Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 15 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ginduri la inceputul unui nou an scolar

Ginduri la inceputul unui nou an scolar

Sintem in ajunul unui nou an de scoala, dar, parca, niciodata nu s-a vorbit mai putin despre acest eveniment deosebit din viata copiilor, a parintilor, a bunicilor, a cadrelor didactice, adica din viata marii majoritati a romanilor.
Dintotdeauna ziua de 15 septembrie s-a aflat in centrul atentiei celor care lucreaza in mass-media si care relatau despre febra pregatirilor pentru scoala. Desi am rasfoit cu atentie paginile ziarelor si am urmarit emisiunile de la televizor, n-am gasit decit putine referiri la subiect si acelea de factura negativa: scoli neigienizate, locuri insuficiente in gradinite si cozi in noapte pentru inscrierea prescolarilor, unitati de invatamint fara autorizatie si amenintarea cu o noua greva din partea profesorilor.
Si daca ministrul sanatatii avertizase, cu o saptamina in urma, ca jumatate din numarul scolilor din Romania risca sa devina focare de infectie din cauza conditiilor precare de curatenie, domnul ministru al educatiei, declara cu nonsalanta-i caracteristica ca nu-i nici un focar in scoli si ca „is bolnavi la cap astia“, adica reprezentantii autoritatii sanitare. Pentru ministrul Hardau, problema posibilelor focare de infectie este o „timpenie“ inventata de catre „inspectorii sanitari care dau dovada de exces de zel“.
Am mai abordat si cu alte ocazii zicerile celebre ale ministrului convins ca „invatamintul este intr-o continua cadere, iar problemele invatamintului preuniversitar sint cele mai acute“. Dar recentele afirmatii depasesc puterea de intelegere a unui om de bun simt, prin negarea absurda a realitatii: „Nu s-a imbolnavit nimeni in 16 ani, nu-i nici un focar in scoala. Are in sat WC-ul (scolii din fundul curtii) mai bun decit acasa, ca acasa nu au WC (!?) si scoala are, deci totusi este un cistig“. Iata vorbele cu care un ministru al educatiei s-a adresat profesorilor din Maramures care nu-si puteau crede urechilor ca aceste argumente vin din partea omului nr.1 din sistemul de invatamint. E acelasi demnitar care se plingea, acum citeva luni, ca: „Nu stiu ce rau mare am facut sa ma trimita aici. Mie imi venea foarte bine camasa de prefect, insa mi-au dat una de ministru care seamana mai mult cu o camasa de forta. Dar sint fericit, i-am rupt minecile“. Fara comentarii.

„Unde sint Domnul si Doamna de altadata, adica invatatorii, oamenii cei mai respectati din orice sat?“

Ascultindu-l pe Hardau te intrebi fara voie: ce s-a intimplat cu invatamintul romanesc de nivel european de pe vremea lui Spiru Haret ? Unde sint Domnul si Doamna de altadata, adica invatatorii, oamenii cei mai respectati din orice sat? Ce soarta va avea natia noastra in conditiile in care educatia este totalmente ignorata de catre mai marii puterii?
O statistica scotea in evidenta faptul ca, in 1927 - 1928, salariul unui profesor din invatamintul secundar era al cincilea pe tara, dupa cel al primului-ministru, al Patriarhului, al ministrului si al profesorului universitar. Ce distanta uriasa de la statutul de atunci si cel de acum al cadrelor didactice! Si, poate nu s-ar fi ajuns aici daca scoala s-ar fi bucurat de consideratia, respectul si sprijinul pe care le merita din partea factorilor responsabili.
E septembrie, ajun de an scolar si sint prea putine motive de bucurie. E prima data in istoria postdecembrista cind educatiei i se aloca fonduri de la buget mai mici decit in anul precedent - 3,7% din PIB, respectiv 98,3% fata de 2005, desi Legea invatamintului prevede, in articolul 169 alineatul 1, ca „finantarea se face in limitele a cel putin 4% din PIB“.
Mi-as fi dorit sa nu fi avut dreptate cind, in declaratia din 25 octombrie 2005 din plenul Camerei Deputatilor, spuneam ca nu exista suma de un miliard de euro, promisa de catre guvernantii portocalii pentru suplimentarea bugetului invatamintului. S-au alocat ceva bani din acest miliard, dar mult prea putini pentru marile nevoi ale invatamintului, dovada starea de lucruri din aceasta toamna. Dar, pentru ca anul scolar trebuie sa inceapa negresit, urez copiilor, parintilor, bunicilor si cadrelor didactice curaj, putere de munca si multa bafta.

Articol afisat de 2141 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Ioan Munteanu)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective