis sa isi puna la zid „dezertorii“, de la nivel central fiind promovata ideea actionarii in judecata a tuturor alesilor care au demisionat din partid. Exceptati ar fi doar cei care au dat dovada de moralitate si au renuntat si la mandatele pe care le-au cistigat pe listele formatiunii politice. Oricum, pierderea mandatelor va deveni certitudine, in contextul aprobarii Legii 249/ 2006 prin care a fost modificata Legii 393/ 2004 privind Statutul alesilor locali. Astfel, potrivit modificarilor aduse articolului 9 din Legea 393/ 2004, „calitatea de consilier local sau judetean inceteaza de drept inainte de expirarea duratei normale a mandatului odata cu pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales“. Primarii se vor afla in aceeasi situatie, o modificare adusa articolului 15 din Statutul alesilor locali sunind astfel: „Calitatea de primar inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului prin pierderea, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales“.
Referindu-se la acest subiect, Ioan Bivolaru, deputat PSD de Neamt, a subliniat: „In primul rind, legea nu permite migratia alesilor locali de la un partid la altul, iar in al doilea rind, legea sanctioneaza pe cei care o fac sau au facut-o, anulind de drept mandatul acestora. In cazul consilierului caruia astfel i-a incetat mandatul, va accede in functie urmatorul consilier de pe lista. In cazul viceprimarului care isi va pierde mandatul, va fi ales in locul lui alt viceprimar dintre consilierii in functie. In cazul primarilor demisionari, acestora le inceteaza mandatul si vor fi organizate alegeri locale anticipate“. Cit despre intentia propagata, de la nivelul central al partidului, de actionare in instanta a „dezertorilor“, deputatul Bivolaru a subliniat ca „nu exista un precedent de acest gen“, dar ca legea este foarte clara si trebuie respectata intocmai de cei pusi sa vegheze la aplicarea ei: „Pe cale de consecinta, prefectul este obligat sa ia imediat pozitie de drepti si sa manifeste aceeasi intransigenta ca in cazul incompatibilitatii fostului presedinte al CJ, Dan Vasile Constantin. Trebuie sa se informeze daca exista incalcari ale Legii privind Statutul alesilor locali, modificate, si sa treaca imediat la suspendarea mandatelor celor in cauza. Pe de alta parte, potrivit legii, daca pina pe 11 august, cind se implinesc 45 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial, alesii locali care nu si-au depus declaratia privind apartenenta politica se afla, de asemenea, sub sanctiunea pierderii mandatului. Aceasta perioada de 45 de zile poate fi considerata o perioada de reflectie pentru cei care ar putea reveni in partidele din care au plecat“.
Cert este ca, de la alegerile locale din 2004, PSD Neamt a pierdut circa 25 de primari, iar exponentii formatiunii politice le-au promis unora dintre fostii colegi ca ii vor ajunge din urma anticipatele. „I-am spus primarului de Farcasa sa se pregateasca de alegeri anticipate, pentru ca si-a pierdut mandatul, conform legii. La noi nu a platit cotizatia, dar la PNL s-a grabit sa o faca“, a afirmat Ioan Bivolaru. Cit despre consilierii locali care au migrat spre alte partide, deputatul nemtean sustine ca nu exista o situatie clara, pentru ca acestia nu au obligatia sa anunte Organizatia Judeteana cu privire la asemenea decizii.

Presiuni si optiuni

Presedintele Organizatiei Municipale Piatra Neamt a PSD, Adriean Chirila, sustine ca are cunostinta de intentia de actionare in judecata a celor care au parasit PSD, pastrindu-si, totusi, mandatele cistigate pe listele formatiunii politice. Pe de alta parte, a subliniat ca, pe ultima suta de metri, pina pe 11 august, reprezentantii partidelor aflate la Putere exercita mari presiuni asupra membrilor PSD din cadrul Consiliului Local Piatra Neamt. „O parte dintre consilierii nostri sint in continuu supusi la presiuni de cei de la Putere. Cineva incearca in mod disperat sa ne ia un consilier local. Pina la urma, va fi decizia sa daca va ramine la PSD, ori va pleca la alt partid“, a afirmat Adriean Chirila.
Decizia PSD de a-si actiona in instanta „tradatorii“ anticipeaza, probabil, luptele acerbe care vor porni in teritoriu, dupa data de 11 august. Si asta in contextul in care, potrivit Legii 393, „incetarea de drept a mandatului de consilier se constata de catre consiliul local, respectiv consiliul judetean, prin hotarire, la propunerea primarului, ori, dupa caz, a presedintelui consiliului judetean sau a oricarui consilier“. In ceea ce ii priveste pe primari, articolul 16 al legii prevede ca „prefectul emite un ordin prin care se va constata incetarea mandatului primarului“, iar „ordinul va avea la baza un referat semnat de secretarul comunei sau al orasului, precum si actele din care rezulta motivul legal de incetare a mandatului“. Insa, nu se stipuleaza nimic despre sanctiunile de care sint pasibili cei care nu aplica legea, caz in care aceasta indatorire ar putea deveni optionala. Precedente exista.

Articol afisat de 2149 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective