Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Razboi pe Autogara

Razboi pe Autogara

• „voi cere Statului Roman despagubiri de 1 miliard de euro“, sustine un pietrean care isi cauta dreptatea de 16 ani • Neculai Cretu afirma ca autoritatile refuza sa-l improprietareasca cu suprafata de 500 de metri patrati • terenul se afla in incinta Autogarii Piatra Neamt • toate demersurile facute, incepind cu anul 1990, pentru recuperarea terenului s-au soldat cu tot atitea esecuri • cazul se afla pe rol la Tribunalul Comercial Neamt •

Neculai Cretu, din Piatra Neamt, se lupta de aproape 16 ani cu autoritatile pentru a reintra in proprietatea unei suprafete de teren situate in incinta Autogarii Piatra Neamt. Toate demersurile facute in acesti ani s-au soldat cu tot atitea esecuri, motiv pentru care Neculai Cretu este decis sa apeleze la ajutorul instantelor internationale. Aici, spune Cretu, va intenta proces Statului Roman, caruia ii va cere despagubiri morale in valoare de 1 miliard de euro. „Acesti bani ii voi cere pentru tratamentul care mi-a fost aplicat in toata aceasta perioada. Numai in Romania se putea intimpla asa ceva, si anume sa mori cu dreptatea in mina. Ma voi adresa tuturor instantelor internationale pentru ca este bine sa se stie ce se intimpla intr-un stat care doreste sa fie acceptat in Uniunea Europeana“, a spus Neculai Cretu.

16 ani de lupte prin instante cu autoritatile

Istoria terenului aflat in litigiu este clara, familia Cretu fiind expropiata la sfirsitul anilor '70. Pe linga cei 500 de metri patrati de teren, oamenii au ramas si fara casa, aceasta fiind demolata de autoritatile de atunci. „Tatal meu a cumparat doua loturi de pamint; unul in 1935, in suprafata de 350 de metri patrati, si altul in 1948, tot de 350 de metri patrati. Cele doua terenuri, in suprafata totala de 700 de metri patrati, se aflau pe strada Bistritei, nr. 1, unde se afla, acum, peronul autogarii. In anul 1967, tatal meu a decedat si ne-a lasat mie si mamei terenul si casa. Dupa 12 ani, respectiv pe data de 12 ianuarie 1979, eu si mama mea am fost evacuati fortat, mai multi militieni si muncitori de la ITA scotindu-ne cu forta din casa. Cladirea a fost demolata, iar terenul a trecut in proprietatea societatii ITA, actuala Transmoldavia. Pentru bunurile luate cu forta de comunisti, ni s-au oferit 5.044 de lei, bani pe care i-am refuzat si nu i-am ridicat niciodata. Am primit, in schimb, un apartament cu chirie pe care l-am cumparat imediat dupa Revolutie. Expropierea s-a facut pe baza unui decret“, si-a inceput povestea Neculai Cretu.
Imediat dupa Revolutie, acesta s-a adresat instantei, solicitind restituirea terenului si a drepturilor banesti ce reprezentau despagubiri pentru casa demolata. Instanta a respins solicitarea lui Neculai Cretu, pe motiv ca termenul de obtinere a compensatiei banesti s-a prescris. Culmea este ca orice jurist stie acest lucru, dreptul de proprietate este imprescriptibil, iar Neculai Cretu isi poate solicita mostenirea si peste 50 de ani. In sentinta civila nr. 2580, din 20 mai 1990, a Judecatoriei Piatra Neamt, se confirma faptul ca familia Cretu nu a primit nici un leu despagubire pentru bunurile luate cu japca de comunisti. Banii respectivi au ramas in custodia Bancii de Investitii. „Dupa acest proces, noi am continuat sa facem notificari prin care ne ceream drepturile. Cu toate acestea, am fost plimbati de la Primarie la Transmoldavia si inapoi, de nenumarate ori. Ba ca terenul este al Transmoldaviei, ba ca este al Primariei si sa ne adresam lor. La un moment dat, nu stiam ce sa mai facem si incotro s-o luam. Asa au trecut ani de zile, timp in care terenul nostru a fost folosit de altii. In momentul in care Primaria ne-a comunicat ca terenul a trecut in proprietatea Transmoldavia si ca nu mai este de competenta lor, am ajuns in pragul disperarii. Am vrea sa stim daca este corect ca un teren, revendicat de catre fostii prorietari, sa fie vindut si revindut, fara ca nimeni sa fie tras la raspundere. De fiecare data, la procesele pe care le-am intentat nu s-a prezentat nimeni, nici din partea Primariei, dar nici de la societatea Transmoldavia“, a continuat Neculai Cretu.

Demersuri in van

Si a venit si anul de gratie 2001, cind Guvernul Nastase, fortat de Uniunea Europeana, a scos pe „piata“ Legea 10/ 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Odata cu aparitia acestei legi, calvarul familiei Cretu a reinceput. Astfel, la putin timp de la intrarea in vigoare, Neculai Cretu a facut o notificare, prin executor judecatoresc, la Prefectura Neamt prin care a solicitat terenul si despagubirile banesti pentru casa demolata. Pe data de 1 noiembrie 2001, Prefectura a trimis o adresa Primariei Piatra Neamt careia i-a pus in vedere solutionarea notificarii depuse de Neculai Cretu. Primaria i-a raspuns lui Neculai Cretu, pe data de 13 februarie 2003, comunicindu-i-se ca notificarea a fost transmisa la Transmoldavia, societate care detinea in propietate terenul, pentru competenta solutionare. Spre sfirsitul lunii februarie, familia Cretu a inaintat societatii Transmoldavia actele solicitate, respectiv certificatul de mostenitor si planul de situatie al terenului. Pe 3 aprilie 2002, societatea Transmoldavia a comunicat familiei Cretu ca terenul solicitat se afla in proprietatea societatii, recomandind ca solicitarea sa fie facuta la Primaria Piatra Neamt. Cu alte cuvinte, s-a ajuns de unde s-a plecat. Neculai Cretu a solicitat din nou Primariei sa faca demersurile necesare pentru recuperarea terenului. Au trecut dupa aceea mai bine de 3 ani, timp in care nimic nu s-a mai intimplat. Banuind ca este ceva in neregula, Neculai Cretu s-a adresat, in vara anului 2005, Primariei, pentru a cere informatii cu privire la stadiul in care se afla dosarul sau. Primaria Piatra Neama a raspuns, pe 16 august 2005, printr-o adresa in care i-a reamintit lui Neculai Cretu ca o copie dupa notificarea depusa pe Legea 10 se afla la societatea Transmoldavia, pentru competenta solutionare. In aceasta adresa, Primaria a reamintit ca notificarea a fost depusa in cursul anului 2001, deci in termenul legal.
Pe data de 18 august, primaria da o dispozitie prin care respinge solicitarea lui Neculai Cretu. In respectiva dispozitie se precizeaza ca notificarea nr. 52, din 18 august 2005 nu a fost depusa in termenul prevazut la articolul 22 din Legea 10.
Interesant este ca de aceasta data, desi stia despre ce era vorba, primaria a respins notificarea. La cealalta, depusa in termen legal, s-a preferat ca proprietarul bunurilor sa fie trimis la Transmoldavia sa-si ceara drepturile. Dispozitia Primariei Piatra Neamt a fost atacata in instanta, un proces in acest sens existind la Tribunalul Comercial Neamt. Mai mult decit atit, Neculai Cretu a solicitat instantei, prin ordonanta presedentiala, sistarea lucrarilor incepute pe terenul revendicat de el. „Am fost plimbat atitia ani pentru a ramine fara teren. Mai mult, primaria a dat autorizatie de construire pe terenul meu in conditiile in care acesta se afla in litigiu. Cererea mea, facuta in instanta, de a fi sistate lucrarile pina la solutionarea litigiului, a fost respinsa. Nu stiu ce sa mai fac si la cine sa ma duc. Asa ceva numai la noi se putea intimpla. Dar nu ma voi lasa pina nu voi arata lumii intregi ce se intimpla in Romania“, a conchis Neculai Cretu. Mai trebuie precizat ca lui Neculai Cretu nu i s-a propus nici una dintre variantele de despagubire prevazute in Legea 10/2001. Cu alte cuvinte, omul a detinut un teren si un imobil, comunistii i l-au luat cu forta, despagubirile nu le-a incasat. Acum, cu atitea legi ale fondului funciar nu reuseste sa faca nimic. Pasat de autoritati, omul este scirbit: „Daca in Romania nu, poate la alte instante europene“, incheie amarit Neculai Cretu.
FOTO: Pe terenul revendicat de Neculai Cretu, o firma din Cluj construieste un supermarket, chiar daca exista un litigiu pe rolul Tribunalului Comercial

Articol afisat de 2452 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective