Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scoli si gradinite fara gaz

Scoli si gradinite fara gaz

Hotarîrea E-ON Gaz de debransare de la alimentarea cu gaz metan a gradinitelor si scolilor l-a determinat pe primarul Dan Ioan Carpusor sa scoata „securea razboiului“ amenintînd recent privatizata companie cu „represalii“. „Masura pe care E-ON a luat-o vizavi de punctele de consum gaz metan care se afla în subordonarea directa a Primariei Roman mi se par ca tin de neîntelegerea fenomenului economic din Romania, al unei firme care a venit din afara si care a cumparat Distrigaz. Este un drept al lor, stipulat în actul de vînzare-cumparare al firmei, dar modul acesta brutal de a cere garantii pentru comunitatea locala, administratie care tot timpul are resurse financiare pentru a acoperi nevoile strigente, dar care îsi încaseaza sursele de la populatie si plateste facturile în functie de aceste încasari, mi se pare un abuz. Dupa cum se stie, încasarile pot fi mai bune sau mai putin bune într-o anumita perioada a anului si în functie de acestea achitam si noi facturile. Faptul de a institui o taxa de garantie este o exagerare din partea acestei firme în sensul ca ne trateaza ca pe orice consumator, reprezentant al unei societati comerciale, în care exista posibilitatea ca aceasta societate sa nu le mai plateasca consumul de gaz metan si atunci vor ca sa le dam o garantie, evident, anticipat. La nivelul municipiului aceasta reprezinta o povara financiara greu de suportat“, a declarat priamrul Dan Ioan Carpusor. Acesta a spus ca E-ON a trimis formulare pentru instituirea unei „garantii“ de plata, dar ca Primaria va realiza o analiza a modului de achitare a facturilor, în cursul saptamînii viitoare. „Vom analiza facturile de plata si posibilitatile de a achita aceasta garantie, dar daca aceasta firma ne trateaza ca pe o societate comerciala, banii pe care-i încaseaza drept garantie îi vom încasa si noi de la ei, indiferent de modalitatile pe care le vom folosi. Nu vreau ca decizia pe care o vom lua si o vom aplica în cazul acestei companii, sa fie interpretata drept amenintare, ci este un mod obiectiv si realist de a trata un partener de afaceri“, a mai spus primarul Romanului.

„Primaria nu bate banii cu ciocanul“
Cei mai afectati de aceste probleme au fost beneficiarii, respectiv scolile cu internat si gradinitele cu program prelungit, care, începînd din 15 septembrie, vor trebui sa primeasca copiii în camin si sa le asigure hrana. „Ni se pare inadmisibil ca o companie straina sa vina si sa nu înteleaga realitatile sociale deosebite ale unui oras în care parintii fac eforturi deosebite sa plateasca întretinerea copiilor într-un camin, iar comunitatea locala traieste tot din impozitele parintilor, ale noastre, ale tuturor romascanilor. Am facut zeci de drumuri sa reusesc rebransarea Gradinitei cu program prelungit Nr.1 la gaz metan. Am avut de achitat o factura de 147 de milioane lei. S-au facut eforturi deosebite din partea municipalitatii sa fie achitata. S-a achitat si taxa de rebransare. Si cînd am cerut sa fim recontectati la gaz, ni s-a spus ca trebuie sa mai achitam înca 33 de milioane reprezentînd garantia. Noi întelegem nevoile acestui furnizor de a-si recupera banii pe marfa vînduta, dar nu întelegem cum îsi închipuie acest investitor, venit din strainatate, ca într-un oras ca la noi primaria poate «bate banii cu ciocanul» pentru a achita miliarde acestor furnizori care nu vor sa înteleaga deloc realitatile sociale“, a declarat Angela Tabacaru, director al Gradinitei cu Program Prelungit Nr. 1. Aceasta a hotarît ca, începînd de luni, 11 septembrie sa adune semnaturi de la educatoare si parinti si sa faca un protest public. „Vom aduce la cunostinta parlamentarilor nostri, a Guvernului, a Autoritatii de Reglementare în Domeniul Energiei, ceea ce se întîmpla la noi. Am spus deja ca vom scoate parintii si educatoarele în strada, pentru a protesta, public, fata de maniera în care aceasta companie, care a scumpit succesiv gazele, ne trateaza“, a mai spus Angela Tabacaru.
Reamintim ca, din cauza volumului mare de datorii pe care-l are Primaria, E-ON Gaz a oprit furnizarea gazului metan la toate unitatile scolare, cele mai afectate fiind gradinitele cu program prelungit si liceele cu cantine, pe termen scurt, iar pe termen lung, toate scolile, care vor avea probleme la iarna în ceea ce priveste asigurarea gazului metan pentru centrale.

E-ON Gaz vrea garantie
Purtatorul de cuvînt al E-ON Gaz, Corneliu Zait, a declarat ca toate încasarile companiei se fac în baza unei hotarîri de guvern, în care se stipuleaza si asa-numita taxa de garantie. „Daca un consumator trebuie sa fie rebransat se plateste o taxa de maxim 500.000 de lei. Important este însa ca la rebransare sa se constituie acea garantie care reprezinta consumul pe o luna de zile al institutiei. Aceasta taxa de garantie rezulta din consumul pe un an de zile. Acesta se împarte la numarul de zile din anul respectiv. Se ia contravaloarea consumului de gaz pe o luna, care reprezinta consumul mediu. Aceasta suma reprezinta garantia pe care noi o luam de la consumator“, a declarat Corneliu Zait. Purtatorul de cuvînt al distribuitorului de gaz a mai spus ca încasarea facturilor si a penalitatilor de întîrziere se face în baza Hotarîrii de Guvern 143/2004. „ÃŽn baza confidentialitatii datelor consumatorilor nostri nu putem face public nivelul datoriilor, dar este mult mai mic decît se vehiculeaza. Noi am trecut la aceste masuri radicale, de oprire a gazului metan, tinînd cont ca am trimis notificari catre Grupul Scolar Materiale de Constructii si catre unitatile respective, la care nu ni s-a raspuns. Conform contractului de furnizare, E-ON Gaz poate întrerupe gazul metan la 45 de zile de la emiterea facturii. Nimeni nu este mai presus de lege. ÃŽn ceea ce priveste garantia aceasta poate fi restituita, dupa doi ani, în cazul în care unitatea dovedeste ca este buna platnica“, a mai spus Corneliu Zait. Alarmat de repercusiunile sociale pe care le are decizia de oprire a gazului metan catre scoli, purtatorul de cuvînt al E-ON Gaz a declarat ca se va deplasa la Roman, pentru a discuta cu primarul Dan Ioan Carpusor si a gasi o cale de rezolvare amiabila a „razboiului gazului metan“.

Articol afisat de 1635 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective