Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ploaie izbãvitoare peste judeþ

Ploaie izbãvitoare peste judeþ

• ploaia de ieri nu a cauzat probleme deosebite • o panã de curent s-a înregistrat în zona Tîrgu Neamþ •

Cãldura mare, de ieri de la prînz, care le-a dat bãtãi de cap nemþenilor, a fost anulatã de o ploaie zdravãnã care a „rãcorit“ judeþul. Dispecerul de serviciu de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamþ a precizat cã nu a fost foarte mare cantitatea de precipitaþii, dar pentru cã a plouat într-un timp scurt, multe strãzi din municipiul Piatra Neamþ au fost acoperite, parþial, de apã. Canalizarea pluvialã nu a mai fãcut faþã, printre alte cãi de circulaþie, pe bulevardul 9 Mai, în zona Gãrii, dar ºi în cartierul Ciritei, unde gurile de canal se înfundã ºi la o ploaie mai puþin semnificativã. Precipitaþiile cãzute au cauzat unele neplãceri locuitorilor întrucît, cel mai sigur din cauza unei descãrcãri electrice, linia aerianã de distribuþie a energiei electrice, de 20kV a fost afectatã. Lucian Luca, purtãtorul de cuvînt al E.On Moldova, a declarat cã pînã ieri, la ora 16, fusese anunþatã o singurã panã de curent în Neamþ, pe linia de 20kV Tîrgu Neamþ - Crãcãoani. „Avem anunþatã o linie aerianã în avarie în Neamþ. Echipele de intervenþie sînt plecate în teren, pentru depistarea ºi remedierea defecþiunii. Este posibil ca avaria sã fi apãrut datoritã descãrcãrilor electrice, ori sã fie în reþea o creangã sau un copac care a rupt un fir“, a declarat purtãtorul de cuvînt al E.On Moldova, Lucian Luca. Intensificãrile de vînt au creat ceva probleme ºi spre Roman, pe drumul naþional care leagã Piatra Neamþ de oraºul amintit, crengi ale copacilor ce strãjuiesc ºoseaua rupîndu-se ºi cãzînd pe carosabil.
Se anunþã alte zile toride
Ploaia de ieri a venit ca o izbãvire, mai ales cã de la mijlocul sãptãmînii trecute, Neamþul a fost cuprins de cãldurã. Potrivit informaþiilor furnizate de cãtre specialiºtii de la Staþia Meteorologicã Piatra Neamþ, marþi, 25 iulie, la orele prînzului, s-a înregistrat o temperaturã record, 31 de grade Celsius, la Roman. În municipiul reºedinþã de judeþ, la ora 14 se înregistrau 30 de grade Celsius, la fel ca la Tîrgu Neamþ. Acestea erau temperaturile mãsurare la umbrã, pentru cã la oare valorile au urcat între 40 ºi 45 de grade Celsius. Minima de 40 de grade a fost la Tîrgu Neamþ, pietrenii s-au topit la 41 de grade la soare, iar romaºcanii care au fost nevoiþi sã iasã din locuinþe sau de la serviciu la orele amiezii au fost nevoiþi sã îndure, dacã nu au gãsit umbra, circa 45 de grade Celsius. Cum tot pãþitu-i priceput, dupã cazurile de lipotimie de la sfîrºitul lunii iunie, oamenii au fost ceva mai precauþi ºi nu s-au mai aventurat prin oraº, cãtre prînz, decît dacã a fost neapãratã nevoie.
Deºi pare surprinzãtor, medicii de la Serviciul de Ambulanþã Neamþ ºi cei de la Unitatea de Primire a Urgenþelor, din cadrul Spitalului Judeþean Neamþ, nu s-au confruntat cu cazuri deosebite, nici mãcar leºinuri pe stradã din cauza temperaturilor foarte ridicate.
Meteorologii avertizeazã cã urmeazã alte zile de foc, cu temperaturi care vor ajunge pînã la 34 de grade Celsius. Meteorologii anunþã cã, izolat, în sudul Moldovei este posibil ca indicele de disconfort termic, adicã raportul dintre temperaturã ºi umiditate, sã treacã de pragul critic de toleranþã al corpului uman, respectiv 80 de unitãþi.
În astfel de zile se recomandã mare atenþie la comportamentul ºi regimul de viaþã pe care îl abordeazã persoanele care suferã de afecþiuni cardiace, de respiraþie, diabet, etc. Se recomandã evitarea expunerii la soare în orele amezii, sã nu se consume alcool deoarece este extrem de nociv, în aceste condiþii. Oamenii trebuie sã umble cu capul acoperit, cu haine deschise la culoare, lejere, la fel ca ºi încãlþãmintea. Este important sã se consume, zilnic, doi litri de apã, pentru a se evita deshidratarea ºi pierderea abundentã de sãruri din organism. Chiar dacã temperaturile crescute îmbie la o baie rece într-un bazin de ºtrand sau într-o baltã, medicii recomandã, de asemenea, prudenþã. Mare atenþie se recomandã în ceea ce priveºte siguranþa igienei locurilor unde se vînd mici, hamburgheri, hot-dog, îngheþatã, suc sau bere la dozator, pentru a evita bolile digestive de sezon.
FOTO: Unele strãzi din municipiul Piatra Neamþ au fost ieri acoperite de apã

Articol afisat de 1643 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective