Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 9 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

• interviu realizat cu Serban Stratila, senator PNL de Neamt

Reporter: Cum comentati verdictul in cazul Atanasiu?
Serban Stratila:
Nu cred ca Parchetul putea da alta solutie in cazul ministrului Atanasiu, din mai multe motive. In primul rind, dosarele erau foarte „subtiri“, atit pentru plingerea doamnei Saftoiu, cit si pentru cea a deputatului Bejinariu. In al doilea rind, functia doamnei Saftoiu si cea obtinuta de curind de sotul domniei sale puteau crea o anumita presiune nedorita asupra obiectivitatii unei anchete penale. In al treilea rind, cred ca domnul Basescu a realizat ca interpretarea discutabila a Legii raspunderii ministeriale ar putea duce la decredibilizarea si trecerea in derizoriu a prevederilor legale. Sigur, se va spune ca factorul politic si, mai ales, Presedintia nu pot influenta o ancheta penala, dar intr-o astfel de situatie, cu o mare incarcatura politica, sint sigur ca procurorii sint sensibili atit la opinia publica, precum si la anumite semnale primite „din surse“ - vorba domnului Atanasiu. Pe de alta parte, nu inteleg de ce Comisia Prezidentiala si Justitia nu dau curs unor plingeri penale formulate impotriva unor ministri in functie pentru motive mult mai concrete, unele semnalate si de presa - licitatii publice sau neconcordante in declaratiile de avere. Sa fie clar, nu sustin ca aceste plingeri sint intemeiate, dar mi se pare normal ca ele sa poata fi analizate de Parchet, o clarificare fiind benefica atit pentru opinia publica, cit si pentru cei reclamati.
Rep.: Grevele se tin lant in Justitie. E un domeniu sensibil si, daca da, de ce?
S.S.:
Bineinteles ca este un domeniu sensibil, fapt pe care l-am putut constata personal analizind multe din plingerile cetatenilor care vin in audienta la cabinetul parlamentar. Numarul mare de procese pierdute de statul roman la CEDO este un motiv de ingrijorare si pentru Comisia Europeana, care s-a exprimat foarte categoric in aceasta privinta. Tocmai de aceea, as vrea sa comentez doar potentiala greva a magistratilor, pentru ca despre problemele ridicate de grefieri si avocati nu sint foarte bine documentat.
Magistratii au protestat fata de introducerea in legislatia romana a raspunderii personale in cazul sentintelor pronuntate. Vreau sa spun ca aceasta prevedere exista in multe state europene si, mai concret, inseamna ca daca o sentinta a unui judecator este dovedita ca nelegala de CEDO, acesta va putea raspunde patrimonial. Astfel, statul roman ar putea recupera de la judecatorul respectiv suma platita ca si despagubiri catre cetatenii indreptatiti.
Personal, nu inteleg de ce unii magistrati au protestat fata de aceasta prevedere, mai ales ca ea se aplica si pentru alti functionari publici din Romania. In mod normal, nimeni nu trebuie sa se teama ca va plati despagubiri daca judeca in mod corect si competent. In final, trebuie sa spun ca m-a dezamagit pozitia doamnei ministru Monica Macovei care s-a delimitat de acesta prevedere legala, spunind ca nu ministerul, ci Parlamentul a introdus principiul raspunderii personale a magistratilor. Este adevarat ca Parlamentul a completat astfel propunerea Guvernului, dar de la doamna ministru, care duce o lupta sustinuta impotriva coruptiei si pentru integritate morala, m-as fi asteptat sa fie cea mai categorica sustinatoare a responsabilizarii magistratilor.

„Poate ca este mai bine sa nu facem tot timpul referire la «greaua mostenire» a fostelor guvernari“

Rep.: Cine e „vinovat“ de pretul caldurii?
S.S.:
Asa cum am mai precizat, pretul ridicat al caldurii si a tot ce tine de energie, in general, se datoreaza unui complex de factori obiectivi si subiectivi. Dintre factorii obiectivi as enumera cresterea pretului pe plan mondial la petrol si gaze naturale, precum si starea tehnica necorespunzatoare a unor capacitati si retele energetice.
Factorii subiectivi sint, din punctul meu de vedere, rezultatul unei strategii eronate in privinta privatizarii distributiei de energie electrica si gaze naturale, precum si a celui mai important producator de petrol si gaze naturale - Compania Petrom. Faptul ca ani de zile fostele guvernari au alocat resurse mai mult pe protectie sociala si subventionarea ineficientei ne-a adus in situatia ca, astazi, in anumite zone ale tarii, gigacaloria sa fie de citeva ori mai scumpa decit in Bucuresti. De altfel, acest fapt demonstreaza ca excesiva centralizare a functionat si in domeniul alocarii sumelor pentru investitii in domeniul energetic, fostii guvernanti fiind mult mai preocupati de cetatenii din imediata lor apropiere, decit de cei din nordul tarii - sa zicem. Insa, poate ca este mai bine sa nu facem tot timpul referire la „greaua mostenire“ a fostelor guvernari, ci sa gasim solutii viabile in perspectiva. In acest sens, Guvernul Tariceanu a alocat sume imense pentru ajutorarea, in aceasta iarna, a familiilor cu venituri de sub 500 RON pe membru de familie. Totodata, se va suporta pina la 45% din pretul combustibililor la furnizorii de agent termic si continua investitii de zeci de milioane de euro pentru modernizarea unor complexe energetice. Nu in ultimul rind, se deruleaza proiecte ambitioase in domeniul conservarii energiei - anvelope termice pentru blocuri etc. Populatia din Piatra Neamt va beneficia, in urma programului de investitii al Primariei in domeniul incalzirii si izolarii termice a locuintelor, de un cost al intretinerii mult mai redus decit in alte zone din tara, dar problema eficientizarii folosirii resurselor naturale nu este doar a autoritatilor, ci trebuie sa fie o preocupare a tuturor cetatenilor. In final, vreau sa reiau un subiect pe care ar trebui sa-l clarificam o data pentru totdeauna: in nici un document oficial la care am avut acces nu exista vreo prevedere privind asa-zisa „aliniere a preturilor“ in domeniul energetic. De altfel, nu exista vreun pret „european“, fiecare tara avind propriile niveluri de pret pentru energie termica electrica, termica si combustibili. Pentru cei interesati de acest subiect, ar fi foarte interesanta studierea statisticilor la nivel european care pot fi accesate pe site-ul „eurostat“. Pentru Romania, strategia energetica este cuprinsa in „Foaia de parcurs in domeniul energetic“ care, de asemenea, poate fi gasita pe site-ul MEC .
Personal, sint foarte preocupat de problematica pretului energiei in Romania, pentru ca acesta afecteaza in mod direct atit nivelul de trai al populatiei, cit si competitivitatea industriei romanesti. Sper ca restructurarea initiata de Guvern sa „atinga“ si sectorul autoritatilor de reglementare in domeniu care, in opinia mea, nu functioneaza in mod eficient si nu sint supuse, din pacate, unui control parlamentar riguros.

Articol afisat de 1420 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective