Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 23 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Munte de bani pentru a scapa de teroarea inundatiilor

• 16 mii de miliarde de lei sint necesari pentru a se evita pericolul inundatiilor in judet

Circa 16 mii de miliarde de lei este suma care i-ar trebui judetului Neamt pentru domolirea torentilor si pentru ca pericolul inundatiilor sa fie redus la minimum. Suma este de-a dreptul fabuloasa, daca tinem cont ca, intr-un an intreg, in judetul Neamt, Fiscul stringe circa 5.000 de miliarde de lei de la tot ce inseamna agenti economici si persoane fizice. Bugetul general consolidat se constituie din toate incasarile - asigurarile sociale de sanatate, asigurarile sociale de stat si bugetul asigurarilor de somaj. Asta inseamna ca toti banii care se string de la agentii economici si angajati, timp de trei ani si citeva luni, ar trebui sa ramina in judet ca sa scapam de torentii care pun in pericol populatia si asezarile umane din Neamt.
Subprefectul Vasile Sendrea a declarat ca, in momentul de fata, pe teritoriul judetului Neamt s-au identificat 705 formatiuni, din care 526 sint in bazinul riului Bistrita si 179 in cel al Siretului. De asemenea, in fondul forestier al judetului sint torenti a caror lungime atinge circa 439 de kilometri. Dintre acestia, torenti avind o lungime de trei kilometri necesita lucrari de reparatii, iar restul, lucrari de investitii. Mai exista torenti si in fondul agricol, avind o lungime de aproximativ 162 de kilometri. Dintre acestia, pe torenti cu o lungime de 157 de kilometri sint necesare lucrari de investitii, iar pe restul, lucrari de reparatii. In alte sectoare, respectiv pe proprietatile private, torentii au o lungime de 210 kilometri. Dintre acestia, pe doi kilometri trebuie facute lucrari de reparatii, iar pe restul, lucrari de investitii. „Programul privind colectarea torentilor se va realiza intr-o perioada mai lunga, de 10-15 ani. Ministerul Mediului a solicitat o inventariere a formatiunilor torentiale si a fondurilor necesare lucrarilor de colectare a torentilor, pentru ca exista o gindire la nivel national care sa asigure inventarierea in domeniul consolidarii malurilor in zona de ses, lucrari de decolmatare si indiguire ape in zona de munte, si toate acestea cu scopul prevenirii inundatiilor si pentru protectia populatiei fata de unele calamitati naturale. In Neamt, este nevoie de circa 16 mii de miliarde de lei, adica aproximativ 500 de milioane de euro, investitii care vor veni treptat. Banii care s-au dat pentru intarirea digului Siretului in zona Adjudeni - Tamaseni - Rachiteni, noua miliarde de lei, reprezinta inceputul acestui program. La realizarea lucrarilor de colectare a torentilor nu trebuie sa participe doar Ministerul Mediului cu finantare, ci si Directia Silvica, pentru ca are torenti pe suprafetele forestiere pe care le detine, dar si populatia si primariile, pentru ca sint torenti si in sectoarele agricole, paduri si pasuni comunale. Inventarierea torentilor din toata tara este o actiune care ne arata ce ne trebuie din punct de vedere financiar, pentru a avea o oarecare siguranta, in conditiile in care prognozele meteorologice anunta, pentru perioadele urmatoare, modificari substantiale ale climei“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea.

Articol afisat de 1494 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TARNA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective