Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bistriþa creeazã necazuri la podul de pontoane

Bistriþa creeazã necazuri la podul de pontoane

• ieri, circulaþia pe podul plutitor de pontoane, de la Roznov, a fost închisã • debitul fluctuant al Bistriþei i-a pus pe militarii brãileni în situaþia de a face excavãri pentru lungirea acestuia, cu încã 8 pontoane • pînã la ora 13, din albia Bistriþei fuseserã scoºi 1.000 mc de balastru • militarii brãileni provin din singurul batalion de pontonieri care funcþioneazã în þarã, ei fiind solicitaþi ºi la misiuni în strãinãtate •

Podul de pontoane de la Roznov, montat marþi, a fost, ieri, închis circulaþiei. Evident cã mãsura a cauzat nemulþumiri mai ales în rîndul ºoferilor care au sperat cã au scãpat de corvoada ocolirii, pe o distanþã de circa 40 de km, pentru a ajunge în satele din zonã.
ÃŽn jurul orei 10, la cele douã capete ale podului, zeci de maºini aºteptau sã treacã de pe un mal pe altul al Bistriþei, însã militarii brãileni, care au rãmas în zonã pentru a asigura asistenþa tehnicã ºi întreþinerea, aveau ordine stricte sã nu lase pe nimeni sã traverseze. O barierã improvizatã limita accesul la o distanþã apreciabilã de pod. Douã ambulanþe care aºteptau în fruntea coloanei de intrare spre comunele limitrofe oraºului Roznov au primit permisiunea sã treacã, moment în care a început agitaþia printre ºoferi. „Ei cum de trec? Oare cît ne mai þin aici?“, s-a întrebat unul dintre aceºtia, cu voce tare. „Am înþeles cã mai dureazã vreo orã“, i-a rãspuns un altul. „Cicã a crescut debitul ºi podul trebuie lungit“, s-a auzit de undeva din spatele nostru. La faþa locului se afla ºi primarul oraºului, Ionel Ciubotaru, prin intermediul cãruia am reuºit sã „înmuiem“ vigilenþa armatei, avînd, astfel, ocazia sã „probãm“ calea de rulare provizorie.
Dupã terminarea misiunii redacþionale, cu care fuseserãm trimiºi prin comunele din zonã, aproape fierþi în suc propriu din cauza cãldurii ºi negri de la praful stîrnit de pe drumurile pline de hîrtoape care au pus la grea încercare „mãruntaiele“ maºinii, am ajuns din nou în apropierea podului de pontoane. Pe care - surprizã! - nu se mai putea trece deloc. Asta se întîmpla în jurul orei 13. ÃŽntre pontoane ºi mal, distanþa se mãrise: cuva unui excavator muºca din albia Bistriþei cu „sete“, iar balastrul era încãrcat într-o autobasculantã. Pe pontoane, militarii aºteptau sub soarele torid ca oamenii de pe utilaje sã îºi facã treaba. Unii îmbrãcaþi în ºorþuri speciale, alþii uzi din cap pînã în picioare.
Aveam sã aflãm cã debitul Bistriþei crescuse ºi cã era necesarã o adîncire a albiei, pentru amplasarea de noi pontoane. De ce podul nu fusese realizat pe o lungime mai mare? Cursul apei fusese deviat, pentru ca debitul din zona podului aflat în reparaþii sã fie cît mai scãzut, condiþie necesarã în vederea executãrii lucrãrilor la pilele 2 ºi 3. Astfel, debitul în zona podului de pontoane a crescut semnificativ. Aceasta a fost explicaþia datã de cãtre vicepreºedintele CJ Neamþ, Romicã Rotaru, aflat între militari la acea orã, care a mai adãugat: „Pînã acum, au fost excavaþi 1.000 mc de pietriº“. A fost o discuþie de la distanþã, cu întrebãri ºi rãspunsuri pentru care ne-am pus corzile vocale ºi plãmînii la încercare, exponentul judeþean aflîndu-se pe pontoane, iar reporterul „Monitorul de Neamþ“, undeva pe mal, în apropierea utilajelor aflate în funcþiune. Mult mai inventiv a fost coordonatorul lucrãrilor, plutonierul Ion Lucian, care a fãcut uz de telefonul mobil - cerîndu-ºi scuze pentru cã tocmai trecuse prin apã ºi era ud din cap pînã în picioare. „Am fost nevoiþi sã modificãm podul pentru cã au fost înregistrate fluctuaþii de debit. Am fost sprijiniþi cu utilaje de cãtre autoritãþile judeþului, iar pînã acum am scos 1.000 mc de balastru. Nu credem cã vom termina lucrãrile pînã desearã. Mai avem, încã, de excavat, pentru cã a trebuit sã modificãm fundul albiei, ceea ce înseamnã o adîncire cu circa 1,5 metri. Apoi, vom lungi podul cu încã 8 pontoane. Asearã (miercuri searã - n.r.), l-am deschis provizoriu. Dar, de mîine (astãzi - n.r.), se va putea circula“, ne-a spus acesta. Din aceeaºi sursã am aflat cã militarii brãileni provin din singurul batalion de pontonieri care funcþioneazã în þarã. La Roznov a fost montat un pod plutitor de tip PR 71 (pod românesc de fabricaþie 1971). Cum nu permite circulaþia unor vehicule cu greutãþi mai mari de 3,5 tone, traversarea nu se poate face decît pe un singur fir. De altfel, ºi lãþimea sa este de doar 4,2 metri. Militarii batalionului brãilean au montat poduri de pontoane în diverse zone din þarã, dar ºi în strãinãtate. ÃŽn þarã, au intervenit pe Siret, în localitatea Piscu din judeþul Galaþi, dar ºi pe Dunãre. Despre podul de la Mãrãcineni - de care s-au ocupat tot aceºtia - plutonierul Ion Lucian a subliniat cã a fost vorba despre o construcþie mai complexã, fiind instalat pe structurã metalicã.
Toate acestea fiind spuse, am fãcut cale-ntoarsã ºi, prin gropi ºi cu ocoliºuri, am ajuns, într-un final, la asfalt.

Varianta ocolitoare „dã prin gropi“

A fost o experienþã care ne-a fãcut sã simþim pe pielea noastrã prin ce au trecut mulþi din cei 40.000 de oameni din zona Roznov care, o bunã bucatã de timp, au trecut prin grele chinuri din cauza lipsei cãilor de comunicaþie. Dacã drumurile judeþene - mai ales acestea - ºi cele comunale ar fi de calitate, poate cã ocolul de 40 km, pe la Frunzeni, nu ar fi o problemã atît de dificilã. Dar, gropile sînt prea multe ºi aproape imposibil de evitat. Starea drumurilor a fost un serios impediment pentru ambulanþe ºi maºinile pompierilor, puse în imposibilitatea de a ajunge la timp pentru intervenþii. Mari greutãþi au întîmpinat navetiºtii - nevoiþi sã întîrzie la serviciu, iar într-o situaþie foarte dificilã s-au aflat ºi elevii care au avut de susþinut examenul de bacalaureat. Aceºtia au fost puºi în situaþia de a-ºi gãsi gazde la Piatra Neamþ, în perioada examenelor.
Se pare cã întregul chin se va sfîrºi de astãzi - asta dacã nu vor interveni evenimente neprevãzute. Însã, pe podul de pontoane nu vor putea circula decît autovehiculele a cãror greutate nu depãºeºte 3,5 tone. Cele de mare tonaj vor trebui sã facã, în continuare, ocolul de 40 de kilometri, prin localitatea Frunzeni. Pe întreaga perioadã în care va fi utilizat, podul de pontoane de la Roznov va fi supravegheat de militarii profesioniºti care s-au ocupat de montarea sa, de la UM 01294 din Brãila. Din cei 48 cîþi au venit iniþial, în zonã au mai rãmas 18.
Pontoanele au fost aduse cu 29 de camioane militare, fiecare transportînd cîte douã. Podul provizoriu de la Roznov costã circa douã miliarde de lei, banii fiind achitaþi din vistieria Consiliului Judeþean. Nu înseamnã foarte mult, gîndindu-ne la siguranþa ºi confortul oamenilor din zonã, însã aceastã nouã sumã se adaugã la alte multe miliarde de lei care s-au dus „pe apa Bistriþei“, odatã cu varianta de pod care, fiind subdimensionatã, a fost luatã de viiturile din acest an.

Articol afisat de 1896 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective