Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bani europeni pentru capitalul uman autohton

Bani europeni pentru capitalul uman autohton

• Ministerul Muncii ºi Agenþia de Dezvoltare Nord Est au lansat ieri, la Piatra Neamþ, douã programe Phare • scopul acestora este de a promova capitalul uman ºi de a dezvolta serviciile sociale • Uniunea Europeanã a alocat pentru aceste componente peste 4 milioane de euro •

Promovarea capitalului uman în firmele româneºti, precum ºi dezvoltarea serviciilor sociale în þara noastrã sînt preocupãrile majore ale reprezentanþilor Uniunii Europene, mai ales în perspectiva aderãrii þãrii noastre. Acestea au fost principalele motive pentru care organismele europene au decis alocarea a peste 4 milioane de euro numai pentru judeþele ce fac parte din Regiunea Nord Est. Aceste sume au fost alocate în cadrul lansãrii regionale a componentei Coeziune Economicã ºi Socialã din cadrul programului Phare 2004. Lansarea a avut loc marþi, 8 august, la Piatra Neamþ, în prezenþa lui Valeriu Bindea, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, a prefectului judeþului Neamþ, Toader Mocanu, a primarului municipiului Piatra Neamþ, Gheorghe ªtefan, precum ºi a Ecaterinei Blãnuþã, coordonator la Unitatea de Implementare pentru Regiunea Nord Est. Lansarea s-a bazat pe promovarea a douã subcomponente: Promovarea capitalului uman ºi Dezvoltarea serviciilor sociale, iar suma totalã alocatã este de peste 4 milioane de euro. „Mã bucur cã din nou judeþul Neamþ este în atenþia reprezentanþilor Ministerului Muncii ºi a reprezentanþilor Uniunii Europene care au înþeles cã investiþiile în resursele umane reprezintã viitorul. în perspectiva aderãrii noastre, resursele umane vor fi extrem de importante pentru cã, doar dacã acestea sînt profesioniste ºi eficiente, economia devine cu adevãrat profitabilã“, a precizat prefectul judeþului Neamþ, Toader Mocanu. Ambele componente ale programului european ce au fost lansate ieri la Piatra Neamþ au fost prezentate amãnunþit de Valeriu Bindea, ministru secretar de stat în Ministerul Muncii. „Uniunea Europeanã sprijinã România în vederea creºterii competitivitþii ºi adaptabilitãþii forþei de muncã, de aceea, pe 13 iulie 2006, la Bucureºti s-a lansat proiectul Promovarea Capitalului Uman, cu un buget total de 9 milioane de euro. Astãzi, 8 august, am lansat componenta regionalã a acestui proiect, iar suma alocatã regiunii Nord Est este de 1,94 milioane de euro. Obiectivul proiectului este ca firmele sã acceseze fondurile pentru a promova capitalul uman“, a declarat reprezentantul Ministerului Muncii. ÃŽn cadrul acestei componente pot fi finanþate derularea de programe profesionale în vederea utilizãrii de noi tehnologii, asistenþã ºi consultanþã pentru dezvoltarea politicilor de resurse umane, stabilirea de reþele de colaborare ºi comunicare etc. Pot solicita finanþãri companiile de stat sau private, patronatele, sindicatele, IMM-urile, furnizorii de formare profesionalã etc. Suma minimã pe care o poate obþine un proiect declarat cîºtigãtor este de 15.000 de euro, iar cea maximã de 75.000 de euro. Durata de implementare a proiectului este cuprinsã între 9 luni ºi 12 luni. Contribuþia solicitanþilor va fi de minimum 20% din totalul costurilor eligibile, iar data limitã de primire a cererilor de finanþare este 13 septembrie.
Cea de-a doua componentã a programului lansat marþi, Dezvoltarea Serviciilor Sociale, are un buget alocat pentru toatã regiunea în valoare de 2,3 mi-lioane de euro. Solicitantul poate fi orice structurã în cadrul consiliilor judeþene, consiliilor locale sau orice instituþie publicã din domeniul asistenþei sociale. Banii vor fi alocaþi pentru centre de îngrijire de zi sau vocaþionale, pentru consiliere de grupuri vulnerabile, activitãþi de protecþie socialã etc. Fiecare proiect ce se referã la servicii primare poate primi finanþãri cuprinse între 10.000 de euro ºi 50.000 de euro, iar pentru proiectele ce au în plan servicii specializate finanþãrile pot fi cuprinse între 50.000 ºi 200.000 de euro. Data limitã de depunere a cererilor de finanþare este 29 septembrie 2006.

Licitaþie pentru Programul Phare 2004 – Coeziune Economicã ºi Socialã

Agenþia pentru Dezvoltare Regionalã Nord Est ºi echipa de Asistenþã Tehnicã Hill Internaþional au prezentat, luni, 7 august, în Sala Mare a Consiliului Judeþean, Schema de granturi pentru Sectorul Privat, pentru Pregãtirea de Proiecte în Domeniul Gestionãrii Deºeurilor. Aceastã schemã urmeazã a fi implementatã în cadrul programului Phare 2004 - Coeziune Economicã ºi Socialã.
Obiectivul principal al schemei de granturi pentru pregãtirea de proiecte este de a acorda asistenþã financiarã IMM-urilor locale în eforturile lor de a-ºi îmbunãtãþi capacitatea de gestionare a problemelor ce þin de domeniul deºeurilor ºi, în consecinþã, de a contribui la protecþia mediului. Activitãþile eligibile sînt urmãtoarele: elaborarea de studii de pre-fezabilitate, studii de fezabilitate, studii de piaþã, analize cost-beneficiu, evaluãri de impact asupra mediului. Aceste documente vor sta la baza viitoarelor proiecte de investiþii ce se intenþioneazã a fi implementate de cãtre IMM-urile care solicitã finanþare în cadrul acestei scheme. Aceste proiecte de investiþii ar putea primi finanaþare în cadrul „Schemei de investiþii pentru Sprijinirea Iniþiativelor Sectorului Privat în Domeniul Gestionãrii Deºeurilor“, din Phare CES 2005, sau din alte surse de finanþare, inclusiv Fondul pentru Mediu ºi Instituþiile Financiare Internaþionale. Bugetul disponibil la aceastã licitaþie pentru Regiunea Nord Este este de 0,4 milioane de euro. Valoarea finanþãriii nerambursabile pentru aceste proiecte pregãtitoare va fi cuprinsã între 10.000 de euro ºi 75.000 de euro pentru fiecare proiect. Termenul limitã de depunere a propunerilor de proiect este 15 septembrie 2006, ora 16, la sediul Ministerului Integrãrii Europene.

Articol afisat de 1944 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective