Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Þevar mort cu zile

Þevar mort cu zile

un þevar, cãruia i s-a fãcut rãu la muncã, a decedat peste cîteva zile • acesta a fost îngrijit la spitalul romaºcan, dupã care a ajuns la Neurochirurgie • sindicaliºtii dau vina pe condiþiile grele din fabricã • o angajatã a întreprinderii a ajuns la spital dupã o crizã de isterie
Moartea în condiþii controversate a lui Andrei Moldoveanu, în vîrstã de 39 de ani, de la „Mittal Steel“ Roman, a creat, din nou, o atmosferã tensionatã între sindicate, conducerea societãþii ºi cadrele medicale din Spitalul Municipal. Sîmbãtã, 29 iulie, bãrbatului i s-a fãcut rãu în timp ce trebuia sã vinã la schimbul doi. Acesta a fost împreunã cu soþia sa la Mittal Steel, pentru a anunþa cã nu poate face serviciul. La fabricã, bãrbatul a mers la dispensar, unde asistenta medicalã i-a dat un bilet de trimitere pentru Spitalul Roman, cu diagnosticul prezumtiv de spasmofilie ºi sechele post TBC pulmonar. „ÃŽn opinia noastrã, omul acesta a «murit cu zile». Mi se pare inadmisibil sã i se facã rãu ºi, la spital, în loc sã-l trateze ca pe o urgenþã, sã-l tot trimitã la societate, dupã adeverinþã de salariat. Problema îngrijirii medicale a salariaþilor noºtri rãmîne una delicatã, din cauza faptului cã, odatã cu desfiinþarea posturilor de medici din societate, au rãmas sã trieze bolnavii doar asistentele medicale, serviciile sanitare fiind externalizate. Muncitorul a lucrat în schimbul III, ultima datã joi, 27 iulie. A mai încercat sã vinã la schimbul II sîmbãtã, dar nu a mai putut, din cauzã cã îi era din ce în ce mai rãu. S-a prezentat la dispensar ºi asistenta medicalã i-a dat trimitere la spital. Am înþeles cã acolo au început problemele“, a declarat Gheorghe Ciobanu, lider la Sindicatul Liber din cadrul Mittal Steel.
Medicii de la Spitalul Roman nu se considerã cîtuºi de puþin vinovaþi. La internare, Andrei Moldoveanu a declarat cã a lucrat la un beci, cu o zi în urmã, ºi de atunci a început sã se simtã tot mai rãu. Bãrbatul a venit „pe picioarele sale“, împreunã cu soþia, care a relatat cadrelor medicale împrejurãrile în care i s-a fãcut rãu. ÃŽntr-adevãr, la internare, Andrei Moldoveanu a fost întrebat dacã are adeverinþã de salariat, dar nu s-a pus nici o clipã problema ca acesta sã meargã la societate dupã adeverinþã medicalã imediat ce a fost internat. Medicii susþin cã i s-a recomandat soþiei sã aducã adeverinþa, în momentul transferãrii la Clinica Neurochirurgie Iaºi, unde bãrbatul a fost, în final, transportat, la recomandarea medicilor romaºcani. Asta, pentru cã, la internarea din orice spital se solicitã adeverinþã de salariat, pentru a se face dovada calitãþii de asigurat. „Pacientul s-a prezentat la triajul Secþiei medicalã, sîmbãtã, în jurul orei 15, prezentînd niºte simptome uºoare, respectiv amorþeli în braþul stîng, greaþã ºi ameþeli. Acestuia i s-a fãcut foaie de internare de o zi, a fost þinut sub tratament de urgenþã, perfuzii la Secþia cardiologie pentru a fi în monitorizat, în eventualitatea în care suferea un infarct. La scurt timp, bolnavul a început sã aibã convulsii ºi paralizie ocularã. Am chemat imediat medicii de gardã din Secþiile neurologie ºi Terapie Intensivã, respectiv Alexandrina Neamþu ºi Monica Grigore. Avînd în vedere cã s-au instalat fenomene neurologice, medicul a decis transportarea bolnavului la Clinica Neurochirurgie Iaºi, cu suspiciune de anevrism cerebral sau un proces expansiv intracranian. Tot timpul, cît a stat la Cardiologie, bãrbatul a fost atent supravegheat ºi a primit toate îngrijirile care se cuvin“, a declarat doctor Cristea Pîrliþeanu, medic primar de gardã, în Secþia medicalã.
Nemulþumirile sindicatelor pornesc de la faptul cã, înainte de privatizare, societatea „Petrotub“ avea relaþii de colaborare cu Spitalul de urgenþã din Iaºi, cãruia îi cumpãrase o Ambulanþã. ÃŽn aceste condiþii, toþi salariaþii „Petrotub“ primeau îngrijiri medicale gratuite, în douã saloane de la Spitalul de urgenþã. „La fiecare negociere a contractului colectiv de muncã, se tot promitea reluarea acestor relaþii, direct cu Spitalul de Urgenþã «Floreasca» din Bucureºti. Dar iatã cã a rãmas, pînã la aceastã datã, la nivel de promisiune“, a declarat Gheorghe Ciobanu, lider la Sindicatul Liber din cadrul Mittal Steel.

Isterie la birouri

Vineri, 4 august, E.M., în vîrstã de 49 de ani, din Roman, economist în cadrul aceleeaºi societãþi, a necesitat îngrijiri medicale, în urma unei suprasolicitãri nervoase. Liderul sindical Gheorghe Ciobanu a mai precizat cã femeia este cunoscutã ca avînd probleme de sãnãtate, accentuate de suprasolicitarea nervoasã. Asistenta de pe autosanitara dispensarului „Mittal Steel“ a relatat medicului coordonator al Centrului de Primire Urgenþe, circumstanþele în care s-a declanºat criza bolnavei. Din cîte se pare, aceasta a avut o altercaþie cu cîþiva colegi de birou, care a determinat declanºarea crizei de nervi. Femeia a fost trimisã la Spitalul Municipal Roman, unde, dupã ce i s-au acordat îngrijirile medicale, a fost îndrumatã la Psihiatrie, însã aceasta nu a mai ajuns. „Gravele probleme de sãnãtate pe care le au salariaþii noºtri în ultima vreme ne determinã ºi pe noi sã pretindem la viitoarele negocieri ale contractului colectiv de muncã condiþii mai bune de îngriirea a sãnãtãþii. Asta în conformitate cu valoarea contribuþiei la asigurãrile de sãnãtate pe care o varsã «Mittal Steel» la bugetul asigurãrilor de sãnãtate“, a mai menþionat liderul de sindicat, Gheorghe Ciobanu.
Dorian Dumitrescu, director de comunicare la „Mittal Steel“ Galaþi a declarat cã se va informa în ceea ce priveºte întrebãrile puse de redactorii „Monitorului de Roman“. „Mã voi interesa de toate problemele pe care le-aþi ridicat ºi sper ca, sãptãmîna viitoare, cînd intenþionez sã vin la Roman, sã am o întîlnire ºi cu presa localã, unde voi putea rãspunde la toate întrebãrile dumneavoastrã. V-aº ruga, ca pînã atunci, sã ni le transmiþeþi prin poºta electronicã, pentru a avea timp sã mã documentez ºi sã vã dau rãspunsuri la obiect“, a declarat Dorian Dumitrescu.

Articol afisat de 1765 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN, Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective