Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Potera pentru prinderea ursilor ucigasi

Cei doi ursi, care Ă®n ultimii ani au bagat spaima Ă®n locuitorii comunelor Damuc si Bicaz Chei, vor fi omorĂ®ti. Decizia apartine Ministerului Alimentatiei si Agriculturii care a dat unda verde Directiei Silvice Neamt, pentru lichidarea celor doua fiare. Acestea au mĂ®ncat, Ă®n ultimii ani, zeci de animale ce apartineau unor sateni din comunele Damuc si Bicaz Chei. Mai mult decĂ®t atĂ®t, au fost sesizate si cazuri cĂ®nd ursii au atacat oameni. Din fericire, aceste evenimente nu au avut un sfĂ®rsit tragic. „Au fost mai multe reclamatii ale unor cetateni care, prin intermediul primariilor Damuc si Bicaz Chei, ne-au sesizat cu privire la atacurile a doi ursi asupra vitelor. Este vorba de doi ursi carnivori, ale caror atacuri au fost Ă®nregistrate pe raza celor doua comune, Ă®n special pe Valea Bicajelului si a satului Trei FĂ®ntĂ®ni. Noi am Ă®naintat un raport la Bucuresti si am primit acceptul ca ursii sa fie Ă®mpuscati“, a declarat Doru Balut, din cadrul Biroului vĂ®natoare al Directiei Silvice Neamt. Actiunea de lichidare a celor doua animale va fi pusa la punct de personalul specializat de la Ocolul Silvic Bicaz. Toate persoanele care vor participa la aceasta vĂ®natoare vor fi instruite si atentionate cu privire la pericolul pe care Ă®l reprezinta ursii carnivori.

Zeci de animale mîncate de ursi

Unul dintre cele mai Ă®nfioratoare atacuri ale acestor animale s-a Ă®nregistrat Ă®n toamna anului 2005, cĂ®nd mai multe gospodarii din comuna Damuc au fost atacate de ursi. Bilantul, peste zece animale ucise si mĂ®ncate. Au fost nenumarate atacuri, iar unul dintre proprietarii animalelor a avut chiar nesansa sa dea nas Ă®n nas cu ursoaica. Sateanul s-a retras la timp, Ă®nsa nu a mai putut salva o bovina din ghearele fiarei. „Ne ataca din toate partile si ursii si lupii. Mie mi-a luat lupul, acum vreo doua saptamĂ®ni, un vitel. Anul trecut (n.n. - 2004), nu au dat tare prin zona, dar Ă®n acest an si-au facut de cap. Oamenii nu stiu ce sa mai faca. Recent, din cĂ®te am auzit duminica asta, ursul a atacat gospodaria padurarului Ion Bucur, caruia i-a mĂ®ncat doi vitei. Noi ne crestem animalele aici de o viata, Ă®nsa niciodata nu ne-am confruntat cu astfel de probleme. Acum, ori s-au Ă®nmultit salbaticiunile, ori nu mai Ă®ntelegem noi rostul“, declara un satean reporterilor „Monitorul“, imediat dupa atacul ursilor. La acea vreme, s-a zvonit ca autoarea atacurilor ar fi o ursoaica cu doi pui, dar s-a stabilit ca numarul animalelor care atacau gospodariile oamenilor era mai mare.
Viceprimarul comunei Damuc a primit vestea deciziei Directiei Silvice Neamt cu bucurie. „Este o decizie buna, pentru ca acesti ursi au creat numai probleme. La primarie au fost Ă®nregistrate aproximativ 30 de animale omorĂ®te, Ă®n urma atacurilor ursilor. S-au luat masuri si la nivelul primariei, organizĂ®ndu-se mai multe actiuni de haituire. Este bine pentru ca, la iarna, exista riscul ca oamenii sa se trezeasca cu ursii Ă®n poarta. Toate atacurile, Ă®nregistrate Ă®n acest an, au avut loc pe islazuri. Este bine ca nu s-au Ă®nregistrat cazuri de atac la om“, a declarat Ioan Miklos, viceprimarul comunei Damuc.

Articol afisat de 1826 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective