Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Proiect pentru relansarea turismului, la Durãu

Proiect pentru relansarea turismului, la Durãu

• în staþiune se preconizeazã sã aparã o pîrtie de schi, cu telescaun ºi telegondolã

Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei ºi Consiliul Judeþean vor sã colaboreze pentru ca în Staþiunea Durãu sã se realizeze o importantã investiþie - o pîrtie de schi cu telegondolã ºi un telescaun. Preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ, Vlad Marcoci, a declarat cã, în urmã cu cîteva zile, s-a întîlnit cu IPS Daniel, cu care s-a pus de acord pentru iniþierea procedurilor pentru semnarea protocolului Mitropolie - Consiliu Judeþean, pentru obþinerea de fonduri necesare dezvoltãrii Staþiunii Durãu. „Urmeazã sã efectuãm formalitãþile astfel încît la prima ºedinþã a Consiliului Judeþean sã putem propune încheierea unui protocol foarte util pentru Neamþ - colaborarea între Mitropolie ºi Consiliul Judeþean în vederea obþinerii de fonduri necesare pentru o pîrtie de schi pe terenul bisericii, plus o instalaþia de transport pe cablu - telescaun ºi telegondolã. Investiþia ajunge la circa ºase milioane de euro, fonduri guvernamentale ºi europene. Mitropolia va participa cu terenul, iar Consiliul Judeþean trebuie sã caute sursele pentru cofinanþarea unui astfel de proiect, bani care sã provinã de la comunitatea europeanã“, a declarat preºedintele Vlad Marcoci. El a mai spus cã, dupã gãsirea banilor, în maximum un an, investiþia va deveni funcþionalã. Odatã cu realizarea pîrtiei de schi, trebuie neapãrat amenajat drumul Bistricioara - Durãu din interiorul staþiunii, care este foarte distrus. Deocamdatã s-au alocat bani doar pentru acoperirea gropilor de pe el, dar problema nu se rezolvã în felul acesta. „Dacã vom gãsi bani pentru pîrtia de schi, vom gãsi ºi pentru repararea drumului. IPS Daniel a îmbrãþiºat propunerea noastrã ºi a promis cã va lupta cot la cot cu noi pentru realizarea acestui proiect. Suprafaþa pe care va fi amenajatã pîrtia este de 12-14 hectare, a cãror valoare depãºeºte 1,2 milioane de euro. Beneficiile care vor apãrea de pe urma acestui proiect vor fi împãrþite între Consiliul Judeþean ºi Mitropolie“, a mai spus preºedintele Marcoci.
Primãria Piatra Neamþ vrea de mai multã vreme sã punã în practicã un astfel de proiect, pînã în prezent reuºind sã pregãteascã terenul, în sensul cã s-a stabilit suprafaþa care va fi defriºatã pentru amenajarea instalaþiei de telescaun ºi telegondolã.

Investiþiile „montane“ nu se terminã la pîrtia de schi

O altã problemã importantã pentru judeþul nostru o reprezintã repararea axialului - drumul care duce de la Izvorul Muntelui în staþiune, dar conducerea CJ Neamþ susþine cã investiþia este imensã, de peste 15 milioane de euro, bani care nu existã. Acolo nu trebuie reparat doar asfaltul, pentru cã existã porþiuni întregi de drum prãbuºit ºi care necesitã consolidãri, trebuie reabilitate poduri ºi podeþe, tuburi de drenaj etc. Intenþiile bune ale Mitropoliei nu se reduc doar la asigurarea terenului pentru pîrtia de schi din staþiunea Durãu, reprezentanþii ei intenþionînd ca pe suprafaþa platã pe care o deþine în Durãu, acolo unde aterizau ºi de unde decolau elicopterele, sã înfiinþeze un complex sportiv multifuncþional. ÃŽn contexul investiþiilor din zona muntelui Ceahlãu, Autoritatea Naþionalã pentru Turism promoveazã un subproiect de finanþare a unor refugii necesare persoanelor care înnopteazã pe munte ºi salariaþilor de la Salvamont. „Angajaþii Salvamontului trebuie sã stea cît mai aproape de turiºti, de aceea consider beneficã ideea de a avea cabane în care sã funcþioneze. Judeþul Neamþ are potenþial turistic, dar nu este folosit la întreaga lui capacitate. Cei de pe Valea Muntelui ar putea trãi decent numai din aceste activitãþi de turism. Vom încerca sã promovãm un proiect iniþiat de Autoritatea Naþionalã pentru Turism, care constã în realizarea a cinci refugii, niºte cabane dotate cu tot ce le trebuie, cu bani de la Guvernul României. Existã cererea de finanþare pentru 80.000 de euro, care înseamnã contravaloarea studiilor ºi proiectelor pe care le vom demara în aceastã varã. Dacã ni se aprobã banii pentru refugii, cred cã la anul acestea vor fi gata“, a mai spus preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ.

Articol afisat de 1544 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective