Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 10 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Protectia Copilului se implica in cazul copiilor infometati

Protectia Copilului se implica in cazul copiilor infometati

• fiind sesizati de catre angajatii sectiei Pediatrie, reprezentantii Serviciului maltratare de la Protectia Copilului au mers la spital ca sa vada cei doi copii neglijati de familie • acestia au luat legatura cu asistentii sociali ai primariilor Podoleni si Costisa, iar in zilele urmatoare se vor deplasa la domiciliile familiilor •

O comisie din cadrul Serviciului maltratare al Directiei Generale pentru Protectia Copilului Neamt a demarat, ieri, propria ancheta in cazul celor doi copii cu virste mai mici de un an care, nefiind ingrijiti corespunzator in familie, au ajuns la Pediatrie in stare grava, la sfirsitul saptaminii trecute. Reprezentantii acestei institutii au mers in sectia unde sint acum spitalizati copiii, pentru a cere detalii referitoare la starea sanatatii lor cadrelor medicale in ingrijirea carora se afla. Potrivit precizarilor facute de catre Eugen Simion, seful Serviciului maltratare al Directiei Generale pentru Protectia Copilului, comisia se va deplasa, zilele acestea, in Podoleni si Costisa, pentru a merge la domiciliul celor doi copii si a constata conditiile in care traiesc acestia si pentru a se intilni cu asistentii sociali din cele doua localitati care au dus copiii la Pediatrie.
„Din cite am inteles, starea copiilor este destul de grava, ambii sint distrofici, malnutriti si anemici, ceea ce inseamna ca au nevoie de o perioada de spitalizare relativ lunga, pentru a corecta aceste probleme. Intre timp, reprezentantii institutiei noastre se vor edifica foarte bine asupra situatiei familiale a celor doi copiii, a saraciei si promiscuitatii mediului in care traiesc si vom vedea ce masuri adoptam. Din cite am inteles, tatal unuia dintre copii se afla la munca in strainatate si a anuntat ca vine acasa cit poate de repede, pentru a-l recupera. In celalalt caz, unde este vorba despre o mama singura cu cinci copii, se pare ca lucrurile sint extrem de grave si vom merge pe o masura de protectie. Fie vom incredinta copiii unei rude apropite care dovedeste ca se poate implica in asa ceva, fie ii vom incredinta unor asistenti maternali. Nu este exclusa nici decaderea mamei din drepturile parintesti“, a declarat Eugen Simion, seful Serviciului matratare din cadrul Directiei Generale pentru Protectia Copilului Neamt.

Caz socant

Reamintim ca Ioana Larisa Pitaru, in virsta de 9 luni, din Podoleni, a ajuns la spital joi, 5 octombrie, intr-o stare foarte grava din punct de vedere medical si intr-un hal de mizerie care depaseste orice imaginatie. La virsta sa, fetita ar trebui sa aiba minimum 8,5 kilograme, dar cintareste doar 5, aflindu-se intr-un stadiu extrem de avansat de distrofie, malnutritie, anemie si deshidratare. Drept dovada ca mama nu o ingrijeste si nu se ocupa de igiena corporala a micutei, cadrele medicale au fost oripilate sa constate ca micuta era murdara, nespalata si, mai mult decit atit, in zona inghinala avea viermi. Ioana Larisa este cea mai mica dintre cei cinci copii ai Elenei Gavrilut, in virsta de 29 de ani, din Podoleni. In afara de Ioana Larisa, inca trei dintre acestia - Miruna si Ilie Iulian, in virsta de 3 ani, si Ana Maria, de 2 ani - i-a conceput impreuna cu Cristian Pitaru, din aceeasi localitate, cu care a trait in concubinaj pina in aprilie 2006, cind a fost arestat pentru tilharie si furt. Femeia mai are un copil in virsta de 8 ani si jumatate - Codrut Petru Tanase - provenit dintr-o casatorie anterioara.
Conform precizarilor facute de catre Mihaela Paraschiv, asistent social in cadrul Primariei Podoleni, si mama copiilor a fost cercetata pentru furt, dar nu a fost arestata, dat fiind faptul ca are in ingrijire copii cu virste mai mici de 2 ani, este alcoolica, are o moralitate indoielnica si pleaca de acasa saptamini intregi, lasindu-i pe copii singuri, fara mincare si in voia sortii. Cind ea pleaca de acasa, ii lasa, chipurile, pe cei mai mici in grija baiatului de 8 ani si jumatate care, desi ar trebui sa mearga la scoala in clasa a doua, nu mai frecventeaza cursurile. Mama copiilor primeste ajutor social, alocatie de sprijin pentru familii monoparentale, alte ajutoare in haine, hrana, donatii si, in afara de astea, primeste si alocatiile copiilor. Cel de-al doilea caz iesit din tipare este cel al Ioanei Denisa Pascariu, in virsta de sapte luni, din Costisa, care a ajuns la Pediatrie tot joi dupa-amiaza, adusa, de asemenea, de asistentul social din cadrul primariei din localitate. Si in acest caz s-a constatat ca fetita este distrofica, malnutrita, anemica, neingrijita corespunzator, prezentind simptomele unei viroze respiratorii. Ioana Denisa a fost abandonata in Maternitatea Spitalului Judetean Neamt la scurt timp dupa nastere, intrucit mama sa, Veronica Pascariu, in virsta de 25 de ani, a plecat in Italia la munca, unde se afla si sotul sau. Nascuta prematur ca greutate, copila a stat in maternitate pina cind a atins greutatea optima, dupa care doua luni a stat la Pediatrie, la compartimentul Distrofici. La insistentele tatalui, fetita a fost luata acasa, dar pentru ca mama sa, alcoolica, nu avea grija de copil, tatal a plecat in Italia si a lasat copilul in grija unei familii din sat, dindu-i acesteia bani pentru ingrijire. In ziua in care copilul a ajuns la spital, a fost luat de la familia respectiva de catre bunica paterna, care a reclamat Politiei ca fetita nu este bine ingrijita si este bolnava. Instiintat despre aceasta situatie, Ion Pascariu, tatal fetitei, a anuntat ca vine acasa cit poate de repede, ca sa isi recupereze pruncul.

Articol afisat de 2183 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective