Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 24 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Aparatura medicala, achizitionata doar prin licitatie nationala

Aparatura medicala, achizitionata doar prin licitatie nationala

• aceasta va fi organizata de catre Ministerul Sanatatii, care va prelua si licitatia pentru achizitionarea de instrumentar medical, bunuri si servicii medicale si nemedicale, precum si lucrari de intretinere si reparatii

Unitatile sanitare nemtene vor scapa de grija organizarii licitatiilor pentru achizitionarea de instrumentar medical, bunuri si servicii cu caracter medical si nemedical, lucrari de intretinere, reparatii si investitii.
Potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului Sanatatii, in scopul intaririi disciplinei financiar-economice in sistemul sanitar, acest for va fi abilitat sa organizeze licitatii nationale pentru astfel de achizitii, precum si pentru achizitionarea de aparatura medicala. Conducerea Ministerului Sanatatii justifica organizarea de licitatii nationale pentru aparatura medicala prin grija deosebita fata de aparatura depasita din spitalele romanesti. Astfel, intr-o nota de fundamentare a acestui proiect de act normativ se arata ca majoritatea unitatilor sanitare din tara au in dotare aparatura medicala invechita, depasita si cu un grad ridicat de uzura fizica si morala. Ultimele achizitii in acest sens au fost facute in anul 2000, iar, conform normelor in vigoare, durata normala de functionare a aparatelor este, in medie, de 8 ani. Prioritatea Ministerului Sanatatii este aceea de a inlocui, in primul rind, aparatura de radiologie si anestezie si de a dota cele mai mari unitati spitalicesti din tara cu aparatura de inalta performanta.
In Neamt, toate aparatele radiologice existente in unitatile sanitare trebuie inlocuite, pina la sfirsitul acestui an, deoarece nu respecta normele impuse de directivele Uniunii Europene, cu privire la securitatea nucleara. Cele aproximativ 20 de aparate reprezinta un pericol pentru sanatatea pacientilor si personalului medical care-l utilizeaza. Conform unui ordin al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), incepind din 2007, pentru a putea fi utilizate si a nu periclita sanatatea pacientilor si medicilor care fac investigatii de specialitate, posturile de scopie trebuie sa aiba obligatoriu doua dotari foarte importante - amplificator de imagine, sau lant TV, care are rolul de a reduce iradierea cu cel putin 25%, si sistem de control al debitului dozei de radiatii. Atunci cind nu exista un control al acestei doze, expunerea medicilor si a pacientilor este directa. Medicii spun ca, din cauza expunerilor prelungite la aceste doze de iradiere, pot aparea diverse boli grave, si chiar tumorile.
Conform precizarilor facute de catre doctor Constantin Verban, seful Laboratorului Igiena Radiatiilor Ionizate, din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Neamt, o evaluare facuta in vederea autorizarii lor, precum si pentru semnarea contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate Neamt arata ca 75 % dintre aparatele radiologice din spitalele si policlinicile din judet, utilizate pentru investigarea bolilor pneumologice si gastroenterologice, sint din anii 1975-1980.
Potrivit precizarilor facute de catre seful Comisiei de Radiologie din Ministerul Sanatatii, la nivelul intregii tari, trebuie inlocuite aproximativ 300 de aparate radiologice. La ora actuala, ministerul de resort detine fonduri pentru a cumpara circa 100, dar, pentru a le achizitiona si pe restul, s-a cerut o suplimentare de la Ministerul Finantelor.
In acelasi proiect, se stabileste ca toate cheltuielile de personal aferente medicilor si cadrelor sanitare medii din unitatile de asistenta medico-sociala, precum si cele cu medicamentele si materialele sanitare ale acestora vor fi suportate din sumele colectate prin intermediul taxei pe viciu. Din aceeasi sursa de finantare se vor achita si cheltuielile de personal, aferente medicilor si personalului sanitar care furnizeaza servicii medico-sanitare in unitatile sau sectiile de spital cu profil de recuperare pentru copiii distrofici si pentru cei cu HIV/ SIDA.

Articol afisat de 1970 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective