Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 16 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Canicula nu i-a „înmuiat“ pe patroni

• jumãtate din firmele verificate au încãlcat legislaþia • inspectorii de muncã au preferat sã nu dea amenzi, pentru cã patronii nu ar mai fi avut bani de apã mineralã •

Canicula ce s-a abãtut asupra judeþului Neamþ, în urmã cu mai puþin de o lunã, i-a determinat pe inspectorii de muncã sã iasã pe teren ºi sã verifice dacã se respectã prevederile referitoare la mãsurile ce trebuie luate în asemenea perioade. Potrivit legii, atunci cînd temperaturile exterioare depãºesc 33-34 de grade Celsius, angajatorii au obligaþia de a-ºi proteja salariaþii în diverse moduri. Unul este acordarea, pentru fiecare salariat, a cîte 2-4 litri de apã mineralã. De asemenea, este obligatorie alternarea perioadelor de muncã cu cele de repaus, eventual oprirea lucrului în perioadele din zi cînd temperaturile ajung la valori maxime (între orele 11 ºi 16) ºi reluarea activitãþii atunci cînd acestea devin suportabile, instruirea salariaþilor asupra modului de intervenþie în caz de evenimente cauzate de caniculã etc. Din aceste motive, dar ºi ca urmare a unei avertizãri meteorologice transmise de Ministerul Administraþiei ºi Internelor, inspectorii de muncã au început, în a doua jumãtate a lunii iulie, o serie de verificãri la 33 de agenþi economici la care lucrau peste 600 de salariaþi, pentru a vedea cum sînt respectate prevederile legale.
17 firme asiguraserã salariaþilor minumul confort în timpul verilor extrem de cãlduroase, iar altele 16 se fãcuserã cã „plouã“, ignorînd legea, angajaþii nebeneficiind nici de apã mineralã ºi nici de diminuarea programului de lucru. Deºi aceºti agenþi economici ar fi trebuit sancþionaþi contravenþional cu amenzi de pînã la 15 milioane de lei, angajaþii Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamþ au dat dovadã de clemenþã, considerînd cã sancþiunile pecuniare s-ar reflecta negativ asupra angajaþilor. Ei s-au gîndit cã patronii nu ar mai avea bani de apã mineralã, ori cã se vor îndîrji în a nu asigura condiþii optime de lucru angajaþilor.
Aceastã varã a fost una dintre cele mai fierbinþi din ultimii ani ºi, din acest motiv, angajatorii au fost nevoiþi sã suporte cheltuieli suplimentare cu asigurarea apei minerale. Din pãcate, temperaturile extrem de ridicate au fãcut în þarã mai multe victime. În judeþul Neamþ, un bãrbat a murit pe cîmp, la cosit, iar mai multe persoane au ajuns în stare gravã la spital, din cauza cãldurii. ªi pentru acest sfîrºit de sãptãmînã se anunþã vreme canicularã, motiv pentru care patronii ar putea fi nevoiþi sã scoatã din nou bani din buzunare pentru a le asigura angajaþilor apa mineralã, dacã nu din conºtiinþã proprie, atunci de teama controalelor inspectorilor de muncã.

Articol afisat de 1605 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective