Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cancer în case

Cancer în case

• circa 60% din reþelele de furnizare a apei potabile din Bicaz sînt din azbociment • cel mai devreme, ele ar putea fi înlocuite în anul 2008 • azbestul, unul dintre componentele materialului de construcþie, este cancerigen • tumorile provocate de azbest se localizeazã la nivelul plãmînilor, tubului digestiv ºi vezicii urinare

Circa un kilometru ºi jumãtate din reþeaua de alimentare cu apã potabilã a oraºului Bicaz este realizatã din tuburi de azbociment, un material de construcþie obþinut din combinarea azbestului cu cimentul. Alãturi de aceste tuburi din azbociment, reþeaua de apã potabilã a oraºului Bicaz are þevi de oþel ºi de fontã. Tuburile de azbociment se aflã în zonele cartierelor Ciungi, Capºa ºi o parte din cartierul Mãrceni. Uneori, în aceeaºi zonã, reþeaua este formatã din conducte de fontã, de oþel ºi de azbociment, ca urmare a diferitelor reparaþii fãcute în timp. Din cauza absenþei posibilitãþilor de finanþare, preocupãrile pentru înlocuirea azbocimentului din reþeaua de apã potabilã a oraºului Bicaz nu au putut fi materializate pînã acum, cel mai optimist termen fiind, se pare, anul 2008, cînd vom fi intraþi, deja, în Uniunea Europeanã. „Cred cã circa 60% din conductele mari de apã din Bicaz sînt din azbociment. Acestea au fost fãcute la fabrica de ciment din localitate ºi au fost montate în anul 1962, cînd eu eram copil. Ne punem speranþele într-un proiect de reabilitare a sistemului de furnizare a apei potabile finanþat, eventual, din fonduri europene, cu ajutorul cãruia sã înlocuim, abia prin anul 2008, aceste conducte din azbociment“, a declarat viceprimarul oraºului Bicaz, Mihai Sãpunaru.
Directorul executiv al Direcþiei de Protecþie a Mediului Neamþ, ªtefan Gal Pal, nu ºtie situaþia de la Bicaz, deºi cunoaºte gradul de periculozitate pe care îl reprezintã azbestul. „Nu cunosc situaþia de la Bicaz, pentru cã noi nu am autorizat reþeaua de apã potabilã de acolo“, a declarat ªtefan Gal Pal.
Interesul pentru aceste tuburi din azbociment pare sã fie mai scãzut din partea administratorului actual al reþelei de apã, Compania Judeþeanã Apaserv, care a preluat activele de la societatea localã Acva Bicaz ºi îºi are sediul în Piatra Neamþ. Deºi reprezentanþii Apaserv au promis cã ne vor comunica mãsurile pe care le au în vedere pentru rezolvarea acestei situaþii, pînã la ora închiderii ediþiei nu am primit detalii în legãturã cu preocupãrile lor în aceastã direcþie.
Azbestul este un agent cancerigen, motiv pentru care a fost interzis în Statele Unite ºi Uniunea Europeanã, urmînd sã fie scos în afara legii ºi în România, începînd cu 1 ianuarie 2007. Pulberile ºi particulele de azbest pot provoca tumori canceroase, prin inhalare sau înghiþire timp îndelungat. Cancerul provocat de azbest se localizeazã mai ales la nivelul vezicii urinare, al aparatului digestiv ºi al plãmînilor, conform precizãrilor fãcute de Doiniþa Vararu, ºeful Secþiei Oncologie din cadrul Spitalului Judeþean de Urgenþe Neamþ.
În evidenþele de specialitate au fost înregistrate, doar în primele ºase luni ale anului 2006, 45 de cazuri noi de cancer, provenite din zona arondatã Spitalului Orãºenesc Bicaz, cu 16 mai mult, faþã de perioada similarã a anului trecut. Raportatã la populaþia arondatã Spitalului Bicaz, incidenþa cazurilor noi de cancer este de 2,874 cazuri noi la o mia de locuitori în primele ºase luni ale anului, în creºtere de la 1,849 cazuri noi la o mie de locuitori. Faþã de restul judeþului Neamþ, Bicazul are o incidenþã a cazurilor noi de cancer mai mare decît media înregistratã în primele ºase luni, care a fost de 2,821 cazuri noi la mia de locuitori.

Recrudescenþã a cancerului digestiv în Neamþ

Evidenþele întocmite de cadrele medicale ale Autoritãþii de Sãnãtate Publicã Neamþ aratã cã, la sfîrºitul primului semestru al anului în curs se aflau în evidenþã 9.670 bolnavi de cancer. 807 dintre aceºtia, figureazã drept cazuri noi, care au fost descoperite ºi luate în evidenþã în primele ºase luni ale anului, cu ºapte mai multe decît în primul semestru al anului trecut.
Conform statisticilor medicale de specialitate, în funcþie de numãrul cazurilor înregistrate anul acesta ºi de localizare, pe primul loc se situeazã cancerul digestiv (stomac, colon, rect) - 177. Urmeazã apoi, ca rãspîndire, cancerul bronhopulmonar - 94 de cazuri, cancerul de sîn - 61 de cazuri, cancerul de col uterin - 44 de cazuri.
„A scãzut numãrul tumorilor de col uterin ºi de sîn, ceea ce aratã cã femeile au devenit mai grijulii ºi mai preocupate de sãnãtatea lor, în schimb, se observã o recrudescenþã a cancerului de colon, atît la nivelul judeþului nostru, cît ºi la nivel naþional. Acest aspect preocupã oncologii din întreaga þarã, care cred cã unul dintre factorii care determinã apariþia cancerului digestiv îl reprezintã alimentaþia, care la ora actualã abundã în compuºi chimici. La asta se adaugã stresul ºi zestrea geneticã, precum ºi regimul lor de viaþã“, a declarat doctor Doiniþa Vararu Gavrilescu, ºefa secþiei Oncologie a Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ. Alþi factori de risc mai sînt consideraþi alcoolul ºi tutunul.
Cei mai mulþi dintre bolnavii de cancer luaþi în evidenþã au vîrste cuprinse între 35 ºi 60 de ani, dar conform constatãrilor medicilor de specialitate, în ultimii ani apar tot mai multe persoane cu vîrste sub 30 de ani, care suferã de cancer, iar în cazul lor evoluþia este rapidã, în ciuda tratamentului agresiv aplicat.
„Unul dintre proiectele care þin foarte mult sã fie puse în operã, este acela al înfiinþãrii unei secþii de radioterapie. ÃŽn cursul sãptãmînii viitoare, va veni în Piatra Neamþ un specialist din Iaºi, în vederea efectuãrii studiului de fezabilitate. Bolnavii din Neamþ care trebuie sã facã radioterapie ºi au bani merg în centrele universitare din þarã, iar cei cu venituri modeste merg la Bacãu. Cei care nu dispun de bani nu fac acest tip de tratament. ÃŽn foarte multe dintre cazurile de cancer, radioterapia dã rezultate extraordinare, evoluþia tumorii fiind stopatã. Din cauza numãrului mare de bolnavi care apeleazã la acest tip de terapie, spitalele din þarã sînt extrem de aglomerate, iar bolnavii noºtri aºteaptã luni de zile sã fie programaþi. Voi cere sprijin Ministerului Sãnãtãþii pentru alocare de fonduri destinate în acest scop“, a declarat doctor Doiniþa Vararu Gavrilescu, coordonator al problemelor de Oncologie la nivelul judeþului Neamþ.

Articol afisat de 2697 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. ÞÃRNÃ, L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective