Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Striviþi de vii

Striviþi de vii

• în prima jumãtate a anului, în judeþ au avut loc aproape 200 de accidente rutiere • comparativ cu anul trecut, numãrul lor s-a diminuat • cele mai multe tragedii au fost cauzate de pietonii indisciplinaþi •

Statisticile întocmite de Serviciul Poliþiei Rutiere aratã cã, în primele ºase luni ale anului, pe ºoselele judeþului au avut loc 197 de accidente în urma cãrora au avut de suferit 250 de persoane. Ca urmare a acestor evenimente, 26 de persoane ºi-au pierdut viaþa, 28 au fost grav rãnite, avînd nevoie de foarte multe zile de îngrijiri medicale sau rãmînînd cu sechele pentru toatã viaþa, iar alte 182 de persoane au fost mai norocoase pentru cã au scãpat doar cu rãni uºoare. ÃŽn aproape jumãtate din totalul accidentelor, mai exact în 47% din cazuri, victime au fost pietonii. ÃŽn cele 94 de evenimente cu victime pietoni au decedat 12 persoane, 7 au fost grav rãnite, iar 79 au suferit rãni uºoare. Cei mai mulþi pietoni care au suferit leziuni proveneau din mediul urban, 7 din cei 12 decedaþi fiind din oraºe, iar restul din comunele din judeþ. Dacã în multe cazuri, nemþenii care se deplasau pe jos au fost loviþi fãrã a avea vreo vinã, în 50 de accidente rutiere poliþiºtii au stabilit cã acestea s-au produs numai din vina pietonilor. Acestea s-au soldat cu 9 morþi, cu 5 rãniþi grav ºi cu 36 de rãniþi uºor. Pietonii cei mai indisciplinaþi s-au dovedit a fi pietrenii, din vina lor producîndu-se 11 accidente, iar romaºcanii au fost cauza a 5 accidente. Dupã cum era de aºteptat, vina principalã a pietonilor a fost traversarea neregulamentarã a strãzilor, 39 de accidente producîndu-se din aceastã cauzã. 5 evenimente rutiere s-au întîmplat din cauza faptului cã pietonii, bine „anesteziaþi“ de bãuturã, dormeau pe caro-sabil, fiind zdrobiþi de maºinile care nu i-au observat sau nu i-au putut ocoli la timp. Pentru a diminua cît de cît numãrul evenimentelor produse din cauza pietonilor, dar ºi pentru a-i determina sã respecte minimele reguli de circulaþie, poliþiºtii au fãcut ample campanii informative, precum ºi o sumedenie de acþiuni preventive.

Nici ºoferii nu-s mai breji

Pentru cã în multe cazuri vorba bunã nu a dat rezultatele scontate, oamenii legii au decis cã mãsurile coergitive ar putea determina disciplinarea pietonilor. Aºa se face cã, în primele 6 luni ale anului, aproape 7.000 de pietoni nemþeni au fost amendaþi, de cele mai multe ori pentru traversãri neregulamentare.
Statisticile Serviciului Rutier aratã cã nu numai pietonii sînt indisciplinaþi, ci ºi conducãtorii auto care sînt aproape la fel de vinovaþi. Indicatorii aratã cã 44 de accidente au avut loc din cauza conducãtorilor auto. ÃŽn top conduc, ca ºi în cazul pietonilor, cei din Piatra Neamþ, care au provocat 17 accidente. ªoferii romaºcani au cauzat 6 accidente, iar cei din Tîrgu Neamþ ºi comuna Horia, cîte douã. Printre motivele cele mai frecvente care au dus la producerea acestor tragedii pe ºosele s-au numãrat: neacordarea de prioritate, 20 de cazuri, conducerea sub influenþa alcoolului, 6 cazuri, în 5 situaþii accidentele au fost favorizate de viteza excesivã, iar în alte 5 situaþii de neatenþia în conducere. Poliþiºtii nu au stat degeaba nici în cazul conducãtorilor auto, în primele 6 luni ale acestui an amendînd aproape 400 de ºoferi numai pentru faptul cã nu au acordat prioritate de trecere pietonilor. Comparativ cu aceeaºi perioadã a anului trecut, Serviciul Poliþiei Rutiere a consemnat o uºoarã scãdere a numãrului de accidente rutiere, cam cu aproximativ 5 procente, situîndu-se în „targetul“ impus de conducerea IGPR la începutul lui 2006. La diminuarea numãrului de accidente a contribuit ºi campania naþionalã „Stop accidentelor! Viaþa are prioritate“ lansatã la începutul acestui an ºi care s-a finalizat pe 31 iulie 2006.

Articol afisat de 2026 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective