Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sfîrºitul lumii, pentru cîteva minute, în Neamþ

Sfîrºitul lumii, pentru cîteva minute, în Neamþ

• judeþul a fost strãbãtut ieri, preþ de cîteva minute, dinspre vest spre est, de o furtunã apãrutã din senin • timp de ºapte minute a plouat cu gãleata ºi au fost înregistrate descãrcãri electrice violente • temperatura a scãzut cu 13 grade, umiditatea a crescut cu 45%, iar presiunea a cîºtigat trei milibarri •

O furtunã ivitã ieri ca din senin în þinutul Neamþului i-a fãcut pe unii dintre nemþeni sã trãiascã clipe de groazã.
Canicula greu de suportat, care a sufocat de cîteva zile judeþul, a fost întreruptã de o furtunã care, în numai cîteva minute, a schimbat total aspectul vremii. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre Ioan Rancea, ºeful Staþiei Meteo din Piatra Neamþ, ieri, în jurul orei 14, judeþul a fost strãbãtut de la vest la est de un front atmosferic cu aspect de vijelie. Practic, un nor de furtunã care s-a deplasat dinspre Masivul Ceahlãu spre Piatra Neamþ a avut efecte majore asupa întregii Vãi a Bistriþei, unde, timp de cîteva minute, a plouat cu gãleata. Aparatele cu care meteorologii pietreni mãsoarã cantitãþile de precipitaþii au arãtat cã ieri au fost înregistraþi 15 litri de apã pe metru pãtrat. De altfel, umiditatea a crescut cu 45%, în numai ºapte minute, cît a þinut furtuna. Ploile au fost însoþite de descãrcãri electrice de intensitate destul de mare, aºa încît nu numai cã au putut fi sesizate cu uºurinþã de nemþenii care locuiesc pe Valea Bistriþei, dar au generat ºi ceva panicã printre aceia care se aflau pe cîmp, la munci agricole.
În cele ºapte minute de furtunã, temperaturile caniculare au înregistrat scãderi spectaculoase, valorile acestora diminuîndu-se cu 13 grade Celsius. În acelaºi interval de timp, presiunea atmosfericã a crescut cu trei milibarri.
În aceste condiþii, în maxim un sfert de orã, atmosfera s-a rãcorit, iar aerul a devenit respirabil. De altfel, ieri a fost una dintre cele mai fierbinþi zile ale acestei veri nemþene. Conform mãsurãtorilor efectuate de cãtre meteorologii nemþeni, înainte de furtunã, temperatura maximã a zilei a fost de 31 de grade Celsius, fiind înregistratã la Roman. La Tîrgu Neamþ, mercurul din termometre a urcat pînã la 30 de grade Celsius, iar la Piatra Neamþ, pînã la 29,4 grade. Furtuna a ocolit zonele Roman ºi Tîrgu Neamþ.
Unul dintre locurile unde spaima a fost trãitã la cote maxime, atît la propriu, cît ºi la figurat, a fost Masivul Ceahlãu, unde a plouat ºi au fost ºi descãrcãri electrice.
„Dintr-o datã, s-a întunecat atît de tare cerul, cã ziceai cã e noapte, iar norii de ploaie au inundat platoul, coborînd foarte jos. Tot aproape instantaneu ºi-a fãcut apariþia ºi ceaþa. Am ieºit repede pe platou la Dochia unde, de cîteva zile, este plin de turiºti, ºi i-am rugat pe aceºtia sã intre în cabanã, ca sã nu fie probleme. Aici, furtuna nu a durat mai mult de douã minute, dar dupã cum arãta totul, am crezut cã vine sfîrºitul lumii. Pentru ceva vreme, telefoanele mobile nu au putut fi folosite, deoarece nu a mai fost semnal. Staþiile noastre radio de emisie-recepþie au fost, de asemenea, inaccesibile o vreme, nemaifiind acoperire. Slavã Domnului cã a fost ceva de scurtã duratã ºi cã nu s-au înregistrat accidente sau incidente majore pe aici, pe la noi“, a declarat Cãlin Bãluþ, salvamontistul de serviciu ieri, în baza din Dochia.

Articol afisat de 2060 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective