Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Incertitudinea privind viitorul Staþiunii Bãlþãteºti naºte complicaþii

• Ministerul Apãrãrii Naþionale a primit o amendã de 300 milioane de lei pentru nerespectarea protecþiei mediului

Incertitudinea privind viitorul Staþiunii Bãlþãteºti, în ceea ce priveºte modul în care va fi administratã ºi de cãtre cine, creeazã probleme. Ministerul Apãrãrii Naþionale, actualul administrator al staþiunii balneare, a fost amendat de Protecþia Mediului cu 300 milioane de lei pentru cã nu a obþinut documentaþia de perspectivã în domeniul mediului. „Din pãcate, aceastã do-cumentaþie nici nu va putea fi întocmitã, pentru cã Ministerul Apãrãrii Naþionale nu ºtie ce va face în continuare, vizavi de aceastã staþiune. Sãptãmîna trecutã, noi, cei din Consiliul Jude-þean, ne-am întîlnit cu o comisie din Bucureºti ca sã vedem ce putem face în privinþa Bãlþãteºtiului. O variantã este sã o trecem în administrarea Ministerului Apã-rãrii Naþionale, ceea ce se întîmplã ºi acum, iar alta este sã facem un parteneriat noi, Consiliul Jude-þean, ºi ministerul, pentru cã din aprilie 2008 expirã contractul de administrare care se deruleazã în prezent. Dacã vom merge pe ideea parteneriatului, s-ar putea atrage fonduri externe pentru investiþii la acel obiectiv. Dacã rãmîne ministerul administrator, trebuie sã stabilim asta cît mai repede, pentru ca în planul lui de investiþii sã fie prinsã ºi staþiunea. Deocamdatã, ministerul a primit o amendã de 300 de milioane de lei ºi situaþia nu a luat sfîrºit, pentru cã tot nu se poate intra în legalitate. Dacã nu se clarificã treaba pînã în ianuarie 2007, nu mai putem face nimic acolo, pentru cã se degradeazã construcþiile. Ministerul poate exploata staþiunea pînã în aprilie 2008, dupã care «dupã noi, potopul»“, a declarat vicepreºedintele Consiliului Judeþean Neamþ, Du-mitru Badea.

CJ Neamþ, proprietarul staþiunii

Staþiunea balnearã Bãlþãteºti se aflã în proprietatea publicã a judeþului, prin hotãrîre de guvern, iar clãdirile ºi terenul aferente complexului au fost transmise în administrare Ministerului Apãrãrii Naþionale, ca urmare a faptului cã erau necesare fonduri substianþiale pentru reabilitarea ºi întreþinerea acestora, mult prea mari pentru bugetul Neamþului.
Odatã cu preluarea sa în admi-nistrare, reprezentanþii Ministerului Apãrãrii Naþionale au încercat preluarea sa din patrimoniul judeþean, fãcînd demersuri în acest sens. Litigiul dintre Ministerul Apãrãrii Naþionale ºi Consiliul Judeþean a durat circa 2 ani, instanþa hotãrînd ca bunurile sã rãmînã în proprietatea publicã a judeþului Neamþ, Armata pãstrîndu-ºi, în continuare, dreptul de administrare, potrivit contractului încheiat.
Însã, acesta expirã în vara lui 2008, pãrþile gîndind la ceea ce se va întîmpla dupã aceea, fiind interesate sã asigure, în continuare, buna funcþionare a complexului balnear. În acest context, luna trecutã, la sediul Consiliului Judeþean, a avut loc o primã întîlnire între generalul Jan Gavrilã, ºeful Direcþiei Medicale din cadrul Ministerului Apãrãrii, colonelul Alexandru Popescu ºi preºedintele Consiliului Judeþean, Vlad Marcoci, fiecare exprimîndu-ºi intenþiile cu privire la viitorul staþiunii.
O posibilitate ar fi sã se prelungeascã contractul de administrare în aceleaºi condiþii, soluþie care nu este agreatã de liderii formaþiunilor politice reprezentate în legislativul judeþean. O altã variantã este ca activele respective sã fie preluate în administrarea directã a Consiliului Judeþean, dar aceasta presupune investiþii mari din bugetul judeþului, ºi aºa mult prea sãrac. Cea mai bunã soluþie, din punctul nostru de vedere, ar fi un parteneriat, pentru cã în aceastã variantã ar exista ºi posibilitatea accesãrii de fonduri externe. Urmeazã ca reprezentanþii Ministerului Apãrãrii Naþionale sã prezinte executivului judeþean propuneri concrete ºi, într-o urmãtoare ºedinþã a legislativului, sã fie hotãrît viitorul Staþiunii Bãlþãteºti.
Cît despre cei care au revendicat dreptul de proprietate al unor terenuri ºi clãdiri din actualul complex balnear, Radu Viorel Ursache, primarul comunei Bãlþãteºti, a precizat cã nici pînã în prezent nu s-au prezentat documente din care sã rezulte un drept de proprietate care ar putea fi revendicat, totul rezumîn-du-se la simple notificãri depuse dupã apariþia Legii nr. 10/ 2001.

Articol afisat de 1595 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective