Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
STIHII DEZLÃNÞUITE

STIHII DEZLÃNÞUITE

• furtuna de sîmbãtã a lãsat pe întuneric zeci de sate • au fost afectate reþelele de înaltã tensiune în peste 35 de localitãþi • comunele Bicaz Chei, Farcaºa ºi Dãmuc au fost iarãºi lovite de inundaþii • revãrsãrile de ape au produs pagube în aproximativ 70 de locuinþe, curþi ºi anexe gospodãreºti, au inundat 70 de fîntîni ºi peste 130 de hectare de culturi, teren arabil, pãºuni, fîneþe ºi pãduri • în comuna Dãmuc, o suprafaþã de 4 hectare a fost afectatã de alunecãri de teren pe •

Furtuna care s-a abãtut peste judeþ sîmbãtã dupã-amiazã, 5 august, a fãcut prãpãd în judeþ, chiar dacã a durat numai jumãtate de orã. Cantitatea mare de precipitaþii, grindina, vîntul ºi descãrcãrile electrice au generat mari pagube atît nemþenilor, ale cãror gospodãrii au fost inundate, cît ºi societãþii E-On. Moldova, care s-a ales cu zeci de reþele de înaltã ºi joasã tensiune, distruse.
Ca ºi cum locuitorii de pe Valea Muntelui ar fi urmãriþi de ghinion sau de blestem ºi de data aceasta ploile abundente au fãcut ravagii în zona respectivã, comunele Dãmuc, Farcaºa ºi Bicaz Chei fiind iar afectate de inundaþii. În ºase sate din primele douã comune apele revãrsate au distrus aproape tot ce le-a ieºit în cale. În cãtunele Dãmucul de Sus, Huisurez ºi Pîrîul Frunþii din comuna Dãmuc, au fost inundate patru gospodãrii ºi 70 de fîntîni, 30 de hectare de teren arabil, 70 de hectare de pãºuni ºi fîneþe, 30 de hectare de pãduri. Au fost distruse reþele de apã potabilã pe o lungime de 40 de kilometri, patru poduri ºi 28 de podeþe, 10 kilometri de drum comunal ºi jumãtate de kilometru de drum judeþean. Tot aici, o suprafaþã de patru hectare a fost afectatã de alunecãri de teren.
În satele Popeºti, Frumosu, Buºmei ºi Farcaºa din comuna cu acelaºi nume, apele au inundat cinci locuinþe, 30 de curþi, 27 de anexe gospodãreºti.
Drumul Naþional 17 B a fost acoperit cu aluviuni pe o lungime de 400 de metri, a fost distrus un kilometru de drum comunal, iar 5,5 hectare de culturi agricole au fost compromise. Pe pîrîul Buºmei un canal de beton a fost colmatat sutã la sutã pe o lungime de 1,2 kilometri, iar pîrîul Slatinii a fost ºi el colmatat pe o distanþã de 200 de metri. Pentru degajarea DN 17 B, în satul Frumosu lucrãtorii Secþiei Drumuri Naþionale, sîmbãtã dupã-amiazã, au intervenit cu utilaje pentru eliberarea unui sens de circulaþie, iar ieri au redat circulaþiei ºi celãlalt sens. Tot ieri, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ au fost solicitaþi sã ajute la scoaterea apei din beciurile inundate ale locuitorilor din Dãmuc ºi Frarcaºa. În comuna Bicaz Chei, din cauza inundaþiilor, a fost afectatã culeea dreaptã a podului de pe Drumul Judeþean 127 A.

Turiºti prinºi de furtunã în masivul Ceahlãu

Conform precizãrilor fãcute de cãtre dispecerul de serviciu din cadrul societãþii E-On. Moldova, ieri dupã-amiazã, numai în zona Piatra Neamþ nu era curent în reþelele de joasã tensiune din localitãþile Zãneºti, Hîrþeºti, Mãrgineni, Hoiseºti, Cîrligi, Chilia, Scãricica-Bisericani, Negreºti, Oanþu, Poieni, Hîrtop, Piatra ªoimului, Luminiº, iar în localitatea Podoleni tocmai se rezolvase problema. În alte circa 20 de comune nemþene furtuna a afectat ºi reþelele de înaltã tensiune, dar deranjamentele au fost remediate pînã ieri la prînz. Echipele de intervenþie de la aceastã societate vor mai avea de treabã cîteva zile, întrucît sate fãrã electricitate sînt ºi în alte zone ale judeþului, respectiv în apropiere de Tîrgu Neamþ, Roman ºi Bicaz. Stihiile dezlãnþuite ale naturii au luat prin surprindere sute de turiºti aflaþi în ascensiune în Masivul Ceahlãu.
„Pe mulþi dintre turiºtii veniþi la Sãrbãtoarea Muntelui i-a surprins furtuna pe trasee. Astfel, au fost recuperate de cãtre echipele de salvamontiºti peste 100 de persoane, iar aproximativ jumãtate dintre acestea au necesitat îngrijiri. Am avut ºi douã cazuri mai deosebite, adicã douã turiste, care, speriate de faptul cã ploaia nu se va mai opri, au urcat aºa pînã la Dochia, unde aveau cazare. Una dintre ele a suferit ºoc hipotermic ºi a avut nevoie de cîteva ore de îngrijiri medicale, pe care tot salvamontiºtii le-au acordat, iar cealaltã a suferit o foarte severã deshidratare din cauza unor probleme de digestie. ÃŽmbucurãtor a fost faptul cã azi dimineaþã (ieri, 6 august - n.r.), ambele se simþeau bine ºi nu au necesitat transportarea la vreo unitate spitaliceascã sau solicitarea cadrelor medicale de la Ambulanþã“, a declarat Raul Papalicef, ºeful Serviciului Salvamont Neamþ. Conform aprecierilor sale, ieri, în zona Masivului Ceahlãu se aflau circa 1.500 de turiºti. ÃŽntrucît spaþiile de cazare de la cabane ºi din hotelurile din Durãu erau epuizate, mulþi dintre aceºtia au dormit fie în corturi, fie în maºinile proprii. Furtuna de sîmbãtã a creat probleme ºi pe ºoselele judeþului, cîþiva copaci cãzînd pe carosabil în localitãþile Crãcãoani, Bãlþãteºti, dar ºi pe Valea Muntelui. La Liceul Forestier din Piatra Neamþ, o creangã de mari dimensiuni dintr-o salcie s-a rupt datoritã intensificãrilor de vînt.

Articol afisat de 2374 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU, S.ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective