Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 7 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Migraþia politicã: între abuzuri ºi respectarea legii

Migraþia politicã: între abuzuri ºi respectarea legii

Pentru prima datã dupã 1989 o lege interzice migraþia politicã a aleºilor locali, o lege pe care putem spune cã populaþia, cei care se prezintã la urne o datã la patru ani, a aºteptat-o. Nu-mi propun în urmãtoarele cîteva rînduri sã vorbesc de aspectele de neconstituþionalitate pe care, în opinia mea, legea le îmbracã, în schimb îmi propun sã vorbesc despre consecinþele care au apãrut ca urmare a intrãrii în vigoare a acestei legi. ªi, paradoxal, primul efect al legii a fost de a încuraja migraþia politicã. Apariþia în lege a unui termen limitã pînã la care fiecare ales local trebuie sã-ºi declare apartenenþa politicã a adus cu sine ºi o vînãtoare de aleºi locali din partea celor intitulaþi Alianþa PNL-PD, o vînãtoare care îmbracã tot mai mult aspectele unui braconaj, pentru cã presiunile portocalii au încãlcat de foarte multe ori nu doar graniþa moralitãþii, dar ºi pe cea a legalitãþii. Ceea ce nu au reuºit PNL-ul ºi PD-ul în 2004 la alegerile locale, adicã sã cîºtige acele alegeri, au reuºit acum prin presiune, considerînd probabil cã a avea primarul unei localitãþi este echivalent cu victoria în alegeri. Practica ºi experienþa anterioarã confirmã doar parþial o astfel de teorie. Ideea cã prin pierderea unei pãrþi importante din aleºii locali se va da o grea loviturã PSD-ului, nu are ºi susþinere practicã, pentru cã ceea ce conteazã în cele din urmã este modul în care guvernezi, iar din acest punct de vedere, la mai bine de 500 de zile de la preluarea guvernãrii, singurul lucru prin care actuala coaliþie s-a remarcat este circul politic la care asistãm zi de zi. Din pãcate, în tot acest timp scurs din decembrie 2004 ºi pînã în prezent, prioritãþile populaþiei au fost cu totul altele decît cele pe care le-a avut pe agendã Guvernul Tãriceanu ºi Preºedintele Bãsescu.
Vorbeam anterior de presiunile la care aleºii locali, membrii ai PSD, au fost supuºi. Bineînþeles, ori de cîte ori am ridicat aceastã problemã, s-au cerut dovezi de cãtre reprezentanþii portocalii ºi le-am rãspuns de fiecare datã cã aceste presiuni ne-au fost confirmate de foarte mulþi dintre aleºi locali. Ce dovezi sã aduci? Înregistrãri audio sau video? Nu ne-am coborît pînã acolo, însã un întreg judeþ le cunoaºte, iar confirmarea va veni în viitoarele alegeri. ªi pentru cã tot vorbeam de dovezi, cum sã interpretez gestul primarilor de Pãstrãveni ºi Oniceni, care, dupã ce ºi-au depus la secretarul primãriei declaraþia de apartenenþã politicã la PSD, conform legii despre care vorbim, Legea 249/2006, peste noapte s-au gîndit cã mai bine sã treacã la PNL, respectiv PD. Sã fi avut aceºti primari o viziune portocalie sau sã fie vorba despre presiunile la care mã refeream anterior? Un lucru este clar: vom cere respectarea Legii 249, iar, conform legii, cei care s-au rãzgîndit dupã depunerea declaraþiilor de apartenenþã politicã îºi pierd mandatul. Textul este clar ºi nu lasã loc la interpretãri personale: odatã ce a fost depusã declaraþia, revenirea asupra ei dupã cîteva zile ºi schimbarea acesteia atrage dupã sine pierderea mandatului, iar pasul urmãtor este organizarea de alegeri anticipate în localitatea respectivã, cu condiþia ca acel care pierde mandatul sã fie primarul localitãþii. Ideea cã pînã la expirarea termenului prevãzut de lege pot fi depuse mai multe declaraþii de cãtre aceeaºi persoanã este falsã ºi nu are nici o legãturã cu textul legii. Ca jurist ºi ca membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaþilor susþin cu tãrie punctul de vedere exprimat anterior, iar cei care trebuie sã vegheze la respectarea acestei legi nu pot da alte interpretãri, deoarece în aceastã situaþie ne vom afla în faþa unor abuzuri sãvîrºite tocmai de cei care ar trebui sã fie apolitici prin lege.

Articol afisat de 2265 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Rãzvan BOBEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective