Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 29 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

EDITORIAL. Berbecuþii sîntem noi

Fuga lui Omar Hayssam, de sub nasul autoritãþilor române ºi probabil cu concursul lor (conºtient sau nu) reprezintã prima înfrîngere majorã a României în celebra „luptã împotriva terorismului“. Foarte aprigi în a prinde un smucit care dorea sã arunce Timiºoara în aer folosindu-se de o Dacie ºi de douã butelii de aragaz, noi - mai bine spus acele instituþii ale statului pe care noi le mandatãm cu datoria de a ne asigura securitatea - ne-am dovedit incapabili sã împiedicãm fuga din þarã a unui individ care ne-a înºelat în toate felurile posibile: ba cã e garantul eliberãrii ziariºtilor din Irak, ba cã e un comerciant lipsit de scrupule care vrea sã tragã o þeapã, ba cã e un om pe moarte, cu metastaze peste tot, ba cã e plecat în vacanþã în clinici naturiste din Carpaþi, ba cã-ºi creºte copiii prin multiplele domicilii din Bucureºti, ba cã e el, ba cã e ºoferul lui, ba cã a fugit cu berbecuþii, ba cã a plecat cu o maºinã de corp diplomatic º.a.m.d. Adevãraþii berbeci nu erau cei transportaþi pe mare, ci chiar noi, credulii.
Nici mãcar un naiv nu mai crede azi cã Omar Hayssam era doar unul dintre mulþii cetãþeni arabi pripãºiþi la noi dupã 1990 (cu stagii anterioare, cei mai mulþi). Toatã logica acestor recente evenimente - în mãsura în care existã vreuna - conduce spre ideea cã O.M. a fost puternic conectat la acea încrengãturã discretã pe care o numim în mod curent servicii secrete. Destul de bine familiarizat cu vechea Securitate comunistã ºi foarte probabil aflat într-o solidã simbiozã ºi cu SRI, Hayssam a recurs finalmente la armele pe care pregãtirea sa de pînã atunci le presupunea: atît banii - de care s-a fãcut mare caz - ºi mai ales relaþiile cu serviciile ºi cu lumea politicii, tehnicile de intoxicare ºi baloanele aburitoare lansate din cînd în cînd, prin intermediul familiei, avocaþilor sau unor jurnaliºti fie prostiþi, fie complici. Putem reciti ziarele ultimului an: vom vedea cum, treptat, o perdea de fum s-a creat în jurul acestui personaj cãruia, la un moment dat, toatã lumea îi aºtepta moartea - ba chiar unii chiar îi deplîngeau în avans dispariþia, temîndu-se cã astfel nu vom mai afla nimic! Ei bine, iatã cã Omar Hayssam n-a murit, dar noi tot nu vom afla mare lucru - pentru cã el a dispãrut lejer, acum o sãptãmînã, chiar la adãpostul acelei perdele la a cãrei împletire, prin credulitate, am participat cu toþii.
Cînd spun „toþii“, mã refer inclusiv la cei trei ºefi demisionari ai serviciilor secrete. Oare ei chiar conduc sistemul? Sau sînt doar mãºtile în spatele cãrora indivizi mult mai redutabili, dar anonimi, fac în continuare jocuri de felul celui în care Omar Hayssam a fost un pion retras la vreme?

Articol afisat de 1489 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective