Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Somaþi“ sã vinã la Paºapoarte

„Somaþi“ sã vinã la Paºapoarte

• cei cãrora le-au expirat interdicþiile sînt aºteptaþi, sîmbãtã, sã-ºi ridice paºapoartele • alþi 600-700 de nemþeni au cerut asemenea documente, dar au uitat sã le mai ridice •

Lucrãtorii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea ºi Evidenþa Paºapoartelor Neamþ vor avea ºi sîmbãtã, 29 iulie, program de lucru cu publicul, deoarece trebuie distribuite paºapoartele unor anumite categorii de persoane. Sînt aºteptaþi aproximativ 350 de nemþeni care au avut interdicþii pe paºapoarte pentru comiterea unor diverse încãlcãri ale legii ºi care, acum, s-au prescris. La începutul acestui an, mai exact pe 28 ianuarie, a intrat în vigoare o lege care se referã la regimul liberei circulaþii a românilor în strãinãtate. Concret, prevederile îi vizeazã pe cei aflaþi în þãri strãine, de regulã în spaþiul Schengen, de mai mult de 90 de zile ºi care au depãºit termenul, fiind în ilegalitate. De asemenea, beneficiari ai legii au fost ºi mulþi nemþeni care se aflã acasã, dar au primit inderdicþie de a mai pãrãsi România, deoarece au fost depistaþi, în puncte de frontierã, la întoarcerea din strãinãtate, cã au depãºit termenul legal de ºedere - 90 de zile. Pe de altã parte, mai existau ºi alte categorii de persoane ce aveau interdicþie pentru cã au comis diverse fapte, atît în þarã, cît ºi în strãinãtate. Dupã intrarea în vigoare a legii, cei cãrora le fuseserã reþinute paºapoartele nu le-au primit pe loc înapoi, ci au avut de urmat o procedurã. Lucrãtorii de la Serviciul Paºapoarte au fost obligaþi sã trimitã toate dosarele acestor persoane pe masa de lucru a instanþelor de judecatã, pentru cã magistraþii sînt singurii abilitaþi sã ia decizii din acest punct de vedere. Astfel, judecãtorii au putut hotãrî dacã se ridicã interdicþia, dacã se menþine, ori se scurteazã perioada. Aceste procese au durat aproximativ 6 luni, iar în cazul persoanelor care din start s-au ales cu ridicarea dreptului de a ieºi peste graniþã pentru o jumãtate de an, dosarele nu au mai fost trimise în instanþã, aceasta fiind perioada minimã stabilitã de lege. Mai mult, pînã la finalizarea procesului, interdicþiile s-ar fi prescris de drept.
Sîmbãtã, la Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea ºi Evidenþa Paºapoartelor sînt chemate persoanele cãrora le-au expirat interdicþiile de 6 luni. În aceastã situaþie sînt aproximativ 350 de nemþeni, iar, dacã ar fi fost chemaþi în timpul sãptãmînii, ar fi bulversat activitatea instituþiei. Tot sîmbãtã sînt invitaþi ºi cei care au solicitat, de-a lungul timpului, paºapoarte, le-au obþinut, dar nu au mai venit sã le ia. În aceastã situaþie sînt circa 700 de persoane care au reuºit sã aglomereze baza de date a angajaþilor SEIP. Cei care nu se vor prezenta în termen de maxim 30 de zile, de sîmbãtã încolo, sã-ºi ridice paºapoartele, riscã sã nu le mai obþinã vreodatã, deoarece vor fi anulate.
Începînd cu 1 ianuarie 2002, ridicarea interdicþiilor pentru cetãþenii români în þãrile din spaþiul Schengen a dus la un exod masiv în strãinãtate. Relevant, în acest sens, este ºi ceea ce s-a petrecut în Neamþ, de la data amintitã fiind eliberate circa 200.000 de paºapoarte turistice. Se vehiculeazã cã, în diverse þãri, au ajuns circa 80-90.000 de nemþeni, destinaþiile principale fiind Italia, Spania, Germania, Franþa, Anglia, Israel etc. Unii din cei care au pãrãsit România au uitat cã viza turisticã este pentru 90 de zile într-un interval de 6 luni ºi s-au expus riscului de a fi sancþionaþi. Unii dintre ei au putut pãrãsi România odatã cu intrarea în vigoare a Legii 248/ 2005, adicã în ianuarie 2006, iar alþii abia acum, la sfîrºitul lunii iulie, cînd le-au expirat interdicþiile.

Articol afisat de 1985 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective