Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vrajba între tevari

Florin Balan, liderul Sindicatului „Muncii“ din SC „Mittal Steel“ se judeca, de mai bine de un an, cu reprezentantii Sindicatului Liber „Petrotub“, atacînd în instanta decizia conducerii acestuia de a-l exclude din sindicat, în luna decembrie 2004. „Eu am actionat în instanta conducerea Sindicatului Liber «Petrotub» pentru ca, folosindu-se de un proces-verbal, încheiat la întîlnirea unor lideri ale caror mandate erau expirate înca din aprilie 2004, care s-au ales între ei, mi-au adus niste acuzatii mincinoase. Apreciez ca acestea nu puteau fi dovedite. Mi s-a mai reprosat ca eu as fi subminat activitatea sindicala. ÃŽn aceste conditii, eu, si înca un coleg, Ion Gradinaru, am fost dati afara din sindicat. Am fost exclusi pe 29 decembrie 2004, ca si cum nu puteau sa faca Revelionul daca nu ne dadeau afara. Am solicitat în instanta sa se aduca procesele-verbale, pentru a vedea cine sînt cei care ne-au înlaturat din sindicat. Am contestat modul în care s-au facut alegerile si am sustinut ca, în conformitate cu statutul, acestea ar fi trebuit sa se faca prin vot secret, cu urne si cabine de vot, pentru ca numai urna exprima adevarul. Or, mandatele celor care ne-au exclus expirasera din aprilie 2004. ÃŽn opinia mea, si la aceasta data, liderii Sindicatului Liber «Petrotub» functioneaza ilegal, pentru ca nu au facut alegeri, cu vot secret si urna. Ei s-au ales între ei pe liste. Au facut o structura stufoasa. Si-au dat posturi de lideri si vicelideri. Eu am demonstrat ca nu asa se fac alegerile si ca ei s-au sustinut unii pe altii“, a declarat Florin Balan, liderul Sindicatului „Muncii“, înfiintat ulterior excluderii sale din celalalt sindicat. Acesta a solicitat instantei anularea procesului-verbal al sedintei în care a fost exclus. „Am cerut instantei sa dispuna anularea procesului-verbal al sedintei în care am fost dat afara, pentru ca, în opinia mea, contine numai neadevaruri. ÃŽn primul rînd, m-au acuzat de tradarea intereselor sindicale, ori eu am dovedit, prin faptele mele, ca nu eu sînt «vîndutul». Dupa ce m-au dat afara din Sindicatul Liber «Petrotub», am înfiintat Sindicatul «Muncii». Am facut treaba sindicatelor. Oamenii, însa, au fost santajati de liderii de sindicat cu tichete de masa, ca nu cumva sa se înscrie în noul sindicat. Unii dintre membrii Sindicatului «Muncii» au ajuns sa ia tichetele de masa, împartite de sindicate si dupa trei zile“, a precizat Florin Balan.
„N-am vrut sa plec din sindicat cu o tinichea de nume“Florin Balan a mai spus ca se judeca cu fostii colegi pentru ca nu a vrut sa plece din sindicat „cu o tinichea legata de nume“, prin acuzatiile neadevarate ce i se aduceau. „Am obtinut, în instanta, nu doar plata duminicilor cu spor 100%, ci si plata sîmbetelor. Ni s-a recunoscut dreptul la tichete de masa, pentru fiecare zi efectiv lucrata, pentru ca am constatat ca nu se mai respecta nici Contractul Colectiv de Munca, la nivel de societate. Tichetele de masa se dau doar pentru zilele lucratoare. ÃŽn conformitate cu articolul 41, litera 2b, din Contractul Colectiv de Munca National se prevede ca tichetele de masa se acorda conform legii si întelegerii partilor. Or, întelegerea a fost pentru fiecare zi lucrata. Instanta mi-a acordat drepturile, într-adevar, pentru fiecare zi lucrata“, a punctat Florin Balan. Acesta a sustinut ca o parte din tevari, care erau înscrisi în Sindicatul „Muncii“, au fost determinati sa se retraga de aici, prin presiunile care s-au facut asupra lor cu tichetele de masa. Florin Balan nu si-a angajat avocat, pledînd singur în instanta. Pe rolul Tribunalului Neamt mai exista mai multe litigii de munca cu cei din conducerea „Mittal Steel“, pentru drepturi salariale. „La acest proces, salariatii au patru capete de cerere: sporuri de sîmbata, duminica, suspendarea liberelor si tichete de masa“, a conchis Florin Balan. Reprezentantii societatii au solicitat un nou termen pentru a-si formula întîmpinarea, apelînd la un avocat din cadrul Baroului Iasi. ÃŽn procesul cu Sindicatul „Muncii“, de luni, 28 august, Sindicatul Liber a fost reprezentat în instanta de viceliderul Danut Radu, care a declarat ca spera într-o întelegere cu ceilalti colegi. „Sper ca se va ajunge la o întelegere între sindicate pîna la urma, pentru ca, în fond, toti avem aceleasi interese, sa luptam pentru drepturile salariatilor cu patronatul“, a spus Danut Radu. Acesta a mai declarat ca restul informatiilor vor fi furnizate presei de liderul Sindicatului Liber „Petrotub“, Gheorghe Ciobanu, care, în momentul documentarii, se afla la întîlnirea lunara a Federatiei „Metarom“.

Articol afisat de 1504 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective