Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
BISERICA PRIVATIZATA

BISERICA PRIVATIZATA

• Episcopia Romanului acuza un preot caterisit ca isi construieste o „biserica privata“ la Secuienii Noi • Mihail Claudiu Vasilache, fost paroh la Moreni, a ridicat edificiul cu autorizatie de „anexa“, linga o vila • lucrarile la cladirea cu alura de lacas de cult au fost stopate din cauza nerespectarii proiectului • Episcopia Roman va intenta proces, pentru „tulburarea activitatilor legale ale Bisericii, frauda si impostura, evaziune fiscala etc.“ • reprezentantii Bisericii Ortodoxe cred ca sub paravanul Asociatiei „Sfinta Cruce Secuiana“ va fi subminata autoritatea clerului si a statului • primarul si satenii mai mult... „ridica din umeri“ •

Mihail Claudiu Vasilache, fost preot in cadrul Episcopiei Romanului, „raspopit“ si scos cu sprijinul jandarmilor din Parohia Moreni, unde slujise pina la caterisirea din motive „de divort si ca «deschide cartea»“, a construit, in satul Secuienii Noi, in curtea unde isi ridica o vila si un edificiu care seamana cu o biserica. N-ar fi „mare lucru“ aceasta premiera nationala, de vreme ce fostul om in sutana a fost sustinut de populatie la „evacuarea“ din comuna Valeni, enoriasii, probabil, „dindu-i ideea“, intrucit, de dragul lui, spuneau ca ar fi „trecut si la o secta“ sau ar fi „privatizat biserica“. „Stramutat“ la Secuienii Noi, Claudiu Vasilache, obligat sa dezbrace sutana, pare sa fi „trecut la fapte“. Cert este ca imediat ce „anexa“ a prins contur, reprezentantii Eparhiei au luat pozitie, acestia afirmind ca fostul pastor de suflete nu a renuntat la „preotie“ si ca, sub paravanul unei fundatii, incearca sa „rataceasca oile Domnului“. Nici mai mult nici mai putin, Episcopia Romanului considera ca este pe cale de infiintare „primul Sfint Locas ortodox cu regim privat“. „Episcopia Romanului a luat cunostinta cu multa indignare de faptul ca Mihail-Claudiu Vasilache, din municipiul Roman, fost preot ortodox (actualmente caterisit confom Sentintei Consistoriului Eparhial Roman nr. 2 din 26 ianuarie 2006), produce multa tulburare in rindurile credinciosilor prin activitatea sa ilegala, de exercitare a functiei preotesti, utilizind ca paravan o entitate juridica cu numele «Asociatia Sfinta Cruce Secuiana», inscrisa in Registrul Judecatoriei Roman cu nr. 5/AJ/2006. Activitatile celui caterisit incalca in mod premeditat Legile si Canoanele Bisericii Ortodoxe, precum si legislatia statului român, prin exercitarea functiei de preot in ciuda interdictiei de a profesa, utilizarea insemnelor demnitatii preotesti – uniforma, semnatura etc., ridicarea unui Sfint Locas ortodox cu regim privat (ca anexa a propriei locuinte) in Secuienii Noi, «independent administrativ si canonic de formele de organizare ale Bisericii Ortodoxe Române», ceea ce contravine normelor bisericesti“, se arata intr-un comunicat remis redactiei „Monitorului de Roman“, semnat de PS Episcop Eftimie Luca si inspectorul eparhial Eugen Gorbanescu.

La Tribunal!

Reprezentantii clerului au mai mentionat ca toate abaterile lui Mihail Claudiu Vasilache vor fi aduse la cunostinta Justitiei române, prin deschiderea unui proces, pentru tulburarea activitatilor legale ale Bisericii, pentru frauda si impostura, evaziune fiscala etc. Intre timp, Episcopia a facut plingeri impotriva edificarii „imobilului“, la nivelul Inspectoratului de Stat in Constructii. Semnatarii memoriului remis redactiei au mai specificat ca „figura domnului Vasilache Mihail-Claudiu este binecunoscuta Episcopiei Romanului – autor al unor divorturi repetate, recasatorirea sa impotriva normelor bisericesti, nesupunere fata de hotaririle Ierarhului si ale Consistoriului Eparhial etc. Cel caterisit, folosindu-se cu mult viclesug de demnitatea si autoritatea pierduta de preot, suceste mintile multor oameni naivi si nevinovati din alte zone ale tarii (Botosani, Pascani, Piatra Neamt, Vrancea etc.) cu unele practici apropiate vrajitoriei (deschisul cartii, ghicitul in Evanghelie), beneficiind, in schimb, de importante sume de bani nedeclarati fiscal“. Prin intermediul cotidianului nostru, Episcopia Romanului mai „cere tuturor credinciosilor sa se dezica de actiunile unui astfel de om certat cu Dumnezeu si cu propria lui Biserica. De asemenea, atentionam forurile responsabile de a lua masurile restrictive de stopare a acestui fenomen generator de dezordine in viata comunitatii“.

La Secuieni, lumea „ridica din umeri“

Situatia aparuta in propria „parohie“ l-a intrigat si pe Dragomir Samson, primarul comunei Secuieni. Acesta este de parere ca „sint lucruri interne ale Bisericii“, mentionind ca autoritatea pe care o conduce a eliberat lui Claudiu Vasilache autorizatie de constructie pentru o casa si... anexa. Ca o „observatie“ asupra investitiei, primarul a afirmat ca fostul preot „lucreaza cu cei cu bani“. Ca „anexa“, amplasata „cu spatele la strada“, are alura unei biserici careia ii lipseste numai crucea din virf, spune primul gospodar din Secuieni, „este treaba proprietarului“. Dragomir Samson a mentionat ca va veghea, totusi, ca imobilul sa nu isi schimbe destinatia din acte si ca a fost organizat un control de la Urbanism, soldat cu depistarea unor nereguli. „Toate documentele in cauza au fost luate la Piatra Neamt, in urma unei plingeri a Episcopiei. Autorizatia emisa de Primarie este pentru locuinta si anexa gospodareasca, dar a depasit inaltimea cu 60 de centimetri si i-am spus «sa dea jos» ce este in plus. In cazul in care el ii va schimba destinatia si va face altceva, vom lua masuri. Eu nu pot hotari ce va face acolo, dar nu poate functiona ca biserica, atit timp cit nu are alte documente, care sa precizeze noua destinatie a constructiei. Am primit reclamatie de la Episcopie si atunci am observat ca nu respecta proiectul. Am oprit lucrarea si i-am spus sa modifice documentatia, daca nu, sa darime“, a mentionat primarul Dragomir Samson. In Secuienii Noi, oamenii se cam „codesc“ sa isi spuna parerea legata de edificiul de linga popasul „Mara“. Buni crestini, satenii asteapta, astazi, 5 octombrie, sfintirea locului pe care va fi ridicata o biserica „cu acte-n regula“, pina in prezent slujbele tinute de parohul Catalin Cretu avind loc in cadrul scolii. „Linga «Mara» este intr-adevar o constructie, o locuinta. Ce daca face si o biserica, pe mine nu ma intereseaza... Las s-o faca daca are putere, tata, are bani... Asta-i principiul... Eu sint tractorist, dar, daca as avea bani, si eu as face!“, a declarat Neculai Prepelita, din Secuienii Noi, un satean de altfel implicat in pregatirile pentru sfintirea locului noii biserici.
Mihail Claudiu Vasilache a refuzat sa comenteze in vreun fel acuzatiile pe care i le aduce Episcopia. „Nu ma intereseaza punctul de vedere al Episcopiei Romanului si nu-l comentez sub nici o forma“, a declarat acesta. Referitor la neregulile gasite de inspectorii in constructii acesta a afirmat, la fel de „sec“: „Nici o problema, respectam decizia Primariei...“. La intrebarea noastra - „Este adevarat ca acolo vreti sa construiti o biserica?“, ne-am lovit de aceeasi replica: „Nu comentez“.
FOTO: „Ciudata“ anexa are vila din imagine!

Articol afisat de 4342 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU, Valeriu MUSAT)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective