Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Protest maraton cu tentã sinucigaºã

Protest maraton cu tentã sinucigaºã

• un locatar evacuat din blocul 40 a ameninþat cã se sinucide • mai bine de 12 ore, el a stat la geamul garsonierei, pregãtit sã sarã în gol de la etajul al III-lea al imobilului • ca sã fie sigur cã nu scapã cu viaþã, s-a legat de gît cu un cordon pe care l-a prins de un pervaz • numeroase efective de poliþiºti, jandarmi, pompieri ºi cadre medicale de la Ambulanþã au încercat ore în ºir sã îl convingã sã renunþe la gîndul sinucigaº

Unul dintre locatarii evacuaþi din blocul 40 din Cartierul Dãrmãneºti din Piatra Neamþ a þinut, ieri, cu sufletul la gurã sute de oameni, ameninþînd cã se sinucide, aruncîndu-se de la etajul al III-lea al imobilului menþionat.
Dan Hîºie, în vîrstã de 49 de ani, a recurs la aceastã formã de protest pe motiv cã autoritãþile locale îi scot cu forþa din acel bloc fãrã sã le asigure alte locuinþe. Dezbrãcat pînã la chiloþi, bãrbatul stãtea în picioare pe un scaun lîngã geam, iar din cînd în cînd se apleca peste pervaz, dînd împresia cã vrea sã sarã în gol. Ca sã fie sigur cã nu are nici o ºansã sã scape viu, protestatarul ºi-a trecut în jurul gîtului un cordon, pe care l-a legat de pervaz. ÃŽn cazul în care bãrbatul s-ar fi aruncat de la etaj, el ar fi murit asfixiat. „Dacã îºi bat joc de mine ºi mã aruncã în stradã, ca pe un animal, nu mai vreau sã trãiesc, cã nu mai am de ce. Nu am familie, nu am copii, nu am casã, nu mai am nimic. Mai bine mort, decît pe drumuri. Nu am unde sã mã duc dacã mã alungã de aici. Mã omor ºi scap de toate necazurile“, striga Dan Hîºie, cu vocea sugrumatã de disperare. Pe trotuarul din faþa blocului 40 se adunaserã, ieri, sute de persoane care priveau neputincioase la scena de groazã pe care o oferea protestatarul. Folosindu-se de un cuþit de bucãtãrie, acesta se crestase pe abdomen, în cîteva locuri, provocîndu-ºi plãgi sîngerînde.
Unii dintre vecinii lui spuneau cã bãrbatul stãtea la geam cu intenþia de a se sinucide încã de la miezul nopþii de miercuri spre joi, 16/ 17 august. Amici de-ai lui Hîºie au încercat sã îl convingã sã renunþe la intenþiile sinucigaºe. În zadar. Cîþiva bãrbaþi, care locuiesc în acelaºi imobil împãrtãºesc aceeaºi condiþie de evacuat ºi nu au altã variantã de domiciliu, au mers la uºa lui Hîºie, ca sã discute faþã în faþã. Numai cã acesta ºi-a bãtut uºa în cuie, pe dinãuntru, dînd de înþeles cã nu vrea sã îi stea nimeni în cale ºi cã doreºte sã îºi ducã planul la bun sfîrºit.
În aceste condiþii, dupã ce a vãzut cã discuþiile purtate timp de cîteva ore nu dau rezultat, Dusia Ursu, reprezentanta þiganilor din blocul 40, a alertat Serviciul Judeþean de Ambulanþã, Poliþia, Pompierii ºi Jandarmii. Negocierile purtate mai bine de o orã de reprezentanþii acestor instituþii cu protestatarul nu au avut succes. Singurii cu care a vrut, la un moment dat, sã stea de vorbã au fost reprezentanþii mass-media, cãrora le-a spus cã nu coboarã de acolo decît dacã vine cineva de la Primãria Piatra Neamþ ºi semneazã cu el un contract în baza cãruia i se asigurã locuinþã, dupã ce va fi obligat sã pãrãseascã garsoniera din blocul 40. La un moment dat, doi reprezentanþi ai autoritãþilor locale au venit la locul cu pricina ºi au discutat cu Hîºie, promiþîndu-i cã vor gãsi o soluþie. Vãzîndu-l cã s-a mai domolit ºi cã nu mai manifestã agresivitatea maximã de la început, rînd pe rînd au plecat din faþa blocului 40 reprezentanþii Pompierilor, ai Ambulanþei, ai Poliþiei ºi ai Jandarmeriei. Rãmãseserã nu mai vecinii ºi cunoscuþii, care îl rugau sã se dezlege ºi sã se ducã sã se culce, ca sã se liniºteascã.
„I-am trimis ceva de mîncare, i-am trimis þigãri, l-am rugat în genunchi sã se calmeze ºi sã aibã încredere cã o sã se rezolve într-un fel problema lui, ca ºi a noastrã. ÃŽn situaþia lui sînt 76 de familii care stau aici. Se spune cã stãm ilegal, dar noi plãtim chitanþe pentru chirie. Nu avem apã, decît rece, trãim cu ºobolani lîngã noi, cu ploºniþe ºi pãduchi. Astea nu sînt condiþii de trai pentru oameni. Românii nu trãiesc aºa, dar noi sîntem condamnaþi cã sîntem þigani. Toþi ne urãsc ºi se folosesc de noi atunci cînd au nevoie. Primarul ªtefan nu vine sã vorbeascã cu noi, iar în Primãrie nu sîntem primiþi. Sã ne expulzeze în altã þarã“, a spus plinã de nãduf Dusia Ursu, reprezentanta þiganilor din Blocul 40.
Asearã, la ora închiderii ediþiei, dupã aproape 20 de ore de protest, Dan Hîºie stãtea tot la geam, dar nu mai era atît de vehement.

Dupã evacuare, reprimiþi în blocul 40
Scandalurile de la blocul 40 ºi-au mai redus din amploare, în ultimele zile, dupã ce Primãria a cedat. Concret, în urmã cu circa douã sãptãmîni, þiganii au fost evacuaþi de pe o scarã a blocului 40, pentru a demara lucrãrile de reabilitare a imobilului cu fonduri de la Agenþia Naþionalã pentru Locuinþe. Scoºi în faþa blocului, þiganii au þipat din adîncul rãrunchilor ºi ºi-au chemat sus-puºii din Bucureºti, care au arãtat autoritãþile pietrene cu degetul cã îi discrimineazã pe etnici. Forþatã de împrejurãri, Primãria le-a dat voie þiganilor, care nu ºi-au gãsit alte locuri sã se adãposteascã, sã revinã în garsonierele din Blocul 40. Daniel Rãducanu, consilier pe probleme de romi în cadrul Prefecturii Neamþ, a declarat: „Cei care au fost evacuaþi din Blocul 40, la cîteva zile au fost reprimiþi în spaþiile de acolo. Dupã ce au fost scoºi afarã, unii dintre ei ºi-au gãsit alte spaþii de locuit. Cei ce-au rãmas pe loc au intrat în scara blocului care încã n-a intrat în reparaþii ºi au ocupat spaþiile care mai erau libere“, a declarat consilierul prefectului pe probleme de romi.

Articol afisat de 1541 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU, S.ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective