Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 18 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ÃŽn cazul Atanasiu, „Cred ca presedintele Basescu si-a depasit rolul de arbitru conferit de Constitutie

ÃŽn cazul Atanasiu, „Cred ca presedintele Basescu si-a depasit rolul de arbitru conferit de Constitutie"

• interviu realizat cu senatorul PNL Serban Stratila

Reporter: Cum comentati toata tevatura creata în jurul ministrului Atanasiu?
Serban Stratila: Decizia domnului presedinte Traian Basescu de a-l suspenda pe domnul Teodor Atanasiu este acoperita de prevederile legale în vigoare, respectiv de Legea privind raspunderea ministeriala. Pentru o corecta informare, vreau sa precizez ca, în cazul existentei unei plîngeri penale împotriva unui ministru pentru o presupusa infractiune legata de mandatul sau, presedintele înfiinteaza o comisie care aproba declasarea cercetarilor de catre DNA, dupa care Parchetul îsi intra în atributii.
Din pacate, legea lasa la latitudinea presedintelui optiunea de a suspenda ministrul respectiv chiar si în situatia în care exista doar o cerere de începere a cercetarii din partea comisiei de la Cotroceni.
Spun „din pacate“, pentru ca legiuitorul nu cred ca a anticipat situatia în care plîngerea este formulata chiar de un consilier prezidential si nici aplicarea legii la limita sau chiar dincolo de limitele Constitutiei. Nu pot sa ma pronunt în privinta vinovatiei ministrului Atanasiu, dar cred ca presedintele Basescu si-a depasit rolul de arbitru conferit de Constitutie si, practic, s-a substituit justitiei, dînd o solutie înainte chiar ca Parchetul sa declanseze urmarirea penala.
Personal cred ca Parchetul ar trebui sa poata cerceta orice demnitar, ministru sau parlamentar, fara aprobarea vreunei comisii (în cazul ministrilor) sau a Camerelor Parlamentului (în cazul parlamentarilor). De aceea este necesar ca legile sa fie revizuite pentru a fi puse în acord cu spiritul Constitutiei si pentru a nu fi interpretate si aplicate abuziv, în functie de interese politice ori simpatii si antipatii personale.
Rep.: Se mai lucreaza în Parlament? Ca în ultima vreme ne-am obisnuit cu tot felul de scandaluri si scandulete, cu tot felul de dosare scoase la lumina, cu tot felul de intrigi tesute pe la restaurante...
S.S.: În Parlament se lucreaza chiar în program prelungit pentru a se acoperi partea de legislatie aparuta sau dezbatuta în comisii în perioada de vara si, de asemenea, pentru a finaliza programul legislativ prioritar pentru aderarea la UE.
As vrea însa sa evidentiez si cîte ceva din activitatea din ultima perioada a parlamentarilor liberali din Neamt, fiindca sînt lucruri de interes pentru comunitatea locala. Astfel, colegii mei din Camera Deputatilor, Vasile Pruteanu si Dorinel Ursarescu vor depune saptîmana viitoare un proiect de lege la care am subscris si eu în care se prevede împroprietarirea celor îndreptatiti sa primeasca suprafete de padure ca urmare a participarii pe front în cursul celui de-al doilea razboi mondial.
Atît eu, cît si colegii mei, am facut numeroase interventii personal la domnul ministru Gheorghe Flutur care ne-a promis sprijinul Guvernului pentru aceasta initiativa. Vreau sa precizez ca nu este o initiativa populista, ci este rezultatul unor probleme reale ridicate de cetateni în special din comunele Borca si Farcasa.
De asemenea vreau sa mentionez implicarea deosebita a domnului deputat Ursarescu în sprijinirea comunitatilor locale din judet pentru întocmirea si sustinerea proiectelor de dezvoltare rurala finantate prin OG 7 din 2006. Foarte curînd se vor aloca primele sume, iar, acolo unde exista proiecte tehnice, vor demara si procedurile de licitatie si, bineînteles, lucrarile efective.
ÃŽn fine, am o satisfactie personala pentru faptul ca, împreuna cu factorii responsabili din judet si cu primarul comunei Agapia, domnul Vasile Cucos, am reusit sa descurcam anumite „ite“ birocratice si din aceasta saptamîna drumurile spre manastirile Agapia si Varatec vor intra în reparatii. Nu stiu daca domnii ministri Vladescu si Berceanu fac parte dintre cititorii ziarului d-vs, dar vreau sa le multumesc, atît domniilor-lor cît si domnului secretar de stat Catalin Doica pentru sprijinul acordat.
Nu am mentionat aceste fapte pentru a ne lauda, ci pentru ca vreau sa aduc la cunostinta celor care ne-au trimis în Parlament si alte aspecte care tin de activitatea alesilor. Noi nu sîntem acolo doar pentru a sta în scaune si a apasa pe butoane conform deciziei grupului din care facem parte, ci si pentru a încerca, prin actiuni de lobby, sa facem cunoscute problemele cetatenilor judetului si chiar sa determinam rezolvarea lor.
Rep.: Dascalii sînt iarasi nemultumiti. Exista solutii pentru problemele pe care le nominalizeaza?
S.S.: Problemele învatamîntului romanesc sînt reale, iar nivelul salarizarii dascalilor este înca insuficient. Totusi, în 2006 guvernul a alocat pentru învatamînt 5% din PIB (17 miliarde RON) fata de 8 miliarde în 2004. De asemenea, exista un calendar de crestere a salariilor, care este respectat. Nu vreau sa insist si asupra banilor alocati pentru investitii (100 milioane euro) sau pe alte programe pentru învatamînt fiindca în anii urmatori se vor vedea rezultatele concrete.Totusi, cred ca nu începerea anului scolar este momentul cel mai potrivit pentru astfel de actiuni, deoarece sînt sigur ca cei mai multi dintre dascali au vrut sa participe la festivitati alaturi de parinti si copii.
Dintre solicitarile sindica-listilor, cred ca este justificata cerinta de a se urgenta elaborarea si dezbaterea legii salarizarii unice a bugetarilor. Este o problema de echitate sociala pe care actuala guvernare trebuie sa o rezolve în cel mai scurt timp posibil.

Articol afisat de 1499 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective