Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 11 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lungul drum spre Germania

Lungul drum spre Germania

• cei care au obþinut un contract de muncã prin Oficiul pentru Migraþia Forþei de Muncã trebuie sã ajungã la Sibiu pentru vizã • anterior, cîºtigãtorii contractului de muncã merg la Bucureºti pentru depunerea actelor • adjudecatarii contractului nu sînt chiar cei mai prosperi din þarã • la Ambasada Germaniei, oricine sunã este tratat de sus •

Nemþenii care au noroc ºi obþin un contract de muncã în Germania, prin Oficiul pentru Migraþia Forþei de Muncã, sperã la un trai mai bun ºi la un salariu care sã-i scoatã din nevoi. Dar, de la primele demersuri ºi pînã la ieºirea din þarã, aceºtia trebuie sã treacã un adevãrat test al rezistenþei fizice ºi psihice, pentru a intra în posesia actelor, a contractului de muncã, precum ºi a vizei. Numai cã „cineva“ a decis sã le facã viaþa mai grea. Un mod birocratic, dar eficient de a-i tãia cuiva cheful de muncã în Germania. Metoda e „curatã“: te plimbi, la marea bãtaie de joc, prin toatã þara, pierzînd timp ºi bani, laolaltã cu respectul de sine: rezultã cã existã o decizie ca viaþa celor ce cautã de lucru la nemþi sã devinã mai grea.
Contractele de muncã, aºa cum vin ele din Germania, se aflã la Bucureºti, în incinta Institutului de Medicinã Legalã „Mina Minovici“. Un drum, din nordul þãrii, de 400 de kilometri dus - 400 întors. Dacã lucrurile merg normal, asta înseamnã o zi ºi-o bucatã bunã de noapte. Dacã nu, încã o noapte în Bucureºti, la hotel sau la vreun cunoscut ori vreo rudã. ªi mai costã ºi examenul medical, un gen de formalitate sanitarã la Institutul de diagnostic clinic internaþional, de vreo douã milioane ºi jumãtate ºi aceea. Plata se face în contul unui SRL bucureºtean. Cînd terminã cu asta, ar trebui sã ajungã la Ambasada Germaniei, pentru vizã, undeva, pe Aviatorilor. A, nu, zice sec unul dintre „oficiali“. Viza nu se mai dã în Bucureºti. Mergeþi la Sibiu, la Consulatul Germaniei. ªi oamenii aflã cã, din februarie 2006, s-a decis - minunate formulele acestea impersonale în spatele cãrora par sã se ascundã roboþi, nu oameni - cã Moldova merge la Sibiu. Am încercat sã aflãm de ce se procedeazã aºa, de la cei care au mediat forþa de muncã, OMFM. Conform unei adrese primite, la solicitarea noastrã, de la OMFM rezultã cã arondarea circumscripþiilor consulare ale reprezentanþelor diplomatice germane în România s-a modificat, de la data de 1 februarie 2006. Conform noii arondãri nemþenii trebuie sã meargã, pentru obþinerea vizei la Consulatul general de la Sibiu, împreunã cu cei din judeþele Alba, Bistriþa Nãsãud, Botoºani, Braºov, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Iaºi, Maramureº, Sãlaj, Sibiu ºi Suceava. „Pentru toate celelalte probleme consulare în afarã de vize, se menþine arondarea de pînã acum. Aceste modificãri au fost fãcute de autoritãþile germane“, se aratã în comunicatul de la OMFM. Am mers mai departe ºi am încercat sã aflãm de ce autoritãþile germane poartã pe drumuri mulþime de oameni pînã în Ardeal. Am sunat la Ambasada Germaniei, la numãrul de telefon 021/2302580, iar, cînd un funcþionar a aflat ce vrem, s-a oferit sã ne dea numerele de telefon de la Consulat, aici fiind competenþele pentu vize.

Consulatul din... Patagonia

Imediat am întrebat de la care consulat, cãci sînt reprezentanþe germane ºi la Bucureºti, Sibiu ºi Timiºoara. Rãspunsul funcþionarului acru a fost spontan ºi trecut prin filtrul gîndirii. „De la Consulatul din Patagonia. Notaþi“. Am notat numãrul rapid, ca nu cumva funcþionarul sã se supere ºi sã nu-l mai spunã. Era Consulatul Bucureºti, 021/2029869. Timp de douã zile, miercuri ºi joi, acolo nu a mai rãspuns nimeni, doar robotul te anunþã cã ai nimerit bine. Dacã ai timp ºi bani, poþi aºtepta, pînã la ora 13 cînd robotul te anunþã cã este pauzã de prînz. ÃŽn sfîrºit, sãtul de dat telefoane ºi fãrã sã ai încotro, trebuie sã mergi la Sibiu. Programul consulatului e de luni pîna joi, de la 8.30 la 11. Vinerea nu, e zi scurtã. Trebuie sã faci un drum pentru programare, iar un alt drum pentru acordarea vizei. Asta afli acolo, dupã o altã noapte de drum. Sau de hotel. Un ºablon rece ºi birocratic, dedicat special ºi celor din Moldova. Cea mai sãracã regiune a þãrii, cu cei mai mulþi locuitori plecaþi sã lucreze „afarã“. Poþi obþine programarea pentru a doua zi, dacã ai noroc, sau peste cîteva zile. Stai pe undeva sau te duci ºi te întorci cale de 3-400 de kilometri. Treaba ta. Ai depãºit data intrãrii în vigoare a contractului? Nu e problema noastrã, vã rãspunde, un funcþionar. Omul care a întrebat strînge amãrît din umeri.
Cel mai sigur este cã moldovenii din Neamþ, Suceava, Iaºi ºi Botoºani, cei „alocaþi“ consulatului odatã cu partea de vest a þãrii, vor mai bate drumul încã o datã pînã la intrarea dinspre Braºov a Hermanstadt-ului. Nu-i coadã mare, dar nu o poþi fotografia. Vine un jandarm ºi te legitimeazã. De ce? Pãi, nu-i voie, Consulatul e teritoriu strãin. ªi? Coada e afarã, la gard, coada româneascã pe teritoriu românesc. Jandarmul strînge din umeri. El e doar un om care pãzeºte un gard de fier, în spatele cãruia cineva aprobã speranþele ºi dreptul la muncã al celor sprijiniþi disciplinat de gardul metalic.

Articol afisat de 3046 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. VARVARA, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective