Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Elevi din Pingarati, in vizita la creatori populari din Dobreni

Elevi din Pingarati, in vizita la creatori populari din Dobreni

Elevii claselor V-VIII de la Scoala Generala nr. 1 Pingarati, insotiti de profesoarele Floarea Grigorescu si Diana Tudorache au efectuat, in ziua de 26 septembrie, o vizita in comuna Dobreni, cu scopul de a patrunde mai mult in tainele creatiei populare romanesti, localitatea gazda fiind nu numai una din principalele conservatoare, ci si continuatoare a valorilor artizanale traditionale.
Primaria si Consiliul Local, Scoala Generala, Biserica parohiala si Centrul Social „Speranta“ din Dobreni au sprijinit aceasta actiune, transformind momentul intilnirii intr-o adevarata sarbatoare. Oaspetii de peste munte au venit cu bratele pline de flori in comuna subcarpatica, strajuita de intinsul, ondulatul si legendarul Deal Balaur si, la rindul lor, au fost intimpinati cu piine si sare de catre colegii lor de generatie ai scolii generale din localitatea gazda, in frunte cu directorul Ioan Darius, invatatoarea Maria Mihut si consilierul local Minodora Luchian. Au fost prezente la eveniment si creatoarele de arta populara Marioara Mihut si Aglaita Ciocoiu, precum si Elena Ionescu din Piatra Neamt, fondatoare ale muzeului etnografic din incinta Clubului comunal. Acesta a fost si primul obiectiv vizitat, tinerilor vizitatori fiindu-le prezentate amanunte despre mestesugurile mostenite din stramosi, practicate si perpetuate cu multa dragoste si staruinta, pentru a rezista timpurilor.
Profesorul Darius, dupa ce a prezentat asezarea, istoricul si pulsul vietii din Dobreni, i-a condus pe oaspeti la casa lui batrineasca, in care este amenajat un muzeu de arta populara cu lucrarile mamei sale, creatoarea Smaranda Darius, membra a Academiei Artelor Traditionale din Romania, trecuta nu de mult la cele vesnice. Exponatele din acest spatiu i-au fascinat pe vizitatori, fiecare obiect fiind legat de unele etape si evenimente deosebite din viata familiei de intelectuali cu traditie din Dobreni, Darius.
Traseul a continuat la Biserica Adormirea Maicii Domnului, unde tinerii din Pingarati au fost primiti cu caldura duhovniceasca de parintele paroh al sfintului lacas, preotul Viorel Cosofret. Biserica veche de 125 de ani, construita de boierul Leon Bogdan (cuscrul lui Mihail Kogaliceanu), a impresionat prin maretie si prin frescele interioare executate de pictori renumiti, precum C.D. Stahi, Dumitru Irimescu, Mihai Chioaru. Vizitarea Centrului Social „Speranta“ a incheiat traseul tinerilor turisti din Pingarati, unde au fost primiti cu aceeasi dragoste de catre elevi, in frunte cu directorii si personalul din unitate. Micii cautatori de comori inestimabile romanesti au gasit si aici lucrari interesante, creatii ale copiilor institutionalizati. In jurul unei mese cu dulciuri si racoritoare, elevii din cele doua localitati au legat prietenii si si-au promis noi revederi. „Elevii cu care am venit sint iubitori ai valorilor strabunilor si sint foarte incintati ca i-am adus aici. Ma bucur ca am descoperit aici multe lucruri inedite si copiii si-au imbogatit mult cunostintele si vor invata sa perpetueze ceea ce se poate ca sa nu ne pierdem identitatea de romani“, a subliniat profesoara Floarea Grigorescu, consilier cu munca educativa de la Scoala nr. 1 din Pingarati.

Articol afisat de 1950 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective