Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 16 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spaþiul literei ºi teritoriul cuvîntului scris

Nicolae Grebenea - „Amintiri din întuneric“

La 18 august 1997, cînd se pregãtea sã pãrãseascã oraºul Piatra Neamþ spre a se stabili, înainte de veºnicie, în capitala Moldovei, preotul Nicolae Grebenea nota: „Prin acest jurnal, dau ºi eu lumii o mãrturie despre existenþa lui Dumnezeu, nu spre lauda mea, ci spre slava lui Dumnezeu ºi întãrirea oamenilor. Sursum corda! Ridicaþi-vã! Dumnezeu e viu în vecii vecilor. La planurile întu-necate care se pot þese în diferite oficine ascunse, neamul meu poate gãsi singurul sprijin, statornic ºi nedez-minþit, numai în Dumnezeu. ÃŽntoarce-te la El cu toatã ini-ma ºi puterea, slãvite Neam Românesc! Lipeºte-te de El, cãci El este viaþa ta! Cautã-te pe tine ºi fii ce ai fost! Priveºte drept în sus, spre luminã, fãrã a lua seama de zarva din jur. ªi vei fi mîntuit. ªi vei fi luminã pentru alþii.“
Nãscut la 25 octombrie 1905 la Sibiu, prieten din copilãrie cu Emil Cioran, a fãcut închisoare mai bine de douãzeci ºi ºapte de ani, ca deþinut politic. ªi-a petrecut o bunã parte din viaþã la Piatra Neamþ, unde a avut ceea ce în perioada comunistã se numea domiciliu forþat, iar în 1997 s-a stabilit la Iaºi, unde a trãit pînã anul acesta, la 2 iulie, cînd s-a sãvîrºit, prin mila cereascã pe care a invocat-o, senin ºi împãcat, la res-pectabila vîrstã de 101 ani.
Cartea sa, apãrutã de curînd, „Amintiri din întuneric“, este o zguduitoare mãr-turie despre temniþele comuniste ºi, în acelaºi timp, o adevãratã profesiune de cre-dinþã întru Dumnezeu ºi pio ºenie.

Buket Uzuner - „Vals mediteranean“

Dupã ce a avut satisfacþia de a-ºi vedea reeditat romanþul picaresc „Bãtrînul ºi Marta“ la Editura „Paralela 45“ ºi, mai mult, de a-l vedea pe rafturile Tîrgului de Carte „Book Fest“ din Bucureºti, poetul Adrian Alui Gheorghe a fost solicitat sã alcãtuiascã prefaþa romanului „Vals mediteranean“ al scriitoarei Buket Uzuner din Turcia, apãrut recent la Editura „Ars Longa“ din Iaºi. Despre autoare, poetul Adrian Alui Gheorghe crede cã reprezintã o virtualã valoare europeanã într-ale literelor, avînd în proiect, pentru aceastã toamnã, un amplu turneu de prezentare în mai multe þãri europene, unde cartea a fost, deja, publicatã, printre care ºi România.
Buket Uzuner s-a nãscut la Ankara, în 1955. Autoare de nuvele, romane ºi jurnale de cãlãtorie, este consideratã una dintre cele mai cunoscute ºi mai apreciate scriitoare din Turcia. ÃŽn 1993, a primit premiul Yunus Nadi pentru romanul „Balik Izlerinin Sesi“, iar în 1998, Universitatea din Istanbul i-a acordat premiul „Cel mai bun roman“ pentru „Vals mediteranean“ (Kumral Ada-Mavi Tuna).
Despre aceastã ultimã posturã de prefaþator în spaþiul internaþional al literelor, Adrian Alui Gheorghe ne-a declarat: „Este vorba de un roman despre dragoste ºi rãzboi. Trãim perpetuu la limita dintre normalitate ºi anormal, dintre starea paci-nicã ºi cea belicoasã, aºa cã am intitulat aceastã prefaþã, în spiritul autoarei ºi parafrazînd cunoscutul titlu al lui Camil Petrescu «Ultima noapte de dragoste, toatã viaþa de iubire», sintetizînd în cîteva zeci de pagini întreaga poveste a acestui roman, de altfel extrem de actual. Traducerea în româneºte a romanului e un cîºtig pentru cititorul român. Tema romanului e universalã - dragostea ºi frica de a o pierde, care fac clipa sã rã-mînã întreagã ºi sã vibreze, însã abordarea se face cu întreaga «recuzitã» a unei lumi care vine cu identitatea ei bine determinatã. «Porþile Orientului» se deschid din cînd în cînd ºi lasã asemenea «mesaje» expresive, benefice pentru culturile care se învecineazã, care se ating în multe puncte decisive. Vocea lui Buket Uzuner, prin acest roman, devine una de forþã într-o Europã culturalã care vrea sã-ºi sporeascã valoarea“.

Articol afisat de 1486 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective