Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
SCOALA DIN MUNTI

SCOALA DIN MUNTI

Clopotelul Ă®nceputului de an scolar a sunat ieri, 15 septembrie 2006, si pentru cei cinci scolari „agatati“ Ă®ntre stĂ®ncile Bicazului Chei, la BĂ®rnad, un catun situat la circa 1.100 de metri altitudine, dupa cum ne-a spus un satean. De data aceasta, Ă®nsa, ei au pasit Ă®ntr-o scoala noua, realizata cu o finantare de la Banca Mondiala, mult mai dotata pentru ceea ce presupune Ă®nvatatura. Doua sali de clasa, cu geamuri termopan, centrala termica, banci noi, un calculator si chiar un televizor formeaza zestrea noii scoli. „Meritau si copiii nostri conditii mai bune pentru ca, pĂ®na Ă®n acest an, s-a Ă®nvatat Ă®ntr-o scoala improvizata, care a fost, cĂ®ndva, casa unui gospodar al locului“, a spus Ă®nvatatoarea Mariana Tepes-Onea. Clasa tinerei si inimoasei dascalite de la BĂ®rnad este compusa din 5 elevi - doi Ă®n clasa a II-a, doi Ă®n clasa a III-a si unul Ă®n clasa a IV-a. Ieri, copiii au pasit Ă®n noua lor „casa“ de Ă®nvatatura cu multa smerenie. Si-au ocupat cuminti locul Ă®n banci, privind cu respect spre Ă®nvatatoare, dar mai cu seama spre noi, gazetarii, intrusii de o zi. Imaginea era parca din alta lume. Prea multa liniste. „SĂ®nt emotionati. Si cred ca au doua motive. O data pentru ca au pasit Ă®ntr-un lacas nou, si apoi pentru ca nu prea sĂ®nt Ă®nvatati sa aiba oaspeti“, a explicat Ă®nvatatoarea.
ĂŽn BĂ®rnad, viata nu este deloc usoara. Catunul este format din 30 de familii care au decis, Ă®n timp, sa vietuiasca Ă®n locul Ă®n care s-au nascut. La 30 de familii cu oameni, Ă®n general, trecuti de prima tineretie, cĂ®ti copii sa se mai nasca? Asa se explica de ce scoala are doar o singura clasa simultana, condusa de catre un singur dascal care, zi de zi, urca stĂ®ncile pentru a se ocupa de instructia celor mici. „Vin zilnic la scoala dupa ce fac un drum anevoios printre stĂ®nci, cale de 4 kilometri. Plec din Bicaz Chei, la 6 dimineata, si ajung la 8 sau 9, Ă®n functie de vreme. Aici ma asteapta copiii care sĂ®nt programati Ă®n functie de anul de studiu si fac lectii cu ei pĂ®na la ora 14. Apoi, o iau din nou spre casa pe acelasi drum. Mai greu este iarna, cĂ®nd zapada e mare. Dar nu ma dau batuta, pentru ca Ă®mi place ceea ce fac“, a marturisit dascalita. Am aflat de la ea ca dragostea de scoala a mostenit-o de la mama sa care, la rĂ®ndu-i, a fost mai multi ani Ă®nvatatoare la BĂ®rnad. „Am opt ani de cĂ®nd sĂ®nt Ă®nvatatoare la aceasta scoala. Am mostenit-o pe mama. La Ă®nceput, am fost suplinitoare, apoi m-am calificat si acum ma pregatesc pentru gradul II“, a adaugat Ă®nvatatoarea Mariana Tepes Onea, care are 28 de ani.
Copiii satului nu fac probleme dascalitei. Din spusele acesteia, am aflat ca micutii sĂ®nt sanatosi, isteti si nu fac nazdravanii mai mult decĂ®t altii. CĂ®t priveste relatiile cu parintii, acestea sĂ®nt bune: „M-au ajutat de fiecare data cĂ®nd le-am cerut sprijinul. Asa cum a putut fiecare, cu bani pentru dotarea scolii sau prin munca. Acum, avem o scoala noua, dar tot mai trebuie facut cĂ®te ceva. SĂ®nt sigura ca o sa fie alaturi de mine“.

„Este greu, dar ce sa facem,
aici ne-am nascut, aici am trait
si aici o sa murim“


Învatatoarea avea dreptate. Scoala este noua, dar mai sînt unele de facut. De pus parchetul, de bransat la energia electrica si de executat racordul la apa. Treaba de specialisti, dar nu strica si un ajutor din partea gospodarilor din sat. De altfel, si ieri, cu prilejul deschiderii anului scolar, parintii au dat o fuga pe la scoala. Macar sa vada care-i treaba. N-au zabovit, însa, prea mult, pentru ca nu le-a permis timpul, numai bun pentru cosit iarba, ori otava.
„Trebuie sa mergem la treaba acum, cĂ®t ne permite timpul. Avem de strĂ®ns fĂ®n si otava pentru vite. Aici, din asta traim“, zicea Gavril Radu, de la care aveam sa aflam ca are patru fete, si toate la scoala. „Trei la Bicaz-Chei si una aici acasa, la BĂ®rnad. Mai greu este pentru cele care Ă®nvata jos, Ă®n sat, pentru ca fac zilnic naveta, coborĂ®nd si urcĂ®nd muntele. Acum merge, dar iarna, cĂ®nd omatu-i mare, mergem noi, parintii, sa rupem nametii“. Drumul despre care ne-a spus omul, dar si Ă®nvatatoarea din BĂ®rnad, nu-i altceva decĂ®t o scurtatura, de vreo 4 kilometri printre stĂ®nci si brazi.
„Loc salbatic, da’ pĂ®na acum n-au fost cazuri de atac al salbaticiunilor“. Nu-i rau, dar cine stie? ne Ă®ntrebam Ă®n gĂ®nd. Oricum... Pentru a purcede la BĂ®rnad nu ne-a fost nici noua prea usor, desi am luat-o pe cale batuta, adica pe drum de caruta, ca de masina nu poate fi, oficial, vorba, decĂ®t daca ai curaj si o doza de nebunie. Iar acum, dupa ce ne-am Ă®ntors, se poate spune ca am avut doza...
„O buna bucata din drumul pe care l-ati facut cu masina este amenajat si de noi, ca sa putem merge cu ARO, ca numai masina asta se preteaza la astfel de drum“, ne-a spus Ion Lungu, un muntean aflat de cu dimineata la coasa. „Este greu, dar ce sa facem, aici ne-am nascut, aici am trait si aici o sa murim“, a apasat omul vorba printre batai de coasa. Revenind la scoala, ca asta ne-a fost tinta, noul lacas este situat Ă®n centrul catunului, Ă®n vecinatatea bisericii si a singurei „privatizari“ a locului.
„Pai, aici este centrul, scoala, biserica si privatizarea unde ne Ă®ntĂ®lnim si mai povestim duminica, ori la sarbatori“, a zis cosasul cu pricina. Bine gĂ®ndit, ca vorba e ca la copilasi mai trebuie si cĂ®te o bomboana sau un biscuit. „Avem, Ă®n general, ceea ce ne trebuie. Pentru copii avem si bomboane, si biscuiti, si sucuri. Numai ca nu prea sĂ®nt bani pe-aici“, a declarat Rozalia Pop-Tifrea, vĂ®nzatoarea de la „privatizare“. ĂŽn schimb, functioneaza si la BĂ®rnad condicuta cu datornici. „Ce sa-i faci, pĂ®na face omul rost de bani. Nu ne este frica, ne cunoastem cu totii“.
La scoala, copiii au luat prima pauza. Alearga prin curte, cu o oarecare dragalasenie ca, vorba ‘ceea, majoritatea sĂ®nt baieti. Adica, trei baieti si doua fete, iar cele doua codane trebuie ocrotite. „SĂ®nt cuminti. Si cum ar fi altfel, cĂ®nd majoritatea dintre ei sĂ®nt rude, iar vacanta si-o petrec Ă®n sat, ajutĂ®ndu-i pe parinti la treaba. Asa ca sĂ®nt Ă®nvatati cu greutatile“, ne-a lamurit Ă®nvatatoarea. Ne-am interesat daca din acest catun, altminteri, un adevarat colt de rai care ti se deschide Ă®n fata ochilor dupa ce strabati un drum de iad, ne-am interesat, spuneam, daca din sat s-au ridicat niscai personalitati marcante. „Nu. Pentru ca elevii nostri nu depasesc studiul liceal, ori o pregatire profesionala“, ne-a spus unul dintre sateni, care a tinut sa adauge ca „metahna“ cu plecatul Ă®n strainatate la munca bĂ®ntuie si prin BĂ®rnad de cĂ®tiva ani. „Avem si noi tineri plecati Ă®n strainatate sa faca bani. Apoi, astia nu se mai Ă®ntorc aici, cĂ®ta-i lumea.
O fi bine, o fi rau, cine stie, problema-i cu scoala. Deocamdata, pentru cel putin patru ani, nu se pune problema ca sĂ®nt copii de-o clasa. Eu ma rog la Dumnezeu ca scoala sa ramĂ®na. Ar fi pacat sa ramĂ®na copiii fara carte“, a afirmat Ă®nvatatoarea. Mai schimbam o vorba, doua, si, regretĂ®nd plecarea din motive de sfatosenie, o pornim spre casa. Nu fara emotie, ca mai aveam de trecut si la Ă®ntoarcere printre stĂ®ncile prapastioase ce strajuiesc cei opt kilometri de drum.

Articol afisat de 2020 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective